«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για τη δόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται αφότου υπερψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο διαδέχεται τον νόμο Κατσέλη και το οποίο η δεύτερη επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα χαρακτηρίζει «προσωρινό».

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Ολοκληρώθηκαν οι εκκρεμότητες της Αθήνας

Η έκθεση εγκρίθηκε από το Kολέγιο των Επιτρόπων και αμέσως μετά τη συνεδρίαση των επιτρόπων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι «η Επιτροπή ενέκρινε την επικαιροποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει λεπτομερώς την πρόοδο της εφαρμογής των δεσμεύσεων από τη δημοσίευση της έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019.

»Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

«Το περιεχόμενο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της μετέπειτα επικαιροποίησής της θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Eurogroup, όπου θα συζητηθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών», ανέφερε επίσης.

Μετά το Βουκουρέστι το επόμενο «ραντεβού» της Αθήνας είναι στην Ουάσινγκτον με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό (βλ. Ραντεβού για πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ).

Τι αναφέρει η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας

Ειδικότερα, η έκθεση καταγράφει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή όλων των υπολειπόμενων μεταρρυθμίσεων και «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Eurogroup για να συμφωνήσει στην αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που εξαρτώνται από τις εφαρμοσμένες πολιτικές», αναφέρει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με το κείμενο, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις παρακάτω ενέργειες:

  • Υιοθέτησε πρωτογενή και δευτερεύουσα νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων εσόδων
  • Προχώρησε σε επικαιροποιήσεις στα μέτρα στήριξης της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα (ηλεκτρονικές δημοπρασίες, κρατικές εγγυήσεις, σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών)
  • Υιοθέτησε πρωτογενή νομοθεσία και έχει αναλάβει τη δέσμευση να υιοθετήσει σύντομα δευτερεύουσα νομοθεσία για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας
  • Έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)· v) ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία προσφορών για την εκχώρηση λιγνιτικών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)
  • Υιοθέτησε νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ)
  • Προχώρησε σε ενέργειες για την άρση των εμποδίων για τη μεταφορά της Εγνατίας
  • Υιοθέτησε μια σειρά μέτρων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
  • Για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
  • Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που ήταν και το τελευταίο σημείο στο οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, η έκθεση της
  • Επιτροπής χαρακτηρίζει «μοναδικό» για την Ελλάδα το εν λόγω σχήμα.

Σημειώνεται ότι «υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, οι δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν να επωφεληθούν από αναδιάρθρωση ή και διαγραφή των δανείων τους (στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια) είτε κατόπιν συμφωνίας σε συστηματοποιημένες προτάσεις αναδιάρθρωσης που θα επεκταθούν από τους πιστωτές μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε μέσω προσφυγής στα δικαστήρια.

»Οι οφειλέτες θα επωφεληθούν επίσης από την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό εφ ‘όσον πραγματοποιούν πληρωμές δόσης επί των αναδιαρθρωμένων χρεών».

Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι στόχος της εν λόγω νομοθεσίας είναι να διασφαλιστεί ότι «το σύστημα είναι πραγματικά προσωρινό, εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό και περιέχει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή καταχρήσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς και νέων καθυστερήσεων στα δικαστήρια, ενώ παρέχει κίνητρα για την πειθαρχία στις πληρωμές».

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και παραμένουν ορισμένοι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την πειθαρχία στις πληρωμές».

Πηγή: efsyn.gr

To Top