ΜΠΑΣΚΕΤ

“Γούσταρα που ξαναγύρισα”! Ο Δημήτρης Βεργίνης αποκαλύπτεται στο PRESSARIS μετά την επιστροφή του στον Άρη!

“Γούσταρα που ξαναγύρισα”. “Μου έλειψε όλο αυτό, να φοράω αυτή τη φανέλα και να παίζω γι’ αυτό το σύλλογο”. Φράσεις που χρησιμοποίησε ο Δημήτρης Βεργίνης στη συνέντευξή του στο PRESSARIS και αποδεικνύουν πόσο πολύ ήθελε να επιστρέψει στον Άρη και πόσο πολύ έχει δεθεί με την ομάδα.

Πιο ώριμος από ποτέ σαν άνθρωπος, οικογενειάρχης και πατέρας εδώ και λίγους μήνες, πιο έμπειρος σαν παίκτης, ο Βεργίνης επέστρεψε στους κίτρινους ίσως στην πιο κατάλληλη στιγμή και για τον ίδιο και για την ομάδα.

Η δεύτερη θητεία σου στον Άρη έρχεται σε μια τελείως διαφορετική περίοδο της ζωής σου. Είσαι παντρεμένος, είσαι πατέρας, έχεις οικογένεια. Πόσο διαφορετικός είναι ο Δημήτρης πλέον σε σχέση με μια πενταετία πίσω;

Είμαι πιο ώριμος σαν άνθρωπος, πιο έμπειρος σαν παίκτης, έχοντας ζήσει κι άλλα επαγγελματικά χρόνια στη καριέρα μου. Είμαι διαφορετικός σαν άνθρωπος, γιατί έχω δημιουργήσει την οικογένειά μου. Παντρεύτηκα πέρσι, αποκτήσαμε το παιδάκι μας πριν μερικούς μήνες. Είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος, είναι ευλογία πραγματικά. Όλο αυτό σου δημιουργεί κι ένα έξτρα κίνητρο και στη δική μου προσπάθεια, για να δώσω και κάτι παραπάνω για την οικογένειά μου.

Είναι δηλαδή η παρουσία του παιδιού πλέον στη ζωή σου ένα επιπλέον κίνητρο μέσα στο γήπεδο;

Ναι, σίγουρα. Είναι τεράστιο κίνητρο και σου δίνει τεράστια δύναμη και ενέργεια ώστε να δώσεις ότι καλύτερο μπορείς.

Αγωνίστηκες σε ομάδες με μικρότερη δυναμική από τον Άρη τα τελευταία χρόνια (Απόλλων Πατρών, Πανιώνιος, Λαύριο). Επιστρέφοντας στην ομάδα, αποκτάς κι αυτόματα το κίνητρο που ενδεχομένως να μην υπήρχε τις προηγούμενες σεζόν;

Ήταν τιμή που έπαιξα σε αυτές τις ομάδες, παρόλο που δεν έχουν τη δυναμική του Άρη. Και ο Πανιώνιος και ο Απόλλωνας Πάτρας είναι ομάδες με ιστορία, το Λαύριο είναι μια ομάδα που πέρσι ήταν η έκπληξη του πρωταθλήματος και είναι ένα υγιές σωματείο και θα αποτελέσει δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο Άρης είναι άλλο κεφάλαιο από όλες τις προηγούμενες ομάδες. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει Άρης, τι ιστορία έχει πίσω της αυτή η ομάδα. Μου έλειψε όλο αυτό, να φοράω αυτή τη φανέλα και να παίζω γι’ αυτό το σύλλογο. Είναι ευθύνη, σου δίνει παραπάνω κίνητρο και σκέφτεσαι τελείως διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα κι αν είσαι.

Πώς σκέφτεσαι; Μπορείς να το αναλύσεις; Τι ακριβώς αλλάζει στον τρόπο σκέψης ενός παίκτη που παίζει στον Άρη;

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Τις πρώτες μέρες που βρέθηκα και πάλι στο Παλέ, μπαίνω μέσα και βλέπω πάλι το ταβάνι. Βλέπεις τη φανέλα του Νίκου Γκάλη… Αυτό αυτόματα σου δημιουργεί ένα δέος. Είχα την τιμή να είμαι και στην εκδήλωση προς τιμήν του, γιατί ήμουν στην ομάδα. Χάρη σε αυτόν παίζουμε μπάσκετ όλοι εμείς και είμαι πολύ τυχερός κι ευλογημένος που μου δόθηκε η ευκαιρία και πάλι να παίξω σε αυτή την ομάδα.

