Με έξοδα του ελληνικού δημοσίου θα μπαίνουν σε καραντίνα οι τουρίστες που θα είναι θετικοί στον κορονοϊό

Με έξοδα του ελληνικού κράτους θα μένουν στην Ελλάδα οι τουρίστες που θα βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό διευκρίνισε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

 «Από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Είμαστε περήφανοι για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας» είπε αρχικά και εξήγησε ότι «η έγκυρη λήψη αποφάσεων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, η ιχνηλάτηση, η διαφάνεια είναι μόνο ένα μέρος της επιτυχημένης αυτής αντιμετώπισης».

«Φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον πολιτισμό, την ιστορία και τις ομορφιές της πατρίδας μας. Περιμένουμε πολύ λιγότερα περιστατικά – μακάρι και κανένα- καθώς οι επιδημιολογικοί κύκλοι στις χώρες της Ευρώπης από όπου περιμένουμε τουριστικές ροές, συντονίζονται προς τα κάτω», τόνισε μεταξύ άλλων.

Για τα κονδύλια των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντομπρόφσκις στα ΝΕΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι Έλληνες ξέρουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση μας έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ειδικά για τα κονδύλια των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις», σημειώνοντας πως «εμείς θα υποβάλλουμε σχέδιο που θα δουλεύει προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε πώς θα γίνονται οι καταβολές από αυτό το πακέτο και πώς θα μοιραστεί και απάντησε το εξής: «Ακόμα δεν το είδαμε, να το μοιράσουμε αποκλείεται. Θα σχεδιάσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εποπτείας απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και προσέθεσε: «Είμαστε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Μην μπερδεύονται οι Έλληνες. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».

Για τον τρόπο που θα μοιραστούν τα χρήματα

Για τον τρόπο που θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα επανέλαβε ότι σημασία έχει ο σωστός σχεδιασμός και πως η Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο κ. Πισσαρίδης εξετάζει το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας.

Για το κέντρο μεταναστών στην Μαλακάσα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το κέντρο μεταναστών και προσφύγων στη Μαλακάσα είπε ότι έχει να κάνει με την καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσωπικού και πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εκλείψουν φαινόμενα παραβατικότητας».

Για τους πρόσφυγες που αποχωρούν από τα προγράμματα στέγασης είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την ομαλή μετάβασή τους ενώ αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή ασύλου.

«Σημασία έχει το timing και όχι το αν θα γίνουν μειώσεις φόρων και εισφορών»

Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεαστεί το πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας ο κ. Πέτσας τόνισε πως «σημασία έχει το timing και όχι το αν θα γίνουν μειώσεις φόρων και εισφορών, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη λέγοντας ότι θα ξεκινήσει από τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών γιατί θέλουμε να τονώσουμε την απασχόληση και την εργασία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας. Εξήγησε ότι όλο αυτό το διάστημα όσοι έρχονται στην Ελλάδα υποβάλλονται σε τεστ, μένουν ένα βράδυ σε ξενοδοχείο και ανάλογα με το αποτέλεσμα υποβάλλονται σε χαλαρή καραντίνα 7 ημερών ή σε αυστηρή 14 ημερών.

«Αυτό θα συνεχίσουμε και μετά. Περιμένουμε να έχουμε πολύ λιγότερα περιστατικά καθώς οι επιδημιολογικοί κύκλοι συγχρονίζονται προς τα κάτω. Θα κάνουμε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Τα θετικά κρούσματα θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με κόστος του Δημοσίου. Ελπίζουμε να είναι λίγα ή μηδενικά», ανέφερε.

Για τον συγχρωτισμό στα μαγαζιά εστίασης το Σαββατοκύριακο

Για τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε καταστήματα εστίασης στην Αθήνα και τον Πειραιά το Σαββατοκύριακο, είπε ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και πως ο συγχρωτισμός είναι φυσικά ο εχθρός που πρέπει να νικήσουμε. Υπενθύμισε ότι την περίοδο της καραντίνας οι Έλληνες δείξαμε ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα και τα κρούσματα είναι μονοψήφια.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν καμία βάση»

Για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, είπε ότι υπάρχει σχέδιο ενεργειών οι οποίες θα αρχίσουν να κλιμακώνονται. «Αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων δεν έχουν καμία βάση. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας συμφέροντα», συμπλήρωσε.

To Top