Νέες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ – Μέχρι και 20% το ψαλίδι στις επικουρικές

Ασφυκτική οικονομική κατάσταση των Ταμείων και η πίεση που αναμένεται να ασκήσει η τρόικα πυροδοτούν νέο γύρο ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα. Εμφαση στην ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής, προκειμένου να περιοριστούν οι μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, αντιμέτωποι με μειώσεις στην επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ που μπορεί να φτάσουν και το 20% κινδυνεύουν να έρθουν χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Η έκταση των αλλαγών συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά των Ταμείων και καθοριστική θα είναι η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στη χώρας μας. Σε περίπτωση που τα μέτρα για τη είσπραξη των οφειλών και την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας δεν αποδώσουν, οι δανειστές θα ζητήσουν το “μαχαίρι” να μπει βαθύτερα.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, οι αλλαγές που έρχονται αναμένεται να κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις.

Αρχικά θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης. Το κράτος θα εγγυάται μόνο ένα ποσό κοντά στα 360 ευρώ, το οποίο μάλιστα θα αλλάζει ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες και από κει και πάνω για τον υπολογισμό του τελικού ποσού της σύνταξης θα καθορίζεται από την ασφαλιστική πορεία του κάθε ασφαλισμένου.

Σταδιακά θα καταργηθούν και οι εξαιρέσεις που προβλέπονται σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα και από το 2014 έρχεται ο ενιαίος υπολογισμός των εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία που θα σημάνει δραματική μείωση του ποσού για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Σε όλα τα επικουρικά ταμεία θα δημιουργηθεί ο λεγόμενος ατομικός λογαριασμός του κάθε ασφαλισμένου ώστε να προκύπτει το ποσό που δικαιούται.

Τέλος θα υπάρξει μείωση των εργοδοτικών εισφορών η οποία θα είναι της τάξης του 3,6% και η οποία θα ολοκληρωθεί σταδιακά ως το 2016.

Πηγή: “Το Έθνος”

 

To Top