Διπλωματική σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου για Αιγαίο, νησιά και μειονότητα (videos)

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα θέματα – αγκάθια στις θέσεις των δυο χωρών, όπως το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και το μεταναστευτικό.

Ξεκίνησε ήρεμα, αλλά πήρε… φωτιά η συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε της συνάντησης στην Άγκυρα. Οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ήρθαν σε δημόσια αντιπαράθεση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ν.Δένδια στην Άγκυρα.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου», είπε ο κ.Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο». Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών «νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα», είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο Τσαβούσογλου έγινε πιο επιθετικός και σταμάτησε τα… γλυκόλογα, λέγοντας ότι «ήταν προκλητικές οι δηλώσεις του κ. Δένδια για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Αιγαίο».

To Top