Απεργία στην εστίαση: Κλειστά σήμερα εστιατόρια, καφέ και μπαρ (video)

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου, οι επαγγελματίες της εστίασης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά της διασποράς του κορονοϊού στα καταστήματα.

Στο «τραπέζι» βρίσκονται σενάρια επιβολής μέτρων σε εστιατόρια και καφετέριες με πλαφόν στους πελάτες, αλλά και κλείσιμο μετά τη 1:00 το βράδυ.  Αποφάσεις για την εστίαση αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη και θα έχουν άμεση ισχύ. Οι επαγγελματίες του κλάδου αντιδρούν, καθώς ήδη καταγράφουν απώλειες από την εφαρμογή των περιορισμών για ανεμβολίαστους, όπως το υποχρεωτικό τεστ για είσοδο ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Ο συνδυασμός των ανατιμήσεων, με τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας, δημιουργούν για τις επιχειρήσεις της εστίασης ένα εκρηκτικό μείγμα  για τη λειτουργία τους, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς  που διερωτήθηκε πόσο ακόμη θα αντέξουν καθώς ο τζίρος τους μειώνεται δραματικά  κατά τουλάχιστον  50%, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να υπάρξει μία παράταση στην αποπληρωμή των ήδη παγωμένων χρεών από πέρυσι και να εξεταστεί η δυνατότητα να γίνουν οι επιστρεπτέες προκαταβολές, μη επιστρεπτέες.

Περίπου στις 12:00 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι του κλάδου θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, στο Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από συγκέντρωση.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας» και παραθέτουν  τα εξής αιτήματα:

Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας ή Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών.
Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και
Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021.
Στάση εργασίας των εργαζομένων στον επισιτισμό
Σε στάση εργασίας από τις 13:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 14:00 το μεσημέρι, προχωρά σήμερα και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού – τουρισμού.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, διεκδικούν:

Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Μέσα, εξοπλισμό, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης από την επιχείρηση.
Σταθερή εργασία 5ημερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.
Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής.
Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.
Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

To Top