Ποιοι έχουν δικαίωμα για σύνταξη στα 55 χρόνια

Δικαίωμα για «έξοδο» σε σύνταξη σε ηλικία 55 ετών έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα. Μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΙΚΑ καθιστούν εφικτή τη συνταξιοδότηση δώδεκα έτη νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών.

Σύμφωνα με το Έθνος, τυχεροί είναι κυρίως οι ασφαλισμένοι που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης ισχύουν και για ένα μεγάλο τμήμα ασφαλισμένων που θεμελίωσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις τη διετία 2011-2012.

Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο Δημόσιο ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν και για τους πατέρες που συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012. Μάλιστα για τις μητέρες η θεμελίωση γίνεται μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου, χωρίς να απαιτείται ταυτόχρονα να υπάρχει το όριο ηλικίας.

Ειδικότερα, για τις μητέρες ανήλικων τέκνων προβλέπονται:

*Θεμελίωση δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2010

Οι εν λόγω γυναίκες είναι τυχερές καθώς μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 55. Ως τελευταία μέρα ανηλικότητας τέκνου λαμβάνονται υπόψη τα 18α γενέθλιά του. Πρέπει να σημειωθεί πως οι 5.500 μέρες μπορούν να είναι πραγματικές ημέρες ασφάλισης αλλά εφόσον δεν επαρκούν μπορούν να συμπληρωθούν από τις επιδοτούμενες ημέρες κύησης και λοχείας αλλά και από 200 μέρες επιδοτούμενης ανεργίας και 200 μέρες επιδότησης ασθένειας που έχουν διανυθεί εντός της 10ετίας από την ενηλικίωση του παιδιού.

*Θεμελίωση δικαιώματος το 2011

Μειωμένη  σύνταξη καταβάλλεται από τα 52 και μετά. Ασφαλισμένη που θα φύγει στα 55 θα έχει μία περικοπή στη σύνταξή της 12%.

*Θεμελίωση δικαιώματος μέσα στο 2012

Και σε αυτή τη περίπτωση το δικαίωμα κλειδώνει με 5.500 μέρες εργασίας και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου, ωστόσο καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη στα 55 (ενώ αν η θεμελίωση έγινε το 2010 δίνεται πλήρης σύνταξη). Στα θετικά είναι πως οι εν λόγω ασφαλισμένες έχουν π[περισσότερα περιθώρια εξαγοράς πλασματικών ετών καθώς μετράνε τα πλασματικά του νόμου 3863.

Παράλληλα, το δικαίωμα εξόδου στο 55ο έτος έχουν κατοχυρώσει και χιλιάδες γυναίκες που καλύπτονται από το Δημόσιο και τα Ταμεία ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, στην περίπτωση που βγουν με μειωμένη σύνταξη θα έχουν ένα “πέναλτι” στο καταβαλλόμενο ποσό το οποίο διατηρείται εφ’όρου ζωής.

Επίσης, τη δυνατότητα να βγουν σε σύνταξη στο 55ο έτος έχουν και ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά τον αριθμό των ενσήμων.

Για παράδειγμα, όσοι έχουν 10.500 μέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα, θεμελιώνουν δικαίωμα με το όριο που ισχύει τη συγκεκριμένη χρονιά (π.χ στο 55ο έτος με πλήρη σύνταξη για θεμελίωση το 2010).

Πηγή: news247.gr

To Top