ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Πρωτογερόπουλος: “Θέλουμε επενδυτή, αλλά δεν υπάρχει, μια λύση η πολυμετοχικότητα”

Ο ορκωτός λογιστής Δημήτρης Πρωτογερόπουλος μίλησε σχετικά με το θέμα της πολυμετοχικότητας της ΚΑΕ Άρης και την βιωσιμότητά της.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio:

Αρχικά για τον αριθμό των 4,5 εκατομμυρίων που ειπώθηκε ότι είναι τα χρέη του μπασκετικού Άρη ανέφερε:

Είναι μία εκτίμηση. Δεν μπορώ να το επαληθεύσω στο 100% γιατί δεν έχουμε έλεγχο των τελευταίων χρήσεων αλλά είναι κοντά στην εικόνα που έχουμε. Δεν έχει ξεκινήσει καλά-καλά ο έλεγχος των τελευταίων χρήσεων για να πούμε κάτι περισσότερο. Αλλά νομίζω πως τα νούμερα που παρέδωσε ο πρόεδρος είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Σχετικά με την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου:

Η ύπαρξη ζημιών αλλά και υποχρεώσεων είναι δύο σημαντικά στοιχεία για κάποιον οποιονδήποτε επενδυτή-χρηματοδότη θέλει να μπει στην οικογένεια του Άρη και να βοηθήσει ενεργά. Από εκεί και πέρα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος η ομάδα να βγει θετική, να καλυφθούν οι ζημίες, αλλά να σταματήσουν και να δημιουργούνται ζημίες. Σε αυτά τα πλαίσια έγιναν οι χθεσινές τοποθετήσεις. Ένα πρώτο βήμα που θα γίνει είναι η μείωση κεφαλαίων και η κάλυψη ζημιών. Πρέπει να είναι στα 5 εκατομμύρια το κεφάλαιο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρχικά τις ζημίες, θα αφήσουμε τις υποχρεώσεις σε ένα δεύτερο κομμάτι.

Το σύνολο αυτό βγάζει -2,5 εκατομμύρια. Αν βάλουμε από 5 εκατομμύρια τα 7,5 εκατομμύρια ζημίες είμαστε εκεί. Μειώνοντας το μετοχικό κεφάλαιο μειώνονται οι ζημίες. Αυτό γίνεται για να είναι πιο εύκολο ένας επενδυτής να βάλει ένα εκατομμύριο και να καλύψει σε μεγάλο ποσό της ζημιές παίρνοντας ένα πολύ καλό ποσοστό.

Ουσιαστικά αν στο 1 εκατομμύριο βάλει ένας επενδυτής 1 εκατομμύριο ακόμη θα έχει το 50%, αν βάλει 1 εκατομμύριο στα 5 θα έχει το 1/6. Έτσι πλέον δεν θα μιλάμε για πώληση μετοχών αλλά για αυξήσεις κεφαλαίων.

Για το πως κατέληξαν στην λύση της πολυ-μετοχικότητας:

Πρέπει η ομάδα να αντλήσει χρήματα. Το θέλω όλων είναι να έρθει ένας επενδυτής και να βάλει τα χρήματα του. Από την στιγμή που δεν υπάρχει αυτό θέτουμε ως λύση την πολυ-μετοχικότητας. Από το τίποτα είναι μία λύση.  Ο κ.Γουλιέλμος παρέλαβε τις μετοχές. Από την στιγμή που δεν υπήρχε ένας ή δύο μέτοχοι ήταν μονόδρομος το να δοθούν οι μετοχές από τον κ.Γουλιέλμο και να δοθούν σε ανθρώπους αρκετούς.

Για το αν θα μπορούσε να γίνει κατευθείαν η πώληση στον κόσμο:

Πρέπει πρώτα να γίνει μείωση κεφαλαίων και κάλυψη ζημιών. Για ποιον λόγο να μην δοθούν καινούργιες μετοχές; Γιατί να υπάρχει η ερώτηση το αν πουλάει ο εκάστοτε μέτοχος. Δεν σε νοιάζει, πάμε κατευθείαν για νέες μετοχές.

Για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το πόσο καιρό θα διαρκέσει:

Το γρηγορότερο δυνατό που θα μαζευτούν τα χρήματα θα ολοκληρωθεί η αύξηση. Μία αύξηση μπορεί να είναι ενεργή για 6 μήνες. Η αύξηση είναι έτσι δομημένη που θα κλείσει με όσα χρήματα μαζευτούν αν δεν ολοκληρωθεί το ποσό.

Για το πότε θα ξεκινήσει η ΑΜΚ:

Είναι νομική διαδικασία. Πρέπει οι νομικοί της εταιρίας να ανακοινώσουν την αύξηση. Θα πρέπει να γίνουν τα βήματα στο ΓΕΜΗ. Θα πρέπει να ανοιχτεί ένας λογαριασμός για την εύρεση χρημάτων. Με την ενημέρωση και τα επαρκή στοιχεία μόλις ανοίξει ο λογαριασμός θα μπορεί ο κόσμος να καταθέτει. Το καλό είναι ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αύξηση τα χρήματα μένουν στους μετόχους.

Για το αν περιμένουμε να ανοίξει ο λογαριασμός τον επόμενο μήνα:

Όχι, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Θα επιφυλαχτώ λίγο για τα νομικά βήματα, Εκτιμώ ότι θέλει χρόνο, αλλά τα νομικά δεν είναι της ειδικότητας μου.

Για το ότι έφτιαξε το business plan που κατέθεσε ο Άρης για την παραχώρηση του Παλέ:

Έκανε μία προσέγγιση ο Α.Σ. και έχει γίνει ένα μικρό business plan. Έπρεπε και εγώ να βοηθήσω για να δω ότι αυτό που γίνεται έχει την σωστή δομή. Βάσει πλάνου θα πρέπει τα έσοδα που δημιουργούνται να καλύπτουν τα έξοδα του Παλέ. Βάσει του πλάνου που έχει δημιουργηθεί τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα. Είναι εφικτό να συμβεί αυτό. Το Παλέ φυσικά όπως και κάθε γήπεδο έχει κάποιες ακριβές ανάγκες. Αλλά αν το πλάνο λειτουργήσει σωστά και βοηθήσει η εικόνα του τμήματος, με σωστή διαχείριση στο τέλος ο λογαριασμός είναι θετικός.

Για το αν τα έξοδα του Παλέ ξεπερνάνε το μισό εκατομμύριο:

Νομίζω ότι δεν ξεπερνάνε τα 500.000 ετησίων. Τουλάχιστον βάσει της γνωστοποίησης που έκαναν τα ΕΑΚ.

To Top