Πώς προέκυψε η νέα συνεργασία με τον Άρη; Πως πείστηκες να επιστρέψεις; Σα να έγιναν όλα γρήγορα… Τι σου είπε ο κόουτς Αγγέλου;

Ναι, όντως έγιναν σχετικά γρήγορα. Δεν το περίμενα. Γενικά με την ομάδα και τους ανθρώπους του Άρη έχω μια πάρα πολύ καλή σχέση παρότι είχα φύγει αρκετά χρόνια. Το εισέπραττα αυτό και από τους φιλάθλους, παρότι ήμουν αντίπαλος.

Είχα μιλήσει με τον κόουτς Αγγέλου, με τον οποίο είχα συνεργαστεί ξανά. Πρώτα από όλα τον σέβομαι σαν άνθρωπο, σαν προπονητή σίγουρα και η απόφασή μου ήταν εύκολη. Δεν μου είπε πολλά πράγματα, αλλά ήταν αρκετά αυτά που μου είπε για να με πείσουν να γυρίσω στην ομάδα.

Έκανε σε πολλούς ιδιαιίτερη εντύπωση η δήλωση του Δημήτρη Γουλιέλμου για σένα στην κλήρωση του πρωταθλήματος και ήταν μια δήλωση που συνοδεύτηκε από μεγάλη συγκίνηση. Το δικό σου σχόλιο;

Δεν το περίμενα! Είναι πολύ τιμητικό για μένα αυτό που είπε. Είχα μιλήσει με τον κ. Γουλιέλμο εκτός από τον κόουτς Αγγέλου πριν συμφωνήσουμε να επιστρέψω. Δεν τον γνώριζα προσωπικά, αλλά από τη δουλειά του που ξέρω ότι είναι πάρα πολύ πετυχημένος.

Είδα έναν άνθρωπο σοβαρό, τίμιο, αξιόλογο, έναν άνθρωπο που με κοιτούσε στα μάτια και αυτό που έλεγε ίσχυε και ήταν η αλήθεια. Μου έβγαλε εμπιστοσύνη. Είδα έναν άνθρωπο που πραγματικά αγαπάει την ομάδα και έχει μπει στην ομάδα σε αυτή τη φάση για να βοηθήσει, χωρίς προσωπικό όφελος και αυτός και οι συνεργάτες του, όπως ο Χάρης Παπαγεωργίου.

Θα προσπαθήσω να δώσω το 110% των δυνατότητων μου για να δικαιώσω και τον κ. Γουλιέλμο και όλους όσοι με πίστεψαν και με έφεραν πίσω.

“Έχουμε παίκτες που ξέρουν τι σημαίνει Άρης”

Ξεκίνησε η χρονιά αρκετά νωρίτερα από άλλες σεζόν και διαπιστώνει κανείς με μια πρώτη ματιά ότι το ρόστερ που δημιουργήθηκε υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκε και για το μπάτζετ που υπάρχει δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Συμφωνείς;

Συμφωνώ… Είχε η ομάδα το πρόβλημα με το απαγορευτικό μεταγραφών και δεν μπορούσε να πάρει παίκτες εκτός ελληνικού πρωταθήματος, άρα είχε πολύ λιγότερες επιλογές από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Οι επιλογές, όμως, που έγιναν από τον κόουτς Αγγέλου ήταν πάρα πολύ καλές κατά τη γνώμη μου και καταφέραμε πολύ νωρίς να δημιουργήσουμε ένα πολύ καλό σύνολο.

Παίκτες που ξέρουν τι σημαίνει Άρης, ξέρουν τι σημαίνει να παίζεις γι’ αυτή την ομάδα, παίκτες που ξέρουν το ελληνικό πρωτάθλημα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής.

Όλοι μας πλέον αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε μέσα στο γήπεδο, να δουλέψουμε καθημερινά και να γίνουμε ομάδα πρώτα από όλα. Να παίζουμε ο ένας για τον άλλον και όλοι για τον Άρη, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε κάτι καλό σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τι μπάσκετ θα προσπαθήσει να παίξει ο Άρης φέτος;

Οι παίκτες που έχουμε είναι όλοι αθλητικοί και οι ξένοι και οι Έλληνες. Θα έχουμε σαν βασικό όπλο την άμυνά μας και μέσα από την άμυνά μας θέλουμε να δημιουργούμε στην επίθεσή μας και με αιφνιδιασμούς και γενικά με γρήγορο μπάσκετ. Είναι λίγο νωρίς για να μπούμε σε λεπτομέρειες.

