ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νίκος Καρύδας, 27 χρόνια στα γήπεδα: Ο Άρης, η Ευρώπη, τα πρωταθλήματα μέχρι την… Τζέντα

Ο Νίκος Καρύδας επέστρεψε στον Άρη μετά από αρκετά χρόνια, στο πλευρό του Νίκου Κωστένογλου. Βρίσκεται με επιτυχία στα γήπεδα για 27 ολόκληρα χρόνια.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από σχετικό αφιέρωμα που έκανε το gazzetta με αφορμή την παρουσία του στην Τζέντα και την Αλ Ιτιχάντ:

“Εχει γυμνάσει παίκτες όπως οι Ριβάλντο, Ζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Καρεμπέ και πάει λέγοντας.

Εχει κατακτήσει πρωταθλήματα, Κύπελλα, έχει βάλει τη σφραγίδα του στα πρώτα ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού στο Champions League.

 Ήταν μέλος της ομάδας του Αρη του Φοιρού, όπου η ομάδα βγήκε στο τότε UEFA (νυν Europa League).

Ο Νίκος Καρύδας, ο γυμναστής της Αλ Ιτιχάντ μίλησε για την ζωή στην Τζέντα, τον Μπόλονι που ήταν ένα βήμα πριν τον Ολυμπιακό όταν έφυγε από τον ΠΑΟΚ, τον Χριστόπουλο που του φέρθηκε αντιπατριωτικά και αντιεπαγγελματικά.

Η ζωή του πετυχημένου γυμναστή είναι βγαλμένη από βιβλίο. Ενα βιβλίο που στις σελίδες του έχουν γραφτεί ιστορίες με επιτυχίες, αποτυχίες, πολλή δουλειά, αρκετό κόπο και σίγουρα αναγνώριση. Όπου κι αν ήταν σεβάστηκε τη δουλειά του και πρόσφερε τις γνώσεις του για να καταφέρει η εκάστοτε ομάδα να χαρίσει χαμόγελα στον κόσμο.

Το… κουβάρι μιας ζωής

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Δάσκαλός του ο Δημήτρης Μπουρουτζίκας. Εχοντας παίξει μπάλα στη Βέροια βρήκε δουλειά στη «βασίλισσα του Βορρά», όπου και έμεινε και πέντε χρόνια (1992-1997). Μετά ήρθε η ΑΕ Ποντίων. Βήμα προς τα πίσω για την καριέρα του, αλλά αυτή η εμπειρία, αυτό το βήμα του έδωσε την ώθηση για να πάει ακόμη πιο μπροστά.

Με τον Φοιρό τεχνικό στον Αρη, αποκτά εμπειρία από την Ευρώπη με τη συμμετοχή της ομάδας στο UEFA. Το διάστημα 1999-2001 συνεχίζει να εργάζεται για ομάδα με κίτρινο και μαύρο χρώμα. Όχι τον Αρη, αλλά την ΑΕΚ. Συνεργάστηκε με τον όπως τον χαρακτήρισε «αξεπέραστο» Παθιακάκη αλλά και τους Σαφέβσκι-Γκέραρντ.

Το 2001 επιστρέφει στον Αρη, κάθεται μέχρι το 2003 φτάνοντας στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ. 

Το 2003 έρχεται στο δρόμο του ο Ολυμπιακός. ο Όλεγκ Προτάσοφ τον έχει στο τιμ του και μέχρι το 2008 έζησε τα… πάντα στο Λιμάνι. Συνεργάστηκε με προπονητές όπως οι: Αλέφαντος, Μπάγεβιτς, Σόλιντ, Λεμονή και Σεγκούρα. Πήρε πρωταθλήματα, Κύπελλα, ήταν… εκεί στα πρώρα διπλά στο Champions League.

