Ημέρα κρίσης για την Ευρωλίγκα

Κρίσιμη είναι η σημερινή σύσκεψη της Ευρωλίγκας. Το μπλοκ των επτά ομάδων που πρόσφατα συσκέφτηκαν στην Αθήνα, δηλαδή Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, Εφές, Αρμάνι Μιλάνο και Ζαλγκίρις, πηγαίνει αποφασισμένο να πάρει απαντήσεις από τον Τζόρντι Μπερτομέου, που είναι στη δυσκολότερη θέση της άνω των 20 ετών θητείας του στην κεφαλή της διοργάνωσης.

Οι επτά αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Μπερτομέου για μια σειρά από ζητήματα οικονομικής φύσης, αλλά και διαχείρισης. Είναι δεδομένο πως υπάρχουν έντονα παράπονα από το γεγονός ότι τα έσοδα για τις ομάδες παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένα και οι μεγάλες ζημίες που έχουν καταγράψει οι ομάδες λόγω της πανδημίας έχουν εντείνει τον προβληματισμό τους.

Πέραν όμως των οικονομικών ζητημάτων, πληροφορίες αναφέρουν πως το μπλοκ των επτά θα θέσει ζήτημα τρόπου λήψης αποφάσεων στην Ευρωλίγκα. Μέχρι πρότινος ο Τζόρντι Μπερτομέου διαχειριζόταν ουσιαστικά εν λευκώ τη διοργάνωση, ωστόσο μια σειρά από χειρισμούς του έχουν φέρει δυσαρέσκεια στις ομάδες. Ένα ζήτημα ήταν το γεγονός ότι προχώρησε σε συμφωνία για οριζόντια μείωση στις αποδοχές των παικτών λόγω της πανδημίας, δίχως να ακούσει τις ομάδες, κάποιες εκ των οποίων είχαν ήδη προχωρήσει σε επαφές μαζί τους για μεγαλύτερο «ψαλίδι».

Με τα τωρινά δεδομένα, είναι αμφίβολο αν οι ομάδες, σε περίπτωση που δεν λάβουν πειστικές απαντήσεις, αποφασίσουν να… καρατομήσουν τον Μπερτομέου, η θητεία του οποίου ανανεώνεται αυτόματα τον Μάιο αν δεν υπάρξουν ενστάσεις των συνεταίρων. Αυτό που φαντάζει δεδομένο, ωστόσο, είναι πως τουλάχιστον το γκρουπ των επτά θα διεκδικήσει, ου μην και απαιτήσει, να έχει συμμετοχή σε όλες τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε επίπεδο διοίκησης. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καν εποπτεία στον Μπερτομέου που έπραττε κατά το δοκούν.

Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει ο πανέξυπνος Μπερτομέου, που έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ικανός στους ελιγμούς, πόσο αποφασισμένες να φτάσουν ακόμη και στα άκρα θα είναι οι επτά ομάδες που τον αμφισβητούν, αλλά και ποια θα είναι η στάση των Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και Φενέρμπαχτσε που μέχρι τώρα ήταν στο πλευρό του και απείχαν από τη σύσκεψη στην Αθήνα.

To Top