Καλαϊτζής: «Για ποια κανονικότητα μιλάμε»;

Ο Γιώργος Καλαϊτζής με μια πολύ όμορφη επιστολή παραλληλίζει τον κορονοϊό με έναν ξένο προπονητή που ήλθε από το πουθενά και πρότεινε να μην αρχίσει καμία διοργάνωση.

Αναλυτικά:

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Του Γιώργου Καλαϊτζή

Advertisement

Γιατί; Σε ποια κανονικότητα; Ας ορίσουμε μια νέα, «κανονική» κανονικότητα. Γιατί το προηγούμενο, αυτό που ζούσαμε πριν λίγο καιρό, δεν ήταν ποτέ «κανονικά» κανονικό. Σε κανέναν τομέα. Σε καμία έκφραση της ζωής μας. Όλα ήταν «κάπως». Το μόνο που ήταν κανονικό 100%, ήταν να κοιτάμε οι περισσότεροι την πάρτη μας, την βόλεψη μας. Ατομικά και σαν σύνολο…

Υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη, περιβάλλον, ασφάλεια, διασκέδαση, ανθρωπιά, σχέσεις, σεβασμός, αξιοκρατία, και… και, και, και, πόσα ακόμα να γράψω… Κανονικότητα! Σε τι; Χα… Έχω ένα φίλο που λέει: ”ας γελάσω δυόμιση”.

Αθλητισμός. Κανονικότητα και εκεί;

Σταμάτησε η γη να γυρνάει κι εμείς θέλουμε να ξεκινήσει από εκεί που ήταν.

Τα ευρωπαϊκά και εγχώρια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και άλλα, κάνουν σαν τρελοί να τα τελειώσουν.

Θαρρείς κι αν δεν τελειώσει αυτό το «πρωτάθλημα», κάτι θα γίνει! Προφανώς έχουν τους λόγους τους. Αυτούς τους προηγούμενους «κανονικούς λόγους», της προηγούμενης κανονικότητας. Μας νοιάζει ποια ομάδα θα ανέβει κατηγορία, ποια ομάδα θα πέσει κατηγορία, τέτοια πρεμούρα, που αν είχαμε τη μισή απ’ αυτή για πράγματα ουσιαστικά τόσο καιρό, τώρα θα είχαμε το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου!

Βλέπω συμπεριφορές από ανθρώπους, λες και τα αθλήματα τα οποία υπηρετούν από διάφορες θέσεις, να τους χρωστάνε την ύπαρξη, τη λειτουργία και την εξέλιξή τους. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε τη ζωή μας και την υγεία μας πάνω απ’ αυτό που ονομάζουμε -χωρίς βέβαια να είναι- αθλητισμός!

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι κάποιος ζήτησε ένα time out. Τον προπονητή τον ξέρετε όλοι πλέον. Είναι ξένος. Λέγεται Covid Nineteen. Ρούκι στους πάγκους. Χωρίς στοιχεία. Απ’ το πουθενά. Χωρίς βιογραφικό. Απρόβλεπτος.

Πήρε time out γιατί ήμασταν σε κρίσιμο σημείο του «παιχνιδιού» και… χάναμε. Έπρεπε να κοπεί ο ρυθμός. Να κάνουμε αλλαγές. Να πούμε τί δεν κάναμε σωστά και να επιλέξουμε το σωστό σύστημα για τη συνέχεια του «παιχνιδιού». Δεν έχει τελειώσει. Θα αρχίσει και πάλι άμεσα. Αλλά πρέπει να μας βρει οργανωμένους και συσπειρωμένους. Με στόχο, ενέργεια, αποφασιστικότητα, δύναμη και φαντασία.

Είναι προφανές ότι δε μας άρεσε αυτό που είχαμε. Απλά, η δικαιολογία πάντα ήταν: «Ε, και τί να κάνουμε τώρα; να σταματήσουμε τα πάντα στη γη και να τα επανασχεδιάσουμε; Γίνονται αυτά; Δεν γίνονται!» Κι όμως γίνονται.

Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσω μαζί σας. Ότι αυτός ο προπονητής, δεν είναι ο κατάλληλος για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι μόλις τελειώσει όλο αυτό, θα «απολυθεί». Αρκετό κακό έκανε. Αλλά μάς αγόρασε χρόνο. Σε όλους μας. Ας βγει κάτι καλό, απ’ αυτό.

ΥΓ. Πρόταση: Να μην αρχίσει τίποτα. Σεβασμός σ’ αυτούς που «έφυγαν» απ’ την πανδημία.

Ό,τι παίξαμε, παίξαμε. Σεβασμός και σ/ αυτούς που περιμένουν να παίξουν. Σεβασμός στους αθλητές. Από Σεπτέμβρη πάλι. Έχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας, να σχεδιάσουμε πρωταθλήματα και δομές, να βάλουμε αρχές, όρους και κανόνες. Να ορίσουμε όλα αυτά που δεν μας άρεσαν, δεν λειτουργούσαν, να τα διορθώσουμε και να φτιάξουμε μια καινούργια κανονικότητα πλέον. Μην θέλετε τα «συντρίμμια» που αφήνει ένας “κακός προπονητής”, ο COVID-19 σε μια ομάδα, να λειτουργήσουν. Δεν γίνεται.

**Ο Γιώργος Καλαϊτζής είναι επικεφαλής προπονητής του Αναπτυξιακού Αγοριών της ΕΣΚΑ»

Πηγή: gazzetta.gr

To Top