Αντιδράσεις για την απόφαση Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά (video)

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Διατάζω το υπουργείο Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων να θέσουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού στο ειδικό καθεστώς του συναγερμού για μάχη», δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Όπως μπορείτε να δείτε, οι δυτικές χώρες όχι μονάχα λαμβάνουν εχθρικά μέτρα εναντίον της χώρας μας σε οικονομικό επίπεδο— εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι ηγετικών κρατών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις προς τη χώρα μας», είπε ο Πούτιν.

Απαράδεκτη κλιμάκωση είναι η απόφαση Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις πυρηνικές του δυνάμεις, είπε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

«Αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με έναν τρόπο που είναι εντελώς μη αποδεκτός και οφείλουμε να συνεχίσουμε να αντικρούυμε τις ράξεις του με τον πιο δυνατό εφικτό τρόπο», είπε σε συνέντευξή της στην εκπομπή του CBS “Face the Nation.”

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στο CNN «επικίνδυνη ρητορική» την διαταγή Πούτιν να θέσει σε ύψιστη ετοιμότητα τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας

To Top