Επιτροπή κατά της βίας από την Περιφέρεια με επικεφαλής τον Χαριστέα με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη!

Σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού.

Με πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, συστήνεται Ειδική Διαπαραταξιακή Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Οπαδικής και Κάθε Μορφής Βίας, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελο Χαριστέα.

Επίσης, αντιπροσωπία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφτηκε χθες τον τόπο που άφησε την τελευταία του πνοή ο Άλκης στη Χαριλάου, έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη, ενώ επιπρόσθετα ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας οργανώνει τη διεξαγωγή μεγάλου φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα με μηνύματα κατά της βίας. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι ήδη την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, “προκειμένου να διοργανώσουμε από κοινού σημαντικές δράσεις για την καταπολέμηση της βίας, με την αξιοποίηση των τμημάτων υποδομών των σωματείων της περιοχής μας”.

Τέλος ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε – και εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο – την έκδοση ψηφίσματος, με μήνυμα ενότητας των Περιφερειακών Συμβούλων ενάντια στην οπαδική βία. “Γνωρίζω, ότι έχουμε πάρει την απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδίδει ψηφίσματα μόνο για εθνικά θέματα. Ωστόσο, θεωρώ πως αυτή τη φορά, πρόκειται για ένα βαθύ κοινωνικό ζήτημα, στο οποίο η Περιφέρειά μας πρέπει να έχει φωνή”, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: “η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού είναι αναμφισβήτητα ένα τραγικό γεγονός που μας έχει συγκλονίσει όλους. Είναι πραγματικά άδικο να χάνονται τόσο νέα παιδιά για τόσο ασήμαντο λόγο. Και βέβαια, το πιο λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι αυτή η δολοφονική ενέργεια δεν ήταν η πρώτη.

Καθώς πριν από τον Άλκη ήταν ο Τόσκο, πριν από τον Τόσκο ήταν ο Νάσος και δεκάδες ακόμη περιστατικά οπαδικής βίας που συμβαίνουν συνεχώς σε ολόκληρη τη χώρα, με πρωταγωνιστές κυρίως νεαρά άτομα, ακόμη και ανήλικα παιδιά. Νιώθω την υποχρέωση ως Περιφερειάρχης, αλλά και ως πατέρας, ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο κύκλος αίματος, να σταματήσει η κοινωνία μας να αναπαράγει την αδικία, το μίσος και τον φόβο.

Πρέπει τώρα όλοι μαζί, οι ΠΑΕ, η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση, οι αρμόδιοι φορείς, να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και να βγούμε μπροστά, ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά κανένα παιδί, κανέναν συμπολίτη μας. Πρέπει με κάθε τρόπο να περάσουμε το σωστό μήνυμα προς τα παιδιά μας.

Πρέπει να τους διδάξουμε ότι κανένα χρώμα, καμία φανέλα δεν είναι ανώτερη από την αξία της ανθρώπινης ζωής και ότι ο αθλητισμός δεν αντιπροσωπεύει τη βία, είναι η πρόταση ενάντια στη βία. Ο αθλητισμός ενώνει”.

 

To Top