Η Νις είναι η νέα Παρί: Εκατοντάδες εκατ. ευρώ για μεταγραφές από τον κολοσσό Ineos!

Ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος πολύ ελκυστικός για τους επιχειρηματίες. Ανέκαθεν, υπήρχαν εταιρείες, που ήθελαν να επενδύσουν στη «στρογγυλή θεά», είτε ως χορηγοί, είτε μέσω εξαγοράς κάποιας ομάδας.

Τα τελευταία χρόνια πολλά μεγάλα funds έχουν εισχωρήσει στον χώρο του ποδοσφαίρου, σπαταλώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Επιχειρηματίες με τεράστια περιουσία αποκτούν ομάδες, με στόχο να τις γιγαντώσουν και να τις οδηγήσουν σε τίτλους και επιτυχίες. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά των Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν, με τις δύο ευρωπαϊκές ομάδες να έχουν ξοδέψει «τρελά» λεφτά τα τελευταία χρόνια για μεταγραφές.

Δεν είναι μόνο οι Άραβες, όμως, που επενδύουν στο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό. Υπάρχουν και Ευρωπαίοι που θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι και να «παίξουν» μαζί τους. Οπως είναι η εταιρεία «Ineos», που ανήκει στον Βρετανό δισεκατομμυριούχο, Sir Τζιμ Ράτκλιφ.

Η εταιρεία που πριν από ένα χρόνο απέκτησε τη Νις. Είναι η ομάδα που παρουσιάζεται από τα Μέσα στο εξωτερικό έτοιμη να στρώσει κόκκινο χαλί δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα πόδια του Κώστα Τσιμίκα. Η ομάδα, που είχε ακουστεί πριν από λίγους μήνες ότι ενδιαφέρεται και για τον Δημήτρη Γιαννούλη. Μια ομάδα, που πέρσι δαπάνησε 50 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και φέτος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Γάλλοι, θα δώσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί με παίκτες πρώτης γραμμής.

Ποια είναι η Ineos

Το πρώτο ερώτημα που γεννάται σε όλους, μετά από τα νούμερα που προαναφέραμε, είναι ποια είναι η εταιρεία Ineos. Πρόκειται για μια εταιρεία, που ασχολείται με χημικά προϊόντα. Η κορυφαία στο είδος της, με ετήσια έσοδα πάνω από 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Sir Τζιμ Ράτκλιφ είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Μ. Βρετανία και μαζί με τον αδερφό του, Μπομπ, διαχειρίζονται τις τύχες της συγκεκριμένης εταιρείας και επενδύουν τα κεφάλαια σε διάφορες δραστηριότητες, που πιστεύουν ότι θα τους επιφέρουν κέρδος. Η εμπλοκή της Ineos στο ποδόσφαιρο ξεκίνησε το 2017, όταν εξαγόρασε την ελβετική ομάδα, «FC Lausanne-Sport», που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία (σ.σ προσοχή δεν είναι η Λωζάνη που παίζει στην Σούπερ Λίγκα). Το περασμένο καλοκαίρι ο Sir Τζιμ Ράτκλιφ και η εταιρία του έκαναν… απόβαση στη Γαλλία, αγοράζοντας την Νις, με τον Ράτκλιφ να δηλώνει ότι στόχος του είναι να ενισχύσει την ομάδα και την κάνει ανταγωνιστική.

«Ελπίζω ότι ο σύλλογος θα μπορέσει σύντομα να είναι ανταγωνιστικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε εξετάσει πολλές ομάδες με τον τρόπο που βλέπουμε τις επιχειρήσεις στην Ineos ως προς την αξία και τις δυνατότητες και η Νις εκπληρώνει αυτά τα κριτήρια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ράτκλιφ.

50 εκατ. πέρσι, 80 εκατ. φέτος!

