Πρόεδρος Παμποντιακής για την απέλαση: «Η Τουρκία έχει φακελώσει όσους αγωνίζονται για τη Γενοκτονία των Ποντίων»

Κρατούμενος των τουρκικών Αρχών για έξι ώρες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ήταν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Λίγες μόνο ώρες πριν την μεγάλη γιορτή της Παναγίας, που οι Πόντιοι γιορτάζουν στην ιστορική μονή της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα, η Τουρκία προχώρησε σε μια κίνηση πρόκλησης, καθώς δεν επέτρεψε την είσοδο στη χώρα του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, που επρόκειτο να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης έφθασε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής. Για έξι ώρες παρέμεινε κρατούμενος των τουρκικών Αρχών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Όπως ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς, θεωρείται persona non grata στην Τουρκία και έτσι διατάχθηκε η απέλασή του, αφού του πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού προς την Τραπεζούντα.

“Καταλήξαμε με αποτυπώματα και στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης”
“Ενημερώσαμε το υπουργείο Εξωτερικών για τη μετακίνησή μας, μας διαβεβαίωσαν και την Πέμπτη ότι θα πάνε όλα καλά. Ξέραμε ότι στην Τουρκία κάτι συμβαίνει, κάτι δημιουργείται και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ενημερώσουμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στο “Ελ. Βενιζέλος”.

Περιγράφοντας τα όσα έζησε είπε ότι από τους έξι Έλληνες που ήταν μαζί (ανάμεσά τους και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου) μόνο εκείνον σταμάτησαν στον έλεγχο των διαβατηρίων. “Μου είπαν να περιμένω για εξηγήσεις. Οι εξηγήσεις ήταν να έρθει ένας αστυνομικός και να μου πει να τον ακολουθήσω. Από γραφείο σε γραφείο, με τα διαβατήρια στα χέρια και να μου ψάχνουν τον φάκελο, καταλήξαμε με αποτυπώματα και στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης”, είπε.

“Επί έξι ώρες δεν εμφανίστηκε κανένας. Χωρίς να ξέρουμε εμείς τουρκικά κι αυτοί ελληνικά, δεν μας έδινε κανένας σημασία. Είχαν κλείσει και τα τηλέφωνα γιατί δεν είχαμε φορτιστές. Ένας συγκρατούμενος μου έδωσε φορτιστή για να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Αυτό είναι το λυπηρό”, ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες της. “Εγώ δεν αναφέρω την ταλαιπωρία για εμένα προσωπικά, εγώ εκπροσωπώ την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, αγωνιζόμαστε για αυτό τον σκοπό, για τη διεθνή αναγνώριση [σ.σ. της Γενοκτονίας των Ποντίων]. Η ταλαιπωρία μας είναι μηδαμινή, οι πρόγονοί μας αφήσαν τη ζωή τους εκεί και έμειναν άθαφτοι οι περισσότεροι. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτή η πράξη η δική μου σήμερα, είναι ένα κερί στη μνήμη τη δική τους”, σημείωσε.

Τουρκική λίστα με “ανεπιθύμητα πρόσωπα”

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει μία λίστα με ανεπιθύμητα πρόσωπα, στην οποία περιλαμβάνεται το όνομά του. Εκτίμησε ότι ο ίδιος “φακελώθηκε” λόγω του παγκόσμιου συνεδρίου που έγινε το 2019 για τη Γενοκτονία των Ποντίων. “Και εγώ και αρκετοί ακόμα που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό”, πρόσθεσε.

Σε αυτό το συνέδριο, όπως υπενθύμισε, την έναρξη έκανε ο πρωθυπουργός, “ο οποίος δεσμεύτηκε για κάποια πράγματα και θεωρώ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του”.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας είπε ότι θα αποφασιστούν συλλογικά. “Παράσημο είναι για εμάς, δεν μας κόβει το θάρρος μας. Θα συνεχίσουμε”, διαβεβαίωσε.

Η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την καταχρηστική κράτηση και απέλαση του προέδρου της ΠΟΕ.

Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

To Top