Ετοιμάζουν πλέι οφ τριών ταχυτήτων

Για πολλά ζητήματα μίλησε χθες (10/6) ο Μάκης Γκαγκάτσης στο «OPEN», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να αλλάξει το format του επόμενου πρωταθλήματος της Super League.

Ο ουσιαστικά επόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ αφού στις επερχόμενες εκλογές του Ιουλίου θα είναι ο μόνος υποψήφιος σχολίασε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά πως «δεν αποφασίζει η ΕΠΟ, είναι θέμα της Λίγκας και αποφασίζει η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Η πρόταση που έχω κάνει ως εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, είναι να υπάρξουν Play Off τριών ταχυτήτων, μεταξύ 1-4, 5-8 και 9-14».

Πρόκειται για μία «σκέψη» που βρίσκεται από καιρό στο «τραπέζι» με αφορμή ότι η Ελλάδα «κέρδισε» και 5ο ευρωπαϊκό «εισιτήριο», κάτι που σημαίνει πως τη σεζόν 2025/26 θα έχει δύο «εκπροσώπους» στο Champions League, έναν στο Europa και ακόμη δύο στο Conference.

Με το σκεπτικό αυτό βρίσκεται επί τάπητος το ενδεχόμενο στα Play Off της περιόδου 2024/25 να συμμετέχουν οι τέσσερις αντί για τις έξι πρώτες ομάδες της κανονικής διάρκειας και μετά από μεταξύ τους διπλά ματς να προκύψει ο πρωταθλητής, ο δεύτερος που θα συμμετάσχει επίσης στα προκριματικά του Champions League και ύστερα ο κάτοχος του «εισιτηρίου» για το Europa και του ενός για το Conference ή ανάλογα με το ποιος θα πάρει το Κύπελλο οι δύο του Conference.

Από εκεί και πέρα οι 5 ως και 8 θα δημιουργήσουν ένα νέο δικό τους μίνι τουρνουά όπου εκ νέου θα κοντραριστούν όλοι με όλους εντός και εκτός έδρας και ύστερα θα προκύψει η τελική κατάταξη για τις συγκεκριμένες θέσεις. Σε αυτή την περίπτωση και εάν δεν πάρει το Κύπελλο κάποια ομάδα από την 6η θέση και κάτω, τότε ο 5ος θα συμμετάσχει στο Conference της μεθεπόμενης σεζόν.

Επειδή δε ο τελικός του Κυπέλλου είθισται να είναι το τελευταίο παιχνίδι της εκάστοτε περιόδου, αυτό σημαίνει πως η μόνη περίπτωση που στο group 5-8 δεν θα υφίσταται ευρωπαϊκό «κίνητρο» είναι στο ζευγάρι του τελικού να μην υπάρχει έστω ένας εκπρόσωπος/φιναλίστ από τις ομάδες που θα απαρτίζουν εκείνο των Play Off! Εφόσον δε δύο εξ’ αυτών στελεχώνουν τον final, αυτόματα ο 5ος θα βγει στην Ευρώπη.

Για φινάλε και με αντίστοιχο τρόπο θα διεξάγεται και το μίνι τουρνουά των ομάδων 9 ως και 14, από όπου θα βγουν όσοι υποβιβαστούν στη Super League 2.

Οι 100% λεπτομέρειες του format – αν δηλαδή θα είναι και τα τρία «πρωταθλήματα» με διπλά ματς και πόσοι βαθμοί της κανονικής διάρκειας θα μεταφέρονται – δεν έχουν συζητηθεί/αναλυθεί διεξοδικά, ωστόσο είναι κάτι που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος.

Σημειώνεται πάντως πως για να υιοθετηθεί η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να τύχει αποδοχής από την ευρεία πλειοψηφία στο Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής.

To Top