Αλήθειες και μύθοι γύρω από το άρθρο 99 και τον Άρη!

Ο Άρης βρίσκεται εν μέσω μεγάλης συζήτησης στον προθάλαμο του άρθρου 99. Έχουν ειπωθεί αρκετές αλήθειες, αλλά και αρκετοί μύθοι σχετικά με την καυτή αυτή υπόθεση. Θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως…

Αλήθεια: Το θέμα του άρθρου 99 δεν ανακινήθηκε αρχικά από την Κοινωνία Μελών, αλλά από τον Λάμπρο Σκόρδα, ο οποίος πρώτος έριξε στο τραπέζι την λύση αυτή.

Μύθος: Υπήρξε κατηγορηματική άρνηση της ΚΜΑ λόγω του προσώπου που πρότεινε το άρθρο 99. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι από την περασμένη άνοιξη είχαν αρχίσει συναντήσεις μελών της διοίκησης της ΚΜΑ με δικηγόρους για να εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου και ιδίως του… τάιμινγκ υποβολής μιας τέτοιας αίτησης.

Αλήθεια: Η πρώτη σημαντική συνάντηση με τον Αργύρη Αργυριάδη (που τελικά ανέλαβε μεταξύ άλλων το Σεπτέμβριο τη σύνταξη της αίτησης) έγινε σε περιβάλλον απόλυτης μυστικότητας τον περασμένο Ιούνιο!

Αλήθεια: Οι προσωπικές κόντρες και τα παιχνίδια εξουσίας έχουν προκαλέσει ένα κομφούζιο πληροφοριών και απόψεων, το οποίο μόνο σύγχυση δημιουργεί στον κόσμο και προφανώς αποπροσανατολίζει τον σύλλογο από τον τελικό στόχο της επιβίωσης.

Μύθος: Το δικαστήριο με δική του πρωτοβουλία «κουρεύει» απαιτήσεις ή επιμηκύνει πληρωμές.

Μύθος: Η υποβολή της αίτησης σημαίνει αυτόματη διαγραφή χρεών και ότι αυτό προβλέπεται στο νόμο.

Στην πραγματικότητα, τα χρέη παραμένουν και πρέπει να τηρούνται οι ρυθμίσεις. Η διαφορά είναι λεπτή, αλλά  σημαντική.

Αλήθεια: Το άρθρο 99 είναι μια διαδικασία συμβιβασμού του οφειλέτη με τους πιστωτές του. Εάν και εφόσον επέλθει αυτός ο συμβιβασμός, (δηλαδή να συμφωνήσει το 60% των πιστωτών που είναι το όριο που θέτει ο νόμος) το δικαστήριο «επικυρώνει» τη συμφωνία. «Επικυρώνει» σημαίνει ότι εξετάζει εάν πράγματι επήλθε συμφωνία με το 60%, ότι τα νούμερα δεν έχουν «αλλοιωθεί», ότι η συμφωνία δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας των πιστωτών ή τις διατάξεις του αθέμιτου ανταγωνισμού και ότι δεν είναι προϊόν απάτης, πλάνης ή απειλής.

Αλήθεια: Το δικαστήριο επιβλέπει τη διαδικασία και αποφασίζει ως προς την τήρηση της νομιμότητας. Δεν επεμβαίνει στο περιεχόμενο της συμφωνίας, το οποίο αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα και ευθύνη των άμεσα ενδιαφερομένων (οφειλέτη και πιστωτών). Και στην περίπτωσή μας, του Άρη με παίκτες και άλλους πιστωτές.

Αλήθεια: Ο ρόλος του δικαστηρίου δεν εξαντλείται μόνον στην επικύρωση της συμφωνίας. Παρεμβαίνει στην όλη διαδικασία στη χορήγηση προσωρινής διαταγής, αυτό που ήδη συνέβη στην περίπτωση του Άρη. Μάλιστα χορηγήθηκε προσωρινή διαταγή που δεν δεσμεύει μόνο τους ιδιώτες πιστωτές, αλλά και το Δημόσιο και την ΕΠΟ (μοναδική μέχρι σήμερα απόφαση με τέτοιο περιεχόμενο).

Μύθος: Δεν χρειάζεται μπίζνες πλαν, προκειμένου να πειστεί (ανάμεσα στ’ άλλα) το δικαστήριο και να αποφασίσει την υπαγωγή του Άρη στο άρθρο 99.

Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Το δικαστήριο που θα γίνει στις  9 Νοεμβρίου, ανάμεσα στ’ άλλα θα εξετάσει το επιχειρηματικό σχέδιο της αιτούσας εταιρίας (του Άρη) και κατά πόσον με την πρότασή της μπορεί πράγματι να εξυγιανθεί. Το μπίζνες πλαν είναι ισχυρό χαρτί, μαζί, φυσικά, με τις συμφωνίες. Εάν θεωρήσει ότι δεν υπάρχουν ελπίδες σωτηρίας με τα προτεινόμενα μέτρα, απορρίπτει την αίτηση και παύει η εταιρία να βρίσκεται υπό καθεστώς δικαστικής προστασίας έναντι των πιστωτών της. Καταστροφή με άλλα λόγια για τον Άρη!

Με βάση το τελευταίο, εξηγείται (σύμφωνα με τις θέσεις που εκφράζονται και δημόσια) το γιατί η Κοινωνία Μελών προτίμησε να κατατεθεί η αίτηση, αφού εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Άρη στο πρωτάθλημα και αφού πρώτα εξεταστούν όλες οι δυνατές επιλογές.

 

 

To Top