Πρώτα από όλα πρέπει να δημιουργήσουμε τις σχέσεις μας μέσα στην ομάδα, να αποκτήσουμε τη χημεία που πρέπει, γιατί θα είναι μια δύσκολη χρονιά, με δύσκολο πρόγραμμα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Θα βοηθήσουν οι οχτώ μέρες στην Καστοριά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος που ανέφερες;

Εγώ παίζω 12 χρόνια επαγγελματικά και έχω ζήσει προετοιμασίες που η ομάδα πάει κάπου για ένα χρονικό διάστημα και προετοιμασίες που δεν πήγε πουθενά.

Η άποψή μου είναι ότι βοηθάει, γιατί είσαι σε ένα μέρος και συγκεντρώνεσαι αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία, στην προπόνηση.

Είσαι όλη μέρα με τους συμπαίκτες σου, που πρέπει να τους βλέπεις σαν οικογένεια, γιατί έτσι είναι και είναι κάτι που σαφώς θα βοηθήσει την ομάδα από άποψη προπόνησης, αλλά και μετέπειτα γιατί εκεί θα χτιστούν οι σχέσεις μεταξύ μας.

Επιστρέφοντας στον Άρη ποιος πιστεύεις ότι είναι ο στόχος της ομάδας και ο προσωπικός σου τη νέα σεζόν;

Δε νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για στόχους. Έχουμε δύσκολο πρόγραμμα. Ο πρώτος στόχος μας είναι να γίνουμε ομάδα. Αν το καταφέρουμε αυτό, μακροπρόθεσμα, θα κάνουμε μια πολύ καλή πορεία. Δεν μπορώ ακόμα να μιλήσω για στόχους είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη. Πρέπει να χτίσουμε σωστά την ομάδα μας και να είμαστε έτοιμοι στον πρώτο επίσημο αγώνα της χρονιάς.

Σε προσωπικό επίπεδο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία και πιο ώριμος από ποτέ, πραγματικά γούσταρα που ξαναγύρισα στην ομάδα, γιατί το να είσαι μέλος μιας τέτοιας ομάδας και να παίζεις σε ένα τέτοιο γήπεδο, μπροστά σε έναν κόσμο σαν του Άρη είναι κάτι που μου είχε λείψει, γιατί δεν το είχα. Μου δίνει τεράστια ώθηση και ενέργεια και είναι ευκαιρία να το ευχαριστηθώ και να βοηθήσω την ομάδα με τον δικό μου τρόπο.

“Αυτό που γίνεται φέτος με την οργάνωση είναι εξαιρετικό”

Κάτι ιδιαίτερη εντύπωση η σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβληθήκατε φέτος, όπως και τα τεστ αντοχής, πρόληψης τραυματισμών και αυτό που έγινε για τη διαχείριση καταστάσεων άγχους. Είναι απόδειξη ότι κάτι έχει αλλάξει φέτος στον Άρη οργανωτικά;

Όταν είχα συνεργαστεί με τον κόουτς Αγγέλου και τότε ήταν πάλι οργανωμένα τα πράγματα, αλλά αυτό που γίνεται φέτος με την οργάνωση στην ομάδα είναι κάτι το εξαιρετικό και έχω την εμπειρία να το πω γιατί έχω περάσει από αρκετές ομάδες και καλές ομάδες. Ο παίκτης στον Άρη αυτή τη στιγμή έχει τρομερή βοήθεια σε θέματα εκγύμνασης, ιατρικά, υπάρχει ένα επαγγελματικό μοντέλο και αυτό οφείλεται στον κόουτς Αγγέλου, τους συνεργάτες του στο τεχνικό τιμ αλλά και το υπόλοιπο σταφ και την ιατρική ομάδα. Όλοι είναι εκεί για τον παίκτη και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αισθάνεται ότι τον σέβονται και μπορεί να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του για την ομάδα.

Και ο κ. Γουλιέλμος μας έδωσε να καταλάβουμε ότι όλοι γύρω από την ομάδα θα είναι δίπλα σε κάθε παίκτη, σε ότι χρειαστεί, για να μην υπάρξει ουδέποτε πρόβλημα.

