Ζελένσκι: Ποιος είναι ο διάσημος κωμικός που έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας

Στην ιστορία ως ο κωμικός που παρέδωσε τα κλειδιά της Ουκρανίας, στον Πούτιν είναι πολύ πιθανό να μείνει ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πολλά έχουν ακουστεί για το όνομά του το τελευταίο διάστημα, όμως πλέον είναι πολύ πιθανό να μείνει στην ιστορία ως ο κωμικός που παρέδωσε τα κλειδιά της Ουκρανίας στον Πούτιν.

Αν και ο φιλόδοξος στόχος του, από την αρχή της μικρής «πολιτικής» του καριέρας που ξεκίνησε μόλις το 2018, ήταν να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να γίνει ένας ουκρανός θρύλος που συνομιλεί με την ελίτ των ευρωπαίων και Αμερικανών ηγετών, η έλλειψη ιστορικών γνώσεων τον οδήγησε σε μια άνιση σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο λόγος για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κι ενώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρέθηκε στην πιο δύσκολη πολιτική θέση που μπορεί να βρεθεί ένας ηγέτης, η πραγματικότητα είναι ότι «προκάλεσε αρκετά την τύχη του», γράφει το imerisia.gr.

Η πολιτική απειρία του φάνηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες της σκληρής πίεσης που δέχθηκε από τη Ρωσία, με αποκορύφωμα, την δήλωσή του να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, μέσα στις πρώτες 30 ώρες της εισβολής.

Έχοντας απέναντί του έναν αμείλικτο και δοκιμασμένο πολιτικό όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν, με γνώσης κατασκοπείας από την σκληρή εποχή του πραγματικού «ψυχρού πολέμου» ο Ζελένσκι δεν είχε καμία ελπίδα να κερδίσει σε αυτή την αναμέτρηση.

Θα μπορούσε όμως να έχει «διαβάσει» τα σημάδια και να μην εμπιστευτεί με κλειστά μάτια τη Δύση.

Ο Ηθοποιός και κωμικό

Ως ηθοποιός συνεργάστηκε πολύ στενά με τη Ρωσία. Τα γραφεία της εταιρείας του ήταν στη Μόσχα ενώ τα περισσότερα έργα του είναι γραμμένα στα ρωσικά. Εως και τον Ιανουάριο του 2019, είχε εμπορικά συμφέροντα με ρωσικές εταιρείες, ενώ ως συνιδιοκτήτης της “Green Family LTD” με έδρα την Κύπρο, κατείχε την ρωσική εταιρεία παραγωγής ταινιών Grin Films.

Μάλιστα το Αύγουστο του 2014, τάχθηκε σθεναρά κατά της απόφασης του Ουκρανικού υπουργείου Πολιτισμού να απαγορεύσει τους Ρώσους καλλιτέχνες και τον Ρωσικό πολιτισμό, στην Ουκρανία.

Το 2018, η ρομαντική κωμωδία με την οποία έγινε «αγαπητός» στους συμπολίτες του, το «Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη 2» απαγορεύτηκε στην Ουκρανία ανοίγοντας το δρόμο για την πολιτική του καριέρα.

Ο φιλόδοξος πολιτικός

Ως πολιτικός, κατέλαβε δημοκρατικά την προεδρία της χώρας το 2019 με το κόμμα τον «Υπηρέτη του Λαού» (όπως είναι και το σήριαλ με το οποίο έγινε γνωστός) και σύνθημά του να απαλλάξει την Ουκρανία από τη διαφθορά.

Αν και το 73% των Ουκρανών τον πίστεψε και τον ψήφισε, πολύ γρήγορα ενεπλάκη και ο ίδιος με τη διαφθορά. Το όνομά του, αν και ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή, βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στη λίστα των ηγετών των panama papers.

Όχι μόνο ο ίδιος αλλά και ο στενός κύκλος συνεργατών και πολιτικών συμβούλων του, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από το χώρο των επιχειρήσεων, αποκαλύφθηκε ότι είχαν πολλά χρήματα εκτός Ουκρανίας, σε δεκάδες offshore εταιρίες.

Η ειρωνεία είναι, ότι ο πιο δημοφιλής του ρόλος στην τηλεόραση, είναι αυτός ενός καθηγητής που κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για διαφθορά! Με έναν παρόμοιο τρόπο, κέρδισε και τις πραγματικές εκλογές του 2019.

Εκείνη τη χρονιά, σε συνέντευξη στο Der Spiegel, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μπήκε στην πολιτική για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ουκρανών προς τους πολιτικούς και ότι ήθελε να «φέρει επαγγελματίες, άξιους ανθρώπους στην εξουσία ώστε να αλλάξει τη διάθεση και το ηχόχρωμα του πολιτικού κατεστημένου, όσο το δυνατόν περισσότερο». Το αποτέλεσμα δεν το δικαιώνει.

Πώς ξεκίνησε η πρόθεση της ένταξης του ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του, ο Ζελένσκι εξέφρασε τη θέση ότι θα ήθελε η Ουκρανία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά θέλει οι Ουκρανοί ψηφοφόροι να αποφασίσουν γι αυτό.

