Μαυρωτάς: “Στη Σερβία επέτρεψαν την παρουσία φιλάθλων και ξανακύλησαν”

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, φιλοξενήθηκε στην συχνότητα της ΕΡΑ ΣΠΟΡ και παραχώρησε συνέντευξη για διάφορα θέματα επικαιρότητας.

Μεταξύ άλλων τόνισε (απόδοση Soccerplus):

Για τον «Χίλων» και τα παράπονα μεγάλων ομοσπονδιών για την επιχορήγηση που έλαβαν: «Πάντα υπάρχουν παράπονα. Μπορεί μία μεταρρύθμιση να είναι καλή για τους πολλούς, όμως την ίδια στιγμή ξεβολεύει κάποιους λίγους, που έχουν δυνατή φωνή. Το σύστημα αξιολόγησης το εφαρμόσαμε κατά 20%. Εφαρμόσαμε 70% την πεπατημένη και 10% τις αθλητικές προτεραιότητες, δηλαδή αν είχαν αθλητές στις ολυμπιακές ομάδες. Βάλαμε τέσσερα κριτήρια σημαντικά, το μέγεθος της ομοσπονδίας, τις διακρίσεις, τη δραστηριότητα και τη διακυβέρνηση. Με βάση αυτά βγήκε μία αξιολόγηση. Η ΚΟΕ ήταν καλή, ο ΣΕΓΑΣ ήταν καλός, αλλά τα ποσά στον προϋπολογισμό είναι αναλογικά δεν βγαίνουν με το μάτι. Μετά ήρθε ο κορωνοϊός και τα 17,7 εκατ. ευρώ, που είχαμε για τις ομοσπονδίες δεν τα αυξήσαμε, διότι τελικά το 2020 δεν ήταν ολυμπιακή χρονιά. Χρειάστηκε να δώσουμε κάποιους παραπάνω πόρους στα σωματεία, που είναι τα βασικά κύτταρα και δεν έπρεπε να νεκρώσουν και έτσι βρέθηκαν μερικές ομοσπονδίες να πάρουν κάποια χρήματα λιγότερα. Όμως, αυτές οι ομοσπονδίες δεν έκαναν τα ταξίδια που ήταν να κάνουν αυτήν την περίοδο. Υπάρχουν ομοσπονδίες με κατά μέσο όρο 500.000 ευρώ για ταξίδια σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τώρα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα λεφτά για άλλους λόγους, που θα μας τους πουν όταν θα κάνουν αναπροσαρμογή προϋπολογισμών».

Για την ενίσχυση των σωματείων: «Δεν έχουν πόρους από τις ακαδημίες, με αποτέλεσμα για να ξαναπάρει εμπρός ο σωματειακός αθλητισμός να χρειάζεται μία ένεση, ένα σχέδιο Μάρσαλ, για να παραμείνουν ζωντανά τα σωματεία και να μην έχουν σβήσει έως ότου περάσει η κρίση. Για αυτό υπάρχει η μέριμνα με τα 12 εκατ. ευρώ. Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό που το σκέφτηκε και ήταν δεκτικός μετά την εισήγηση του υφυπουργού. Ετσι, θα πάνε 12 εκατ. ευρώ στα σωματεία με το Μητρώο που δημιουργούμε, με κριτήρια, ανάλογα με το ποιος δουλεύει και ποιος είναι νοικοκυρεμένος και όχι με το ποιος έχει τη σφραγίδα».

 

Για τον περιορισμό των θητειών στις ομοσπονδίες: «Αυτό με τις θητείες δεν είναι δική μας παραξενιά και εμμονή. Υπάρχει σαν οδηγία και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό θέλει συγκεκριμένο αριθμό θητειών ώστε να υπάρχει εναλλαγή, γιατί έτσι υπάρχει εξέλιξη. Το να βαλτώνουν οι καταστάσεις και να δημιουργούνται κατεστημένα είναι κάνει το οποίο δεν το θέλει το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Για την αναδρομική ισχύ που έχουν ζητήσει κάποιοι: «Αν έχει κάνει κάποιος τέσσερις και πέντε θητείες, του να πεις ότι έχει ακόμη δύο ή τρεις, δηλαδή ήμαρτον… Είναι σαν να μην ισχύει το μέτρο. Εχει αναδρομική ισχύ ο ΕΝΦΙΑ. Δεν σου λένε ότι θα πληρώνεις φόρο για τα σπίτια που θα αποκτήσεις αλλά για αυτά που έχεις».

Για τις προετοιμασίες αν έρθει 2ο κύμα κορωνοϊού: «Νομίζω είμαστε σοφότεροι. Το αθλητικό κίνημα έδειξε μεγάλη υπευθυνότητα και πειθαρχία στα αγωνιστικά πρωτόκολλα. Εχουμε βάλει τις βάσεις, έχουμε δει τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει και από το Σεπτέμβριο θα είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι. Ο αθλητισμός στη μάχη με τον κορωνοϊό έχει δείξει πολύ καλά δείγματα».

Για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα: «Υπάρχουν φωνές να ανοίξουν τα γήπεδα. Εχει κάνει αίτημα και ο ΟΦΗ να παίξει με κόσμο με τον Ολυμπιακό. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι γιατροί, οι οποίοι είναι πολύ επιφυλακτικοί σε αυτά τα θέματα. Στις πρώτες προσπάθειες που κάναμε με τη Super League να μπουν συγκεκριμένοι φίλαθλοι με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ήταν επιφυλακτικοί και δεν τους αδικών. Για παράδειγμα στη Σερβία που τους άφησαν ελεύθερους είδαμε ότι ξανακύλησαν».

To Top