ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρώτος Τελικός στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Ήταν 16 Μαρτίου του 1872 όταν διεξήχθη ο πρώτος τελικός στην ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας. Οι δύο φιναλίστ θα σας αφήσουν άφωνους.

Το Κύπελλο Αγγλίας (πιο γνωστό και ως FA Cup) είναι ο αρχαιότερος θεσμός στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε διασυλλογικό και εθνικό επίπεδο. Eίναι ακόμα ζωντανό, ακόμα και έχει περάσει από δύο Παγκοσμίους Πολέμους καθώς το πρώτο διεξήχθη περίπου 150 χρόνια (145)!

Ο αγώνας

Το 1971 θεσπίζεται ο θεσμός του Κυπέλλου έπειτα από πρωτοβουλία του επίτιμου γραμματέα της αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) Τσαρλς Άλκοκ και η πρώτη επίσημη διοργάνωση στην ιστορία παίρνει σάρκα και οστά.

roya

Στην εναρκτήρια διοργάνωση παίρνουν μέρος 15 ομάδες και διαρκεί μεταξύ 11 Νοεμβρίου 1871 μέχρι και τον τελικό της 16ης Μαρτίου 1872. Αυτός έλαβε χώρα στο Κένινγκτον Όουβαλ του Λονδίνου, όπου 2.000 θεατές πλήρωσαν από ένα σελίνι ώστε να παρακολουθήσουν τη νίκη 1-0 των Γουόντερερς επί των Ρόγιαλ Εντζινίρς, με σκόρερ τον Μόρτον Μπετς που –για αδιευκρίνιστο λόγο– είχε δηλώσει το ψευδώνυμο Α.Χ Τσέκερ.

Πού βρίσκονται σήμερα οι δύο ομάδες;

Όπως είδατε οι δύο φιναλίστ στους περισσότερους πρώτοι φορά ακούστηκαν στα αυτιά τους.

Οι ηττημένοι της πρώτης αναμέτρησης. Ρόγιαλ Εντζινίρς είναι ομάδα των σκαπανέων του βρετανικού στρατού και δεν αγωνίζονται σε κάποιο πρωτάθλημα.

Από την άλλη πλευρά οι πρώτοι Κυπελλούχοι, Γουόντερερς αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στο ερασιτεχνικό επίπεδο, στην Surrey South Eastern Combination

To Top