Ευρωεκλογές 2024: Τα αποτελέσματα στο 94,66%, πού «σάρωσαν» τα κόμματα, οι υποψήφιοι που εκλέγονται και ποιοι μένουν εκτός

Πρώτο κόμμα εκλέχτηκε η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές 2024, αλλά με απώλειες. Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το ΠΑΣΟΚ. Όπως φαίνεται η «Φωνή της Λογικής» παίρνει μια έδρα.

Τα αποτελέσματα σε ενσωμάτωση 94,66%

ΝΔ: 27,89 (7 έδρες)
ΣΥΡΙΖΑ: 14,93 (4 έδρες)
ΠΑΣΟΚ: 12,88 (3έδρες)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 9,51 (2 έδρες)
ΚΚΕ: 9,30 (2 έδρες)
ΝΙΚΗ: 4,42 (1 έδρα)
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 3,42 (1 έδρα)
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ: 3,06 (1 έδρα)

Σε ποιες περιφέρειες τα κόμματα πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις

Η ΝΔ πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά στο παραδοσιακό εκλογικό «κάστρο» της, τη Λακωνία, με 35,19%, ωστόσο έχασε 7,64% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ποσοστά πάνω από 30% έλαβε σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες, με τις υψηλότερες επιδόσεις να καταγράφονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Χίο, στην Ανατολική Αττική, την Καρδίτσα και την Α’ Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προηγείται σε καμία περιφέρεια, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Άρτα με 22,71%, (αλλά με -12,07% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και ακολουθούν η Κεφαλλονιά (20,46%), η Κέρκυρα (19,22%), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (18,86%) η Αχαΐα (18,45%) και η Β’ Πειραιώς (18,30%).

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρώτη θέση στο Λασίθι με 29,41% και στο Ηράκλειο με 26,63%, ενώ υψηλά ποσοστά ελαβε και στο Ρέθυμνο με 25,28% και στην Ηλεία με 22,91%.

Σε έξι εκλογικές περιφέρειες η Ελληνική Λύση κατέλαβε τη δεύτερη θέση και έλαβε ποσοστά από 18,48% έως 15, 61%. Πρόκειται για τις εκλογικές περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Β’ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας.

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του και κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε τρία παραδοσιακά εκλογικά «κάστρα» του, συγκεκριμένα σε Σάμο (20,39%), Ζάκυνθο (17,87%) και Λέσβο (15,58%).

Η ΝΙΚΗ έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην Πιερία με 10,48%, η Πλεύση Ελευθερίας στη Β’ Πειραιώς με 4,56% και η Φωνή Λογικής στον Έβρο με ποσοστό 6,40%.

Σε ό,τι αφορά το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, του οποίου η πανελλαδική δύναμη έφτασε το 0,74%, κέρδισε την πρωτιά στη Ροδόπη με ποσοστό 36,95% (-1,05% σε σχέση με το 2019) και στην Ξάνθη με 27,42% (+2,18%).

Ποιοι προηγούνται στη μάχη του σταυρού

Ο Γιώργος Αυτιάς κερδίζει την πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθώς προηγείται σε σταυρούς με αρκετά μεγάλη διαφορά από τους συνυποψηφίους του.

Με ενσωματωμένο σχεδόν το 15% της σταυροδοσίας, ακολουθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με ασφαλή διαφορά από τον τρίτο που είναι ο κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές Φρέντης Μπελέρης.

Τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις που εξασφαλίζουν έδρα στην Ευρωβουλή καταλαμβάνουν η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελεονώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, που κερδίζει τέσσερις έδρες, προηγούνται κατά σειρά ο Κώστας Αρβανίτης, ο Νίκος Φαραντούρης, ο Νίκος Παππάς και η Έλενα Κουντουρά.

Προβάδισμα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχει ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ για τις άλλες δύο έδρες προηγούνται ο Γιάννης Μανιάτης και ο Σάκης Αρναούτογλου.

Στην Ελληνική Λύση την πρωτιά εξασφαλίζει άνετα ο Φραγκούλης Φράγκος, ενώ προβάδισμα για τη δεύτερη έδρα έχει η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

Στο ΚΚΕ τις δύο έδρες φαίνεται πως κερδίζουν ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης.

Για τη μία έδρα που καταλαμβάνουν η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και ίσως η Φωνή Λογικής προηγούνται, αντίστοιχα, ο Νίκος Αναδιώτης, η Μαρία Ζαχαρία και η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Ποια ονόματα έμειναν εκτός
Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος δεν κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία του στην Ευρωβουλή όπως και η Μαρία Σπυράκη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχτηκαν ο Μάριος Αθανασίου, η Σοφία Μπεκατώρου, η Δώρα Αυγέρη, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η Δώρα Τζαμπάζη.

Από το ΠΑΣΟΚ που δεν πήρε τέταρτη έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο έμειναν εκτός οι Φίλιππος Σαχινίδης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Θοδωρής Ζαγοράκης, Λευτέρης Καρχιμάκης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Γιώργος Καλλιακμάνης και Κωστής Χρυσόγονος.

Από την Ελληνική Λύση ο Άκης Τσελέντης ήταν τέταρτος σε σταυρούς.
Τρίτη ήταν η Ελένη Γερασιμίδου στο ΚΚΕ.

To Top