Το 2009… ξενιτεύεται για λογαριασμό της Ντνιέπρ. Ο Προτάσοφ του το ζήτησε και εκείνος δεν αρνήθηκε. Ακολούθησε ο Ηρακλής, όπου ήταν προπονητής για ένα μικρό διάστημα και το 2010 ο Μπάντοβιτς τον καλεί πίσω στο Λιμάνι.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους ένα πρόβλημα υγείας του πατέρα του τον κάνει να παραιτηθεί από τον Ολυμπιακό και πηγαίνει στη Βέροια. Ο ΠΑΟΚ είναι η επόμενη ομάδα του και το 2012 είναι ο αντικαταστάτης του Χάβου στον πάγκο της Βέροιας.

Η Ελλάδα δεν είχε κάτι άλλο να του δώσει. Η Ταβρία είναι ο επόμενο σταθμός μιας ήδη γεμάτης διαδρομής. Εκεί, ο Χριστόπουλος αποτελεί την αιτία να φύγει.

Η Αστρα που έπαιζε στο Europa League έρχεται να προστεθεί στο βιογραφικό του και το καλοκαίρι που μας πέρασε υπέγραψε στην Στεάουα. Η τιμή τεράστια. Όμως, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πάνω απ’ όλα για το Νίκο Καρύδα, που στο τηλεφώνημα του Λάζλο Μπόλονι να πάει στην Αλ Ιτιχάντ, δεν σκέφτεται στιγμή την απάντηση. Από τις 22/7 είναι στην Αραβία και από εκεί παραχώρησε μια συνέντευξη που αξίζει να διάβασετε. Μάλλον, δεν αποτελεί συνέντευξη αλλά ένα χείμαρρο από γεγονότα και στιγμές (γνωστές και άγνωστες) από την 25ετή πορεία ενός ανθρώπου που ποτέ του δε… μάσησε, ποτέ του δεν φοβήθηκε να ρισκάρει.

Κατ΄αρχάς να μας πείτε πως είναι η ζωή εκεί;

«Αυτό που χαρακτηρίζει τη ζωή εδώ είναι η φράση: “όλα είναι άλλα”. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την θρησκεία, τις υψηλές θερμοκρασίες, τη νοοτροπία, την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής».

«Ήταν κοντά στον Ολυμπιακό ο Μπόλονι»

Φανταζόμαστε ότι ο κύριος Μπόλονι είναι η αιτία που είστε εκεί.

«Με τον κύριο Μπόλονι γνωριζόμαστε από τον ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι συμφώνησα με την Στεάουα του Ραντόι, με την πρόταση αυτή να είναι πολύ τιμητική για εμένα. Υπήρχαν οι προοπτικές για να δουλέψουμε σε συνθήκες υψηλού επιπέδου. Μετά, όμως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Μπόλονι και φυσκά η σχέση μας είναι τέτοια που δεν μπορούσα καν να την σκεφτώ. Είχαμε πετύχει πολλά μαζί στον ΠΑΟΚ, ήταν και το οικονομικό στη μέση… Ετσι είμαι εδώ από τις 22/7, μιας και είχαμε και τρεις εβδομάδες προετοιμασία στο Μιλάνο».

Τι είναι αυτό που έχετε ξεχωρίσει στον Ρουμάνο;

«Η εξυπνάδα και η μεθοδικότητά του. Η οπτική γωνία που βλέπει τους ποδοσφαιριστές. Για μένα, είναι ικανός να διακρίνει ένα ταλέντο που εμείς δεν μπορούμε. Το έχει αποδείξει κατά καιρούς και αυτό κάνει και εδώ. Απλά θα σας πω ότι δουλεύει με δύο 18χρονους για να τους βάλει βασικούς στην πρώτη ομάδα. Ουσιαστικά έναν χρόνο συνεργαστήκαμε στον ΠΑΟΚ και εκεί εκτίμησε ο ένας τον άλλον. Όταν έφυγε από τον ΠΑΟΚ ήταν πολύ κοντά στον Ολυμπιακό απ’ όσο ξέρω, απορώ γιατί τελικά δεν προχώρησε αυτή η κίνηση».