Η Ineos και πιο συγκεκριμένα ο Ράτκλιφ, έδειξαν αμέσως τις προθέσεις τους μόλις έγιναν αφεντικά στη γαλλική ομάδα, με τη Νις πέρσι να σπαταλάει 50 εκατ. ευρώ για μεταγραφές!

Συγκεκριμένα, η γαλλική ομάδα απέκτησε τον Κάσπερ Ντόλμπεργκ από τον Αγιαξ έναντι 20.5 εκατ. ευρώ, τον Αλέξις Κλόντ Μορίς από την Λοριάν έναντι 13 εκατ. ευρώ, τον Στάνλει Ν’Σοκί από την Παρί με 12.5 εκατ. ευρώ, τον Χιτσέμ Μπουνταουί από την Παραντού έναντι 4 εκατ. ευρώ, αλλά και μερικούς ακόμα ποδοσφαιριστές, είτε με μικρά χρηματικά ανταλλάγματα, είτε ως δανεικούς, είτε ως ελεύθερους. Συνολικά, η Νις απέκτησε 14 παίκτες.

Στην τεχνική ηγεσία βρίσκεται ο θρυλικός Πατρίκ Βιεϊρά, με τη Νις – μετά την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του Covid-19, να ολοκληρώνει τη σεζόν στην 6η θέση της βαθμολογίας, έχοντας τους ίδιους πόντους με την 5η Ρεμς (41π.).

Η Νις είναι πολύ πιθανό να πάρει το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο και αυτό θα συμβεί εάν δεν διεξαχθεί ο τελικός του Λιγκ Καπ, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο τη δεδομένη στιγμή. Οπως και να έχει η σεζόν, η πρώτη επί ηγεσίας Ineos, κρίνεται επιτυχημένη, με την εταιρεία Ineos και τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο να είναι έτοιμοι για ένα πολύ… καυτό καλοκαίρι, αφού όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ στη Γαλλία, θα διαθέσουν 80 εκατ. ευρώ για μεταγραφές!

Ανεβαίνει η Λωζάνη, επενδύσεις σε F1, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα!

Εξαιρετική σεζόν πραγματοποίησε και η FC Lausanne-Sport, η οποία όπως προαναφέραμε ανήκει και αυτή στην Ineos από το 2017. Μάλιστα, ο αδερφός του Μπομπ είναι πρόεδρος στην ομάδα από το 2019, ενώ η πρώτη μεταγραφή που έκανε η οικογένεια Ρατκλίφ ήταν ο γιος του Ζινεντίν Ζιντάν, Εντσο.

Φέτος, πριν τη διακοπή των διοργανώσεων λόγω του κορωνοϊού, βρισκόταν στην πρώτη θέση της δεύτερης κατηγορίας με 15 πόντους διαφορά από τη δεύτερη Βαντούζ. Εξαιρετική σεζόν και για την άλλη ομάδα του Ράτκλιφ, που έχει επενδύσει επίσης στη Formula 1, αλλά και σε άλλα αθλήματα όπως είναι η ποδηλασία και η ιστιοπλοΐα. Η Ineos, όπως αναφέρει στα Δελτία Τύπου έχει αναρτημένα στην σελίδα της, είναι μεγάλος χορηγός της Mercedes στη Formula 1 και το logo της εταιρείας βρίσκεται στην πλάγια μεριά του κοκπιτ, αλλά και στην αεροτομή.

Επίσης, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος ανέλαβε τη βρετανική ομάδα ποδηλασίας, ενώ παράλληλα επένδυσε 110 εκατ. λίρες στην βρετανική ομάδα ιστιοπλοΐας. Οσο περνάει ο καιρός η Ineos επενδύει όλο και περισσότερο στον αθλητισμό, με το project της Νις να είναι πολύ ενδιαφέρον, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Ρατκλίφ. Η γαλλική ομάδα βαδίζει στα χνάρια της Παρί Σεν Ζερμέν και θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνια να αποκτήσει τον πρώτο της σούπερ σταρ…

 Πηγή: to10.gr

To Top