Στις προεδρικές εκλογές του 2019, υποστήριξε ότι η ουκρανική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το 2024 υποσχόμενος τότε στους πολίτες, ότι θα κάνει τα πάντα για να το εξασφαλίσει καθώς ήθελε να δημιουργήσει μια ισχυρή και ελεύθερη χώρα, μακριά από την επιρροή της Ρωσίας.

Παρότι υποσχέθηκε ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί μόνο μέσα από δημοψήφισμά δεν προχώρησε ποτέ σε κανένα.

Πολλές ακόμη φιλόδοξες υποσχέσεις του έμειναν υποσχέσεις (ίσως το μόνο σημείο με το οποίο ταυτίζεται με τους επαγγελματίες πολιτικούς) ενώ σε συνέντευξη του τον Δεκέμβριο του 2018, δήλωσε ότι ως Πρόεδρος θα προσπαθήσει να σταματήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ντονμπάς μέσω διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία.

Δεδομένου ότι θεωρεί τους ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ΛΔΝ και ΛΔΛ) ως «μαριονέτες» της Ρωσίας, «δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσει μαζί τους».

Είχε πει ακόμη, ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος δεν θα υπογράψει αμνηστία για τους μαχητές της ΛΔΝ και ΛΔΛ καθώς είναι μέρος της συμφωνίας του Μινσκ, την οποία συνυπέγραψε η Ουκρανία.

Η σχέση του με τον Τραμπ ενάντια στον Μπάιντεν

Όταν όμως έγινε πρόεδρος, έστρεψε αμέσως το βλέμμα του στις ΗΠΑ. Κατηγορήθηκε για στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει με τον Ντόναλντ Τράμπ ελπίζοντας ότι θα του εξασφάλιζε τις δεσμεύσεις της Δύσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τον Ιούλιο του 2019, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ζήτησε από τον «φίλο» του Ζαλένσκι να ερευνήσει μια σειρά από σκάνδαλα στα οποία υποτίθεται ότι εμπλεκόταν ο σημερινός αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η «συμφωνία» βγήκε στη δημοσιότητα ξεσηκώνοντας θύελλά αντιδράσεων στις ΗΠΑ οδηγώντας τον Τράμπ ένα ακόμη βήμα μακριά από το Λευκό Οίκο.

Σήμερα, συνεργάζεται με τον Τζο Μπάιντεν για να κρατήσει την Ουκρανία ζωντανή, παίρνοντας ένα ακόμη μάθημα πολιτικής, το οποίο όμως πληρώνει ακριβά ο Ουκρανικός λαός με το ίδιο του αίμα.

Ποιος πραγματικά είναι

Γεννημένος στις 25 Ιανουαρίου του 1978, στο Κριβί Ριχ, της Ουκρανικής ΣΣΔ (σημερινή Ουκρανία) από Εβραίους γονείς σπούδασε νομικά στο τμήμα του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Κιέβου αν και τον κέρδισε από πολύ νωρίς το θέατρο και η τηλεόραση.

Ο πατέρας του, Ολεξάντρ Ζελένσκι είναι καθηγητής στο ινστιτούτο οικονομικών του Κριβί Ριχ, ενώ η μητέρα του Ρίμμα Ζελένσκα δούλευε ως μηχανικός.

Από τα 17 του, εντάχθηκε στο τοπική ομάδα του διαγωνισμού κωμωδίας “ΚΒΝ” και σύντομα κλήθηκε να συμμετάσχει στην τοπική ουκρανική ομάδα “Ζαπορίζια-Κριβί Ριχ-Τράνσιτ”, η οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα ΚΒΝ το οποίο και κέρδισε το 1997.

Την ίδια χρονιά, έγινε επικεφαλής της ομάδας Κβαρτάλ 95 και από το 1998 έως το 2003, μέσω αυτής πέρασε πολύ χρόνο στη Μόσχα περιοδεύοντας σχεδόν σε όλες τις μετασοβιετικές χώρες.

Στη συνέχεια άρχισε να παράγει εκπομπές για την ουκρανική τηλεόραση, από τηνοποία γίνεται διάσημος και πλούσιος.

Την πρώτη εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία την παρακολούθησε από την τηλεόραση και μάλιστα δώρισε 1 εκατομμύριο χρίβνιες στον ουκρανικό στρατό με αποτέλεσμα, Ρώσοι πολιτικοί και καλλιτέχνες να ζητήσουν την απαγόρευση των δικών του έργων στη Ρωσία.

Σήμερα, Ο Ζελένσκι αγωνιά για την ίδια του τη ζωή ενώ οι ρωσικές βόμβες πέφτουν στο Κίεβο.

Κι ενώ η πολιτική του καριέρα θα τελειώσει με τον χειρότερο τρόπο, καθώς ίσως να μην υπάρχει χώρα για να είναι πρόεδρος, η καριέρα του ως ηθοποιός, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί στο Χόλυγουντ.

Πηγή: ethnos.gr

To Top