Στην ομάδα όμως έχετε κοντά σας και τον Παντελή Κωνσταντινίδη.

«Όλο το επιτελείο είμαστε κοντά, είμαστε δεμένοι. Υπάρχει και ένας Ισπανός και ένας Ούγγρος. Με τον Παντελή εκ των πραγμάτων έχουμε πέρα από επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις».

Ποδοσφαιρικά πως βλέπετε τις συνθήκες;

«Υπάρχει αρκετό ακατέργαστο ταλέντο. Οι καιρικές συνθήκες σε κάνουν να είσαι νωχελικός, λίγο ράθυμος και το άλλο που λείπει έχει να κάνει με τη δουλειά μου. Δεν υπάρχουν άνθρωποι με τις κατάλληλες γνώσεις για να υπάρξει σωστή προετοιμασία. Η δουλειά του γυμναστή είναι επιστήμη. Δε πάει μόνο με τη θεωρία, η προπόνηση τις πιο πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με τα… βιβλία».

Η προετοιμασία εκεί πως επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες;

«Αρχικά, να πούμε ότι επικρατεί ένας μύθος γύρω από την προετοιμασία. Πολλοί πιστεύουν ότι εκεί χτίζεται μια ομάδα στη φυσική της κατάσταση 100%. Πως είναι δυνατόν σε τρεις εβδομάδες περίπου ένας παίκτης να πιάσει το απόλυτο των δυνατοτήτων του; Αυτό είναι αδύνατον. Η κάθε χρονιά αποτελεί προετοιμασία της επόμενης χρονιάς και πάει λέγοντας. Ενας παίκτης προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά μέσα από τη δουλειά που κάνει σε όλη τη διάρκεια της σεζόν αλλά και στις διακοπές του.

Για μένα είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες, αφού σε πολικές συνθήκες έχω ζήσει. Σε τόσο ζεστό, μαζί με υγρασία κλίμα, πρώτη φορά. Αυτό που προσέχουμε είναι να μην υπάρχουν πολλές εντάσεις στις προπονήσεις και να ενιδατόνονται συχνά οι παίκτες με υγρά και ηλεκτρολίτες. Για παράδειγμα το βράδυ παίζουμε αγώνα και θα έχει πάνω από 45 βαθμούς».

Πάντως, είστε σε μια ομάδα που έχει κατακτήσει τίτλους και είναι αρκετά πλούσια.

«Εχει κατακτήσει τα πάντα εδώ και το ασιατικό Champions League. Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και να περάσουμε τα προκριματικά του Champions League Ασίας. Φυσικά, θέλουμε να πάρουμε και το Κύπελλο και να πετύχουμε σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχουμε. Σε κάθε ματς έχουμε 60.000 οπαδούς στις εξέδρες, που τραγουδούν σε αραβικούς ρυθμούς – μας αρέσουν αυτά εμάς τους Ελληνες. Εχουμε μεγάλες φιλοδοξίες και αυτό φαίνεται από την παρουσία του Μουντάρι, του Σανμαρτεάν. Θέλουμε να πάρουμε και τον Μπόατενγκ της Σάλκε».

Ο Μουντάρι πως είναι ως παίκτης και άνθρωπος;

«Ο Μουντάρι είναι όπως κάθε παίκτης πάνω από τα 30 που έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο. Όλοι αυτοί με έχουν εντυπωσιάσει για τη σεμνότητά τους, τη διάθεσή τους για προπόνηση και τον επαγγελματισμό τους σε όλες τις πτυχές της συνεργασίας μας. Αυτοί είναι και οι λόγοι που παίζει ποδόσφαιρο σε αυτό το επίπεδο τόσα χρόνια».

