Η… περέιρρεουσα ατμόσφαιρα, το… BIG 4 και το “ανεξάρτητο” pay per view!!

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο θέμα του “τυφλού” VAR, στον ρόλο του Περέιρα και στο “ανεξάρτητο” pay per view αναπτύσσει ο Μιχάλης Λεάνης μέσα από το άρθρο του στο gazzetta.gr

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

Αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά…

“Μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Αθλητισμού αναφορικά με την χρήση του VAR αμφιβάλλω πραγματικά για το αν μπορεί ο κ. Περέιρα να χειριστεί, με υπευθυνότητα, την συγκεκριμένη εργασία αυτό που στα χωριά μας αποκαλούμε πρότζεκτ.

Ο κ. Χρυσόστομος Γκαγκάτσης ως αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της εταιρείας που εκπροσωπεί.

Πολύ καλά έκανε. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά του, γι’ αυτό πληρώνεται.

Ο κάθε δικηγόρος σε νομικές υποθέσεις υπερασπίζεται τον πελάτη του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκπροσωπεί de facto το δίκαιο γενικότερα , αλλά το δίκαιο  προς το συμφέρον του προσώπου ή της εταιρείας που εκπροσωπεί.

Αυτό γινόταν και θα γίνεται πάντα.

Το θέμα είναι ότι ο κ.Περέιρα εκπροσωπεί την διαιτησία και κατ’ επέκταση μέσα από αυτήν την εύρυθμη λειτουργία του πρωταθλήματος.

Αυτός είναι ο λόγος που μας τον έστειλαν από τας Ευρώπας , αυτή είναι η αποστολή του.

Σε μια εποχή μάλιστα που στον μέσο Ελληνα τα λεφτά δεν περισσεύουν και είναι γνωστό τοις πάσι ότι την περνάει δύσκολα.

Η περιβόητη λοιπόν εύρυθμη λειτουργία του πρωταθλήματος, η επιστροφή στην κανονικότητα για να χρησιμοποιήσω μια λέξη που συνηθίζεται αυτή την περίοδο, θα επιτευχθεί μόνο αν όλες οι αποφάσεις ισχύουν για όλους και δεν έχουμε… λοξές ματιές και θεσμική καθιέρωση του… περίπου!!!

Δηλαδή οι αποφάσεις ισχύουν περίπου ή πάνω-κάτω για όλους και βλέπουμε.

Το ερώτημα που θα έθετα προσωπικά στον κ. Περέιρα είναι αν ενδιαφέρεται ή μάλλον αν  σκοπός του και επιδίωξη είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, σε θέματα διαιτησίας, να ευθυγραμμιστεί με τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Με αυτά όπου η αξιοπιστία βασιλεύει και η καχυποψία απουσιάζει!

Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα. Κάθε άλλο.

Και εξηγώ το σκεπτικό μου. Στο πρωτάθλημα Ιταλίας έχουμε var, όπως και στην Μπουντεσλίγκα, όπως και στο δημοφιλέστερο πρωτάθλημα του κόσμου αυτό της Αγγλίας αλλά και στην Ισπανία.

Γνωρίζει να μου πει αν σε κάποια απ’ αυτές τις χώρες  το VAR «συνεργάζεται» με την Liverpool TV, την Milan TV, την Juventus TV , Barcelona TV, Real TV ή με την  SALKE TV!

Την τελευταία ομάδα του Γερμανικού πρωταθλήματος μάλιστα  δεν την αναφέρω τυχαία γιατί όλο και κάποιος θα έχει πληροφορήσει τον κ. Περέιρα ότι στην Γερμανία ξέσπασε σκάνδαλο όταν μαθεύτηκε πως ο επικεφαλής του VAR ήταν δηλωμένος οπαδός της Σάλκε!!!

Φανταστείτε δηλαδή τι θα γινόταν αν η Σάλκε συνεργαζόταν με το VAR για λογαριασμό του δικού της τηλεοπτικού δικτύου!

Για ποια ευρωπαϊκά πρότυπα μιλάμε;

Θέτουν ευθέως στην σύσκεψη  θέμα αξιοπιστίας οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού και του Άρη-που κι αυτοί τα συμφέροντα της ΠΑΕ που εκπροσωπούν επιδιώκουν να διασφαλίσουν- και ο Περέιρα που εκπροσωπεί την διαιτησία γίνεται ξαφνικά αόρατος!!!

Ξαφνικά ο καθ’  ύλη αρμόδιος ξεγλιστρά έξω από το κάδρο λες και η συζήτηση δεν τον αφορά.

Υποστηρίζει ο κ Γκαγκάτσης ότι η ABC Production, η εταιρία παραγωγής με την οποία συνεργάζεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είναι ανεξάρτητη και ο κύριος Περέίρα δεν έχει να ρωτήσει τίποτα δεν έχει να καταθέσει καμία ένσταση επί του θέματος!

Ανεξάρτητη η εταιρεία, το δίχως άλλος , κανείς δεν αμφισβητεί την ίδια την εταιρεία αλλά την ίδια την διαδικασία!

