Ισχυρός σεισμός στη Θεσσαλία: Σημαντική καθίζηση διαπίστωσαν οι επιστήμονες (videos)

Μία ακόμα μία νύχτα τρόμου και αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, με τους συνεχείς μετασεισμούς να τους κρατούν έξω από τα σπίτια τους. Τη Δευτέρα θα είναι έτοιμο το πόρισμα των επιστημόνων για τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ελασσόνα, λίγες μόνο ώρες μετά τον αρχικό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι ο ισχυρός μετασεισμός ξάφνιασε τους σεισμολόγους, αλλά εκτίμησε ότι είναι ελάχιστη η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα, ενώ οι επιστήμονες κάνουν λόγο για σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σήμερα αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας – Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Τετάρτης. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Ο κ. Αγοραστός, σημείωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης ειδικά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συγκεκριμένα στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία σε Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου και αλλού, όπου έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σκηνές για τους πληγέντες, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με κουβέρτες, υπνόσακους, πόσιμο νερό και φαγητό, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ηλεκτροδότησης ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα για την προστασία των κατοίκων από το κρύο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Υποδομών έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες Παρασκευή 5 Μαρτίου αυτοψίες σε 841 σπίτια εκ των οποίων τα 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

To Top