Επειδή το μάθημα διαχείρισης άγχους είναι κατά την άποψή μου ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια και πηγάζει και από το τραγικό συμβάν με την αυτοκτονία του Τάιλερ Χάνικατ, είχες ποτέ προσωπική εμπειρία, είτε δική σου, είτε συμπαίκτη σου σε ομάδα που να ήρθε αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις;

Δεν είχα ποτέ πολύ σημαντικό πρόβλημα με κάποιο συμπαίκτη μου. Ίσως πριν από 10 χρόνια ένας ξένος συμπαίκτης μου αντιμετώπισε κάτι τέτοιο. Είμαστε σε μια δουλειά εμείς οι παίκτες ή οι καλλιτέχνες ή οι ηθοποιοί που έχει να κάνει με το ότι καθημερινά εκτίθεσαι στο κοινό και θα πρέπει να διαχειριστείς τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που μπορεί να έχεις σαν άνθρωπος. Αυτό για το καταφέρει κανείς πρέπει να είναι δυναμικός χαρακτήρας, δεν είναι εύκολο. Και γι’ αυτό η βοήθεια που μας προσφέρει η ομάδα σε αυτό το κομμάτι είναι σημαντική.

Φαντάζομαι ότι αυτό για τους ξένους που θεωρητικά είναι μόνοι τους εδώ είναι ακόμα πιο σημαντικό…

Σαφώς και είναι πολύ πιο σημαντικό, γιατί μιλάμε για παιδιά που είναι μόνοι τους εδώ, μακριά από τις οικογένειές τους. Το έχω βιώσει γιατί ήμουν παλιότερα στο εξωτερικό. Αυτή η ενέργεια θα τους βοηθήσει πολύ.

Τι θα θεωρήσεις επιτυχία από αυτόν τον Άρη στο τέλος της σεζόν;

Όταν είσαι σε μια ομάδα σαν τον Άρη πρέπει να κοιτάς ψηλάς. Είναι μια ομάδα που είναι καταδικασμένη οποιαδήποτε στιγμή να πρωταγωνιστεί. Ας είμαστε ρεαλιστές. Ο Άρης προέρχεται από μια δύσκολη χρονιά. Έχει αλλάξει σελίδα και διοικητικά και αγωνιστικά. Να τελειώσει η χρονιά και να είμαστε όλοι υγιείς, να μην έχουμε απώλειες παικτών και όταν τελειώσει η σεζόν ανεξαρτήτως θέσης να ξέρουμε ότι όλοι μας έχουμε δώσει ότι είχαμε και δεν είχαμε γι’ αυτή την ομάδα και να έχουμε καταφέρει να έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, να κερδίσουμε τον σεβασμό του και να ξέρουν και οι φίλαθλοι ότι δώσαμε τα πάντα.

Τι σημαίνει για τον Δημήτρη Βεργίνη το Παλέ;

Είναι ίσως το πιο ιστορικό γήπεδο της Ελλάδας. Αν σκεφτεί κανείς τι παίκτες έχουν περάσει από εδώ, τι παιχνίδια έχουν γίνει εδώ, μπορεί να καταλάβει… Είναι ένα γήπεδο που σου δημιουργεί δέος. Για μένα είναι ένα γήπεδο που είχα ένα σοβαρό τραυματισμό στη πρώτη μου χρονιά με τον Άρη, μου στοίχισε στη καριέρα μου, αλλά παρά την κακή ανάμνηση δεν μπορώ να μη νιώθω δέος, είτε μπαίνω για προπόνηση, είτε παίζω σε έναν αγώνα με τον κόσμο στις κερκίδες.

Στο φετινό ρόστερ πέντε από τους 15 παίκτες προέρχονται από τα τμήματα υποδομής. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον Άρη;

Και οι μεγάλες ομάδες στο εξωτερικό κάθε χρόνο βγάζουν παιδιά από τις υποδομές τους, όπως παραδείγματος χάρη ο Ντόντσιτς στη Ρεάλ. Έτσι πρέπει να λειτουργούν οι μεγάλες ομάδες, έτσι λειτουργεί και ο Άρης. Είναι πολύ καλό να έρχονται παιδιά στην πρώτη ομάδα από τα σπλάχνα του Άρη, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και σταδιακά να αποτελούν μονάδες για το μέλλον.

To Top