Πώς διαμορφώνεται ο τηλεοπτικός χάρτης των τριών επαγγελματικών κατηγοριών

Οπως όλα δείχνουν, αφού απομένει μόνο η κατάθεση της τροπολογίας από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα υπάρχουν τρία επαγγελματικά. Αυτό της Super League 1 με 14 ομάδες, της Super League 2 με 12 ομάδες και της Football League 14 ομάδες.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Η αναδιάρθρωση βασίστηκε στην οικονομική ενίσχυση των δύο πρώτων κατηγοριών μέσω των τηλεοπτικών συμβάσεων της ΕΡΤ, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά στο τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας, που είναι πολύ πιθανό να μείνει χωρίς τηλεοπτικό πάροχο.

Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά στο σχετικό άρθρο του Soccerplus.gr:

1. Για το επόμενο πρωτάθλημα της Super League 1 θα ισχύσουν κανονικά οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την ΕΡΤ, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες είναι στη NOVA. Ακούγεται ότι μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον από τον ΟΤΕ TV για κάποιες μεγάλες ομάδες, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΠΑΟΚ, το συμβόλαιο του οποίου λήγει με τη NOVA ενδέχεται να μετακομίσει στην ΕΡΤ. Στην ελεύθερη αγορά αναμένεται να αναζητήσει τηλεοπτικό συμβόλαιο και ο Πανιώνιος εφόσον δεν ανανεώσει τη σύμβασή του με τη NOVA, η οποία λήγει με το πέρας της φετινής σεζόν. Επίσης, ο Βόλος που ανεβαίνει από τη Football League, θα αναζητήσει δικό του τηλεοπτικό συμβόλαιο αφού πλέον βγαίνει από την κεντρική διαχείριση της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας. Το βέβαιο είναι ότι οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας θα έχουν εξασφαλισμένη τηλεοπτική στέγη.

2. Για τη Super League 2 ισχύει η κεντρική διάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων βάσει της τροπολογίας που αναμένεται να κατατεθεί και ήδη η ΕΡΤ έχει προχωρήσει στην αγορά του πρωταθλήματος και το συμβόλαιο αναμένεται να αποφέρει σε κάθε ομάδα περίπου 800.000 ευρώ. Πάντως οι όροι διανομής των χρημάτων δεν έχουν ξεκαθαρίσει, πιθανώς να είναι για όλες τις ομάδες το ίδιο, υπάρχει πάντως και το ενδεχόμενο να τεθεί κριτήριο εμπορικότητας. Επίσης οι ομάδες που θα υποβιβαστούν από τη Super League, όπως ο Απόλλων, θα διατηρήσουν το ατομικό τους συμβόλαιο με την ΕΡΤ, το οποίο είναι πολύ πιο πάνω από τις 800.000 ευρώ.

3. Για τη Football League που θα είναι η τρίτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και εκεί θα παίζουν ως επί το πλείστων οι ομάδες που θα ανέβουν από τη Γ’ Εθνική προβλέπεται μεν κεντρική διαχείριση όχι όμως και συμφωνία με την ΕΡΤ επομένως είναι αμφίβολο, με τα τηλεοπτικά δεδομένα που επικρατούν στη χώρα, αν θα βρεθεί κανάλι να καλύψει το πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία, το πρωτάθλημα θα μείνει χωρίς έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη βιωσιμότητά του.

To Top