Ανεξάρτητη είναι η εταιρεία αλλά κάποιος την πληρώνει για να κάνει την παραγωγή.

Να θυμίσω επίσης στον αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ ότι ανεξάρτητη αρχή ήταν και είναι η ΕΠΟ αλλά αμφισβητήθηκε σφόδρα στο παρελθόν , μακρινό και κοντινό και αμφισβητείται και τώρα.

Και εξαιτίας αυτής της σοβαρής αμφισβήτησης φτάσαμε στην επιτήρηση!!!

Η σιωπή και η ανοχή του Περέιρα επί της ουσίας ανοίγει τον δρόμο ώστε το VAR σε εύλογο χρονικό διάστημα να «φιλοξενείται» από την Ολυμπιακός TV από την ΑΕΚ TV ή από την ΠΑΟ TV!

Εν ολίγοις var στο Βαλκανικό του ανάλογο!

Ήδη η NOVA ζήτησε να απαλλαγεί από το μαρτύριο!

Αν αυτός ο δρόμος και η οποία κατάληξη του ικανοποιεί τον επικεφαλής της ΚΕΔ τότε δεν μου πέφτει κανένας λόγος.

Από την άλλη όμως δεν χρειαζόμασταν κανένα Περέιρα για να φτιάξουμε ένα VAR προσαρμοσμένο στην αθάνατη ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Το φτιάχναμε και μόνοι μας χωρίς θεσμική υποβοήθηση και παρεμβολή από τις αρχές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Γιατί αυτές εκπροσωπεί ο κ. Περέιρα.

Αλλά δεν είναι μόνο το VAR.

O πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΡΗΣ μεταξύ άλλων ρωτά τον Πορτογάλο αρχιδιαιτητή γιατί δεν ορίστηκε ξένος ρέφερι στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης , όπως είχαν διαβεβαιώσει όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Η απάντηση δια στόματος Περέιρα ήταν πως ξένος διαιτητής την φετινή σεζόν προβλέπεται μόνο για τα ματς μεταξύ των Big 4 δηλαδή, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, και πως πλέον δεν υπάρχει και η αντίστοιχη συνεργασία όπως πέρυσι με τις ξένες Ομοσπονδίες ώστε να μπορέσουν να διευκολύνουν με ξένους διαιτητές τα ελληνικά ματς πρωταθλήματος.

Αυτό το big 4 πως και από πού προκύπτει κύριε Περέιρα; Μόνος σας το αποφασίσατε χωρίς να ρωτήσετε τις εμπλεκόμενες εταιρείες;

Τους το ανακοινώσατε όπως οφείλατε πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Πότε το αποφασίσατε και με ποιο κριτήριο;

Δεν θα ήταν πιο λογικό να συμπεριλάβετε στην απόφασή σας τις 5 πρώτες βαθμολογικά  ομάδες του περσινού πρωταθλήματος και μ’ αυτές τον ΠΑΟ ως μια από τις μεγαλύτερες ΠΑΕ του πρωταθλήματος;

Είναι δυνατόν αυτά τα κριτήρια να θεωρούνται σοβαρά και υπεύθυνα;

Και συνεχίζετε να εμμένετε στην θέση σας, περί Ελλήνων διαιτητών, όταν μόλις στις 3 πρώτες αγωνιστικές έχουμε 46 περιπτώσεις οι οποίες διελευκάνθησαν ή εξακριβώθηκαν με την αρωγή του var;

Το νούμερο είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και φανερώνει την έλλειψη κατάρτισης αλλά και τις αδυναμίες στην εφαρμογή του πειθαρχικού κώδικα από μεριάς Ελλήνων ρέφερι.

Άρα όσον αφορά στους Ελληνες ρέφερι τι σας κάνει να πιστεύετε ότι έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο από πέρσι;

Αλλά το γεγονός  αυτό καθ’ αυτό , όπως δείχνουν οι αποφάσεις του, είναι κάτι που δεν προκαλεί ανησυχία στον επικεφαλής της ΚΕΔ!

Αναρωτιέμαι μάλιστα αν ο Περέιρα παρακολουθεί το πρωτάθλημα.

Γιατί αν το παρακολουθείς σύμφωνα με την αγωνιστική εικόνα που έχουν παρουσιάσει οι ομάδες μέχρι τώρα είναι αδύνατον να θεωρείς πιο ντέρμπι το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός από το ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ!!!

«Δεν υπάρχει η αντίστοιχη συνεργασία όπως πέρσι με τις ξένες ομοσπονδίες».

Ο ποιητής θέλει να πει ότι δεν μπορούν να διευκολύνουν γιατί με την εφαρμογή του VAR πχ τώρα και στην Ιταλία , δεν περισσεύουν ρέφερι.

Δηλαδή το πρόβλημα ήταν για ένα διαιτητή παραπάνω!!! Μάλιστα!

Πολύ φοβάμαι πως με την….Περεϊρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του αρχιδιαιτητή το πρωτάθλημα κρέμεται από μια κλωστή και πως με έναν τέτοιο επικεφαλής  πολύ εύκολα θα βρεθούμε και πάλι στο σημείο μηδέν!

To Top