ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν “γεννήθηκε” ο θρύλος Τότι! H ιστορία του πιστού στρατιώτη και η συνάντηση με τον Άρη (videos)

Είναι θρύλος! Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε αυτή την φανέλα! Είναι απλά το ΣΥΜΒΟΛΟ της Ρόμα! Ο μύθος του Φραντσέσκο Τότι ξεκίνησε σαν σήμερα στις 28 Μαρτίου 1993!

Στο άκουσμα της λέξης Ρόμα, η δεύτερη που έρχεται αυτόματα στο μυαλό είναι: Φραντσέσκο Τότι! Λογικό, αφού ο «Καπιτάνο» είναι η ζωντανή ιστορία των «τζιαλορόσι»! Αυτός που συνέδεσε το όνομά του ΜΟΝΟ με αυτόν τον σύλλογο, αυτός που συγκαταλέγεται στους ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ Ιταλούς όλων των εποχών, αυτός, που θεωρείται από πολλούς ως ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ποδοσφαιριστής που φόρεσε αυτή την φανέλα!

Ο Τότι βρέθηκε στον δρόμο και του Άρη από τις μεταξύ τους ευρωπαϊκές αναμετρήσεις σε επίσημο (κύπελλο ΟΥΕΦΑ), αλλά και φιλικό επίπεδο.

 

 

 

Διαβάστε εδώ το σχετικό αφιέρωμα από το sport-fm.gr

Γέννημα-θρέμμα Ρωμαίος, ο Φραντσέσκο Τότι ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ηλικία των 8 ετών στην Φορτιτούντο και εν συνεχεία στην Σμιτ Τραστέβερε και στην Λοντιγκιάνι! Γρήγορα σημειώθηκε στα μπλοκάκια των σκάουτερς, που παρακολουθούσαν αυτές τις ηλικίες, αλλά η μητέρα του αρνήθηκε μια καλή προσφορά της Μίλαν, αφού ήθελε ο αγαπημένος της γιός να παραμείνει στην «Αιώνια Πόλη». Και μολονότι η ομάδα του (Λοντιγκιάνι) είχε συμφωνήσει να τον παραχωρήσει στη Λάτσιο, την τελευταία στιγμή ο Τζίλντο Τζιανίνι, ένας εκ των σκάουτερς της Ρόμα, έπεισε τους γονείς του να προτιμήσει την έτερη ομάδα της πρωτεύουσας το 1989 σε ηλικία 13 ετών.

inner

Αγωνιζόμενος για τρία χρόνια στην ομάδα Νέων της Ρόμα, έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα σαν σήμερα στις 28 Μαρτίου 1993 σε ένα παιχνίδι με τη Μπρέσια στο «Μάριο Ριγκαμόντι» για την 25η αγωνιστική της Serie A. Ο τότε προπονητής των Ρωμαίων, Βουγιαντίν Μπόσκοφ έδωσε εντολή να μπει στο παιχνίδι στο 88’ αντικαθιστώντας τον Ρουτζέριο Ριτσιτέλι. Αυτό ήταν το «βάπτισμα του πυρός» για τον πολλά υποσχόμενο Φραντσέσκο Τότι, που έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16,5 ετών, σε μια αναμέτρηση, που -για την ιστορία- έληξε με νίκη 2-0 της Ρόμα, χάρη στα τέρματα των Κανίγια (23’) και Μιχάηλοβιτς (29’). Ήταν μια κακή χρονιά για τον σύλλογο, που τερμάτισε στην δέκατη θέση, αλλά η συγκεκριμένη σεζόν έμεινε στην ιστορία, αφού γεννήθηκε το νέο σύμβολο της ομάδας!

inner
Την επόμενη χρονιά, μέτρησε οχτώ συμμετοχές στο πρωτάθλημα και άλλες δύο στο κύπελλο και από το 1995 πήρε τη φανέλα στο… σπίτι του. Ο Φραντσέσκο Τότι γρήγορα υπό τις οδηγίες του Ζντένεκ Ζέμαν έγινε ο ηγέτης των «τζιαλορόσι» και τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι στις 31 Οκτωβρίου 1998 και σε ηλικία 22 ετών, πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και μέχρι σήμερα αποτελεί τον νεότερο αρχηγό ομάδας στη Serie A. Η απόλυτη καταξίωση ήρθε την σεζόν 2000-01, όταν με προπονητή τον Φάμπιο Καπέλο, οδήγησε τη Ρόμα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ήταν το τρίτο στην ιστορία του συλλόγου και πρώτο μετά από 18 ολόκληρα χρόνια. Με τη Ρόμα πανηγύρισε επίσης την κατάκτηση δύο κυπέλλων και δύο σούπερ καπ, τα οποία είναι μάλλον λίγα…

inner

Μολονότι το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι, εντούτοις δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως αν θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Στην πρόσφατη δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Μένω ελεύθερος στο τέλος της σεζόν και το φρόνιμο θα ήταν να σταματήσω… Ξέρω ακριβώς τι θα κάνω και το έχω σκεφτεί πολύ καλά». Πέρα κι απ’ όλα, το ιδανικό για τον Φραντσέσκο Τότι θα είναι να κλείσει την καριέρα του με τη φανέλα που δόξασε και δοξάστηκε. Όμως, κι αν δεν γίνει αυτό, ούτε η καριέρα του θα… αμαυρωθεί, ούτε η γνώμη των φιλάθλων θα αλλάξει. Ο «Καπιτάνο» αποτελεί ΘΡΥΛΟ για την Ρόμα και η ιστορία θα γράψει ότι παραμένει ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές και γκολ στην ιστορία του συλλόγου! Τελεία και παύλα…

To Top