“Έτσι θρέφεται η αθλητική βία”! Ημερίδα παρουσία Χαριστέα στη σκιά της δολοφονίας του Άλκη (video)

Πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης ημερίδα σχετικά με την οπαδική βία. Οι εισηγητές της ημερίδας με τις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές μετέφεραν στους παρευρισκομένους την πολύχρονη εμπειρία τους, απόρροια των καίριων θέσεων που κατέχουν ή κατείχαν, και φώτισαν κάθε διάσταση του κοινωνικού φαινομένου της βίας στα γήπεδα.

Μάλιστα, οι εισηγητές δεν αρκέστηκαν στη θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος και προχώρησαν στην κατάθεση μιας σειράς προτάσεων για την εξυγίανση του αθλητισμού, τονίζοντας ότι η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να επιδείξει στιβαρή στάση χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης

Η διαχρονικά νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ελληνικών γηπέδων -η οποία εσχάτως οδήγησε στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στην πόλη μας- ήταν το φλέγον ζήτημα που συζητήθηκε στην χθεσινή Ημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace».

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Εν συνεχεία, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, κ. Γρηγόριος Γερακαράκος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Σκούμας, και μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Εισηγητές της Ημερίδας ήταν ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γιώργος Ορφανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Άγγελος Χαριστέας και ο Εισαγγελέας Εφετών, κ. Βασίλης Φλωρίδης.

Με τις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές μετέφεραν στους παρευρισκομένους την πολύχρονη εμπειρία τους, απόρροια των καίριων θέσεων που κατέχουν ή κατείχαν, και φώτισαν κάθε διάσταση του κοινωνικού φαινομένου της βίας στα γήπεδα. Μάλιστα, οι εισηγητές δεν αρκέστηκαν στη θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος και προχώρησαν στην κατάθεση μιας σειράς προτάσεων για την εξυγίανση του αθλητισμού, τονίζοντας ότι η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να επιδείξει στιβαρή στάση χωρίς παλινωδίες και καθυστερήσεις.

Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Κούβελας, η επικεφαλής θεματικού τομέα προστασίας του πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κα. Ιωάννα Γκελεστάθη και ο εκπρόσωπος θεματικής αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Παπαϊωάννου.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Μαρία Σαμολαδά.

Τα συμπεράσματα της Ημερίδας

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την Ημερίδα συνοψίζονται κυρίως:

– στην ατολμία των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν αυστηρότερους νόμους που θα αποτρέπουν τις εγκληματικές ενέργειες, με κορωνίδα την κατάργηση του Νόμου Ορφανού που ήταν ο μόνος Νόμος που περιόρισε τα επεισόδια από την πρώτη μέρα εφαρμογής του,

– στην ανοχή που επιδεικνύουν οι διοικήσεις των αθλητικών ομάδων στους χούλιγκανς, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις φτάνει στη συντήρηση των οπαδικών στρατών για ιδία συμφέροντα,

– στη συνεχή και έντονη παρουσία της Αστυνομίας εντός κι εκτός των γηπέδων, που περισσότερο δυναμιτίζει παρά την εξομαλύνει την κατάσταση,

– στη διάθεση ομαδικών εισιτηρίων, όταν σε όλες τις σύγχρονες χώρες έχουν υιοθετηθεί τα αριθμημένα ονομαστικά εισιτήρια που δεν επιτρέπουν την ανωνυμία ή τη συγκάλυψη των ταραξιών,

– στη «στρατολόγηση» της νεολαίας σε ομάδες που υποκινούν τη βία και ωθούν σε τυφλές επιθέσεις και οπαδικά ραντεβού.

– στην έλλειψη σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων που θα επιτρέπουν την ελεγχόμενη είσοδο και την ταυτοποίηση των εισερχόμενων φιλάθλων.

Οι επιμέρους προτάσεις των εισηγητών θα αποτυπωθούν από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και θα προωθηθούν προς το αρμόδιο Υπουργείο Αθλητισμού και την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θεωρούμε ότι όσα ειπώθηκαν μπορούν να ανοίξουν ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των παραγόντων των αθλητικών ομάδων ώστε να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και με τη συμβολή όλων, να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.

Ποιοι παρακολούθησαν την Ημερίδα

Τις εργασίες της ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους και παρακολούθησαν

ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου,

ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας & Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, κ. Καϊτεζίδης Ιγνάτιος,

ο εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ευστράτιος Καρακοντίνος,

ο Διευθυντής Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Απόστολος Χαβδούλας,

Μέλη του Προεδρείου της ΠΟΑΣΥ και των Προεδρείων των ΕΑΥ Αθηνών, Αλεξανδρούπολης, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Πειραιά, Πιερίας, Σερρών και Φλώρινας,

Μέλη του Προεδρείου της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας,

ο Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Σαρρής Αθανάσιος,

ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Βασίλειος Μωυσίδης,

ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών/Παράρτημα Βορείου Ελλάδος κ. Γεώργιος Ζάχαρης,

η Ολυμπιονίκης κα. Αναστασία Κελεσίδου,

και πλήθος απόστρατων κι εν ενεργεία συναδέλφων”.

To Top