Βόμβα Tσαβούσογλου: Αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου (video)

Επέστρεψε στην επιθετική ρητορική του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δικαίως λέμε πως είναι δικές μας» θέτοντας ευθέως θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η κυριαρχία αυτών των νησίδων δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια από τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ’47.

Τσαβούσογλου: «Όταν διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω στα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων και τα δικά μας αεροσκάφη εισέρχονται μεταξύ των 4 μιλίων, τα οποία σύμφωνα το διεθνές δίκαιο δεν τους ανήκουν, τότε αρχίζουν και μιλάνε για παραβιάσεις.

Επίσης, υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες των οποίων δεν έχει καθοριστεί η κυριότητα τους. Αναφέρομαι για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ’47, των οποίων η κυριαρχία τους δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συνθήκες. Εμείς δικαίως λέμε ότι μας ανήκουν. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές της” και τότε ξεσπάει ένταση».

 Αύριο πάλι μπορούμε να έχουμε ένταση με την Ελλάδα

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για συζητήσεις μετά τις εκλογές και στις δύο χώρας, αλλά όπως τόνισε… που ξέρεις μπορεί αύριο να μπορεί να γίνει κάποια ένταση.

«Κι εκείνοι έχουν εκλογές μια εβδομάδα μετά από εμάς και φτάσαμε σε μια συμφωνία να κάτσουμε και πάλι σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον να συζητήσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά αύριο μπορεί να γίνει κάποια ένταση.

Όπως σήμερα λες και έχουν τέτοιο καθήκον, έκαναν ανακοίνωση η πρόεδρος τους και ο υπουργός Άμυνας τους για την δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων. Πριν από λίγο καιρό, υπουργός Άμυνας τους είχε επισκεφθεί την Τουρκία».

To Top