«Μου φέρθηκε αντιπατριωτικά ο Χριστόπουλος»

Στην Ταβρίγια πήγατε με τον κύριο Χριστόπουλο;

«Από την Ταβρίγια έφυγα όταν ήρθε ο κύριος Χριστόπουλος. Μου φέρθηκε αντιεπαγγελματικά και αντιπατριωτικά».

Τι ακριβώς συνέβη;

«Με τον Γιάννη γνωριζόμασταν απ’ όταν ήταν προπονητής στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού. Θεωρούσα ότι είχαμε όχι φιλικές αλλά επαγγελματικές σχέσεις, ότι υπήρχε αλληλοσεβασμός. Ηρθε στην Ουκρανία με δικό του τιμ και κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό αν συνέβαινε στην Ελλάδα, όπως έγινε με τον Δώνη στον ΠΑΟΚ, όταν και έφυγα. Εγώ ήμουν στην ομάδα ήδη ήξερα πάρα πολλά και όταν είσαι στο εξωτερικό έχεις την πρόθεση να βοηθήσεις τον Ελληνα. Ποτέ δεν κατάλαβα το λόγο που δεν με ήθελε στην ομάδα.

Πρέπει να επισημάνω εδώ ότι η διοίκηση της ομάδας μου πρότεινε να μείνω στην δεύτερη ομάδα με τα ίδια λεφτά και με τα ίδια μπόνους που προέβλεπε το συμβόλαιό μου. Κάτι που έκανα αλλά δεν άντεξα πάνω από ένα μήνα, αφού πέρα από τα χρήματα σε ενδιαφέρει η δόξα, η προοπτική κι οι στόχοι που σου δίνονται.

Τελικά, έφυγα λίγο πριν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί. Και μάλιστα είχα την ατυχία να μην πάρω κάποιο προβλεπόμενο μπόνους, αφού ο κύριος Χριστόπουλος δεν πήρε κάποιο ματς».

Ας πάμε λίγο πιο πίσω… Εχετε συνεργαστεί με τόσους παίκτες υψηλού επιπέδου. Ποιος σας έκανε εντύπωση;

«Είναι ο Ζιοβάνι, ο Καρεμπέ, ο Γκαλέτι, φυσικά ο Ριβάλντο, ο Τζόρτζεβιτς, ο Νινιάδης, ο Κοβάσεβιτς. Δεν μπορώ να πω ότι κάποιος μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, αφού ο καθένας τους είχε διαφορετικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συμπλήρωναν τα κενά του άλλου. Όμως δεν μπορώ να ξεχάσω τον επαγγελματισμό των παιδιών που προανέφερα».

 

 

Πριν πάτε στην Αραβία δεν είχατε προτάσεις από την Ελλάδα;

«Ίσως για την Ελλάδα να έχω γίνει παλιός, ένα παραγινομένο φρούτο. Στην Ελλάδα δεν αρέσει σε πολλούς ότι έχω άποψη και ότι δεν θέλω να ανακατεύονται στη δουλειά μου. Ίσως για την Ελλάδα να είμαι ακριβός. Αυτοί είναι οι λόγοι που πιστεύω ότι δεν είχα προτάσεις αυτό το διάστημα από την χώρα μου».

Κλείνοντας θα θέλατε να σταθείτε κάπου;

«Σ’ αυτήν την ανοδική μου πορεία ήμουν τυχερός γιατί και παίκτες και προπονητές μου έδωσαν τα εφόδια για να εξελιχθώ. Από τον πιο “μικρό” μέχρι τον πιο “μεγάλο”, από τον πιο “σημαντικό” μέχρι τον πιο “ασήμαντο” που συνεργάστηκα μαζί τους μου έμαθαν και με δίδαξαν πολλά. Οι παίκτες με δίδαξαν τι πρέπει να κάνω και οι προπονητές τις δεν πρέπει! Εδώ που είμαστε δεν είναι εύκολα. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, πρέπει να σέβεσαι την θρησκεία τους και είναι όλα πολλά ξένα για μας».

To Top