Η FIFA κατηγορείται για «απόλυτη αμέλεια» έναντι των μεταναστών εργαζομένων στη Σαουδική Αραβία: Ήδη 48 οι νεκροί!

Δύο κορυφαίες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τη FIFA για «απόλυτη αμέλεια» ως προς την ευθύνη της απέναντι στα εκατομμύρια των μεταναστών εργαζομένων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034!

Δύο κορυφαίες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τη FIFA για «απόλυτη αμέλεια» ως προς την ευθύνη της απέναντι στα εκατομμύρια των μεταναστών εργαζομένων, που θα κατασκευάσουν τα στάδια και τις υποδομές, που χρειάζεται η Σαουδική Αραβία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034.

Η σφοδρή κριτική στο κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου περιγράφεται λεπτομερώς σε δύο νέες εκθέσεις για τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων στη χώρα του Κόλπου, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη από το FairSquare και το Human Rights Watch (HRW). Και έρχονται, μάλιστα, μία ημέρα αφότου το αφεντικό της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, συνόδευσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, όπου συνάντησαν τον de facto ηγεμόνα του κράτους, τον πρίγκιπα, διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Οι εκθέσεις, που βασίζονται σε έρευνες για τους πρόσφατους θανάτους 48 μεταναστών εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ, παρουσιάζουν μια εικόνα ενός έθνους υποδοχής, που εξακολουθεί να μην τηρεί την ασφάλεια στα εργοτάξια, δεν ενδιαφέρεται να διερευνήσει σωστά τα ατυχήματα και αργεί τρομερά να αποζημιώσει τις οικογένειες που πενθούν!

Αλλά οι δύο μελέτες επικρίνουν, επίσης, τη FIFA ότι δεν πήρε τα μαθήματα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν, τελικά, ότι εκατοντάδες μετανάστες εργάτες είχαν πεθάνει, ενώ εργάζονταν σε έργα, που συνδέονται με το τουρνουά.

«Τα φρικτά εργατικά ατυχήματα, που σκοτώνουν μετανάστες εργάτες στη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία για τις επιχειρήσεις, τους οπαδούς του ποδοσφαίρου και τις αθλητικές ενώσεις, που επιδιώκουν να συνεργαστούν με τη FIFA στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή, Μάικλ Πέιτζ.

Η μελέτη του HRW περιλαμβάνει αναφορές εργαζομένων, που πέθαναν σε φρικτά ατυχήματα, αλλά και πέφτουν νεκροί λόγω θερμικής εξάντλησης. Οι οικογένειες αυτών των ανδρών συνήθως μένουν χωρίς πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη και συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στον επαναπατρισμό των σορών των αγαπημένων τους ή στη λήψη οποιασδήποτε οικονομικής αποζημίωσης.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η βρετανική εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι ο Πακιστανός μετανάστης εργάτης Muhammad Arshad ήταν ο πρώτος γνωστός θάνατος σε εργοτάξιο γηπέδου όταν έπεσε από το πάνω επίπεδο του σταδίου Aramco στο Al Khobar.

Η έκθεση του FairSquare επικεντρώνεται στην έλλειψη δεδομένων, που έχουν συλλέξει οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τον πληθυσμό των μεταναστών εργαζομένων, στην αποτυχία να πιστοποιηθούν σωστά οι θάνατοι και στην απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας μάθησης από ατυχήματα όταν συμβαίνουν ή να ζητηθεί από οποιονδήποτε να λογοδοτήσει.

Εντυπωσιακό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι υπήρξε μια αύξηση 40 τοις εκατό στον πληθυσμό των μεταναστών εργαζομένων τα πέντε χρόνια, που προηγήθηκαν της απονομής του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Σαουδική Αραβία το 2024 -είναι έως και 13,2 εκατομμύρια!

«Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι ότι θα υπάρξει αύξηση των θανάτων στις κατασκευές και οι περισσότεροι θάνατοι θα είναι ανεξήγητοι. Θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσοι θα πεθάνουν, αλλά είναι αναμφίβολα ότι πολλές χιλιάδες θα πεθάνουν, και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο ιδρυτικός συνδιευθυντής του HRW.

«Είναι ιδιαιτέρως θλιβερό αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί από τους θανάτους θα είναι άμεσο αποτέλεσμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034. Η απάντηση της FIFA στους κινδύνους ήταν ερασιτεχνική και το λέω ευγενικά. Ήταν αμέλειά της. Δημοσιεύσαμε μια έκθεση πέρυσι, που διαπίστωσε ότι η FIFA ήταν εντελώς ακατάλληλη να κυβερνήσει κάτι τόσο σημαντικό όσο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Εκείνη την εποχή φαινόταν πολύ τολμηρός ισχυρισμός, αλλά τώρα είναι απλώς μια δήλωση του προφανούς», πρόσθεσε!

Στο πλαίσιο της προσφοράς της για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει 11 νέα στάδια, οκτώ από τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, 134 προπονητικές εγκαταστάσεις, 185.000 νέα δωμάτια ξενοδοχείων, ζώνες φιλάθλων, συνεδριακά κέντρα και μία σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ριάντ και Τζέντα. Και αυτά, ενώ ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο εργοτάξιο στον κόσμο στη Neom, τη φουτουριστική πόλη στην έρημο, που αποτελεί το επίκεντρο του στρατηγικού σχεδίου του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τη χώρα.

To Top