Σενάρια Super League: Τι θέλουν ΠΑΟΚ, ΑΕΚ για να κατακτήσουν τον τίτλο και η «μάχη» για την αποφυγή της 4ης θέσης

Η ώρα της αλήθειας έφτασε και το βράδυ (περίπου στις 22:00) οπότε θα πέσει η αυλαία της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής των Play Off της Stoiximan Super League, θα ξέρουμε το όνομα του πρωταθλητή Ελλάδος για τη σεζόν 2023/24.

Τον τίτλο διεκδικούν οι Δικέφαλοι της χώρας και όλα θα κριθούν στο νήμα, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμεί και το «μέτωπο» της 4ης θέσης που είναι πολύ σημαντικό, αφού όποιος εκ των «αιωνίων» τερματίσει εκεί ενδέχεται να μην συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Ενόψει της σέντρας των αποψινών (19/5) αναμετρήσεων τα… κουκιά προβάλουν… μετρημένα, τόσο για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ που «μάχονται» για το βαρύτιμο τρόπαιο, όσο και για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό που θέλουν να εξασφαλίσουν μέσω του πρωταθλήματος μία θέση στις διοργανώσεις της UEFA για το 2024/25 και να μην περιμένουν την εξέλιξη των τελικών του Conference League και του Κυπέλλου Ελλάδος που θα συμμετάσχουν μετέπειτα αντίστοιχα.

Ας τα δούμε.

Η «μάχη» του τίτλου…

*Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ θα πάρει το πρωτάθλημα εάν επικρατήσει του Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ή σε περίπτωση που η ΑΕΚ δεν κερδίσει τη Λαμία στην «OPAP Arena».

*Η νυν 2η ΑΕΚ θα κάνει το back to back εφόσον πάρει τη νίκη κόντρα στη Λαμία και ο ΠΑΟΚ δεν πράξει κάτι ανάλογο στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Αν οι Δικέφαλοι ισοβαθμίσουν στους 78 πόντους υπερτερεί εκείνη, ενώ στην περίπτωση που χάσει και ο Ολυμπιακός κερδίσει τον Παναθηναϊκό τότε θα τερματίσει 3η. Η Ενωση «έχει» και την ενδεχόμενη ισοβαθμία με τους ερυθρόλευκους» στους 76.

Η «μάχη» για την αποφυγή της 4ης θέσης…

*Εδώ προκύπτει… μία ζαριά, αφού Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα συγκρουστούν μεταξύ τους στη Λεωφόρο και έτσι αυτά τα 90 και κάτι λεπτά θα καθορίσουν το όνομα του club που θα τερματίσει εκεί. Αμφότεροι και εύλογα θέλουν να αποφύγουν την 4η θέση καθώς στην περίπτωση που ο Αρης πάρει το Κύπελλο τότε δεν θα προσφέρει ένα ευρωπαϊκό «εισιτήριο» για την επόμενη περίοδο, αν και οι δύο θα παραμείνουν στο «κόλπο» ώστε να συμμετάσχουν του χρόνου στις διοργανώσεις της UEFA.

Με γνώμονα πως οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στο «+2» από τους «πράσινους» τα δεδομένα είναι πάρα πολύ απλά. Για εκείνους αρκεί να μην χάσουν ώστε να είναι 3οι (εφόσον νικήσουν και η ΑΕΚ χάσει από τη Λαμία θα «σκαρφαλώσουν» 2οι), ενώ το «τριφύλλι» χρειάζεται μόνο τη νίκη.

Εάν ο Παναθηναϊκός τερματίσει 4ος τότε για να παίξει την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη θα πρέπει να νικήσει τον Αρη στον τελικό του Κυπέλλου και εύλογα να κατακτήσει το τρόπαιο (σ.σ. θα συμμετάσχει έτσι στα προκριματικά του Europa), ενώ στην περίπτωση που βρεθεί εκεί ο Ολυμπιακός τότε για να πάρει ένα αντίστοιχο «εισιτήριο» θα πρέπει να κερδίσει τη Φιορεντίνα στον τελικό του Conference και εξυπακούεται να το πάρει (σ.σ. θα συμμετάσχει απευθείας στους ομίλους του Europa). Μάλιστα στο τελευταίο σενάριο που αφορά τους Πειραιώτες οι ελληνικές συμμετοχές στις εκτός συνόρων διοργανώσεις θα αυξηθούν από τέσσερις σε πέντε.

Ετσι λοιπόν έχουν τα δεδομένα και εύλογα οι τρεις αναμετρήσεις που θα ρίξουν την αυλαία του φετινού πρωταθλήματος αναμένεται να είναι άκρως συναρπαστικές και το διακύβευμά τους προβάλει τεράστιο.

Το πρόγραμμα της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής των Play Off

ΑΕΚ-Λαμία (20:00)
Αρης-ΠΑΟΚ (20:00)
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (20:00)

Η βαθμολογία

1.ΠΑΟΚ 77
2. ΑΕΚ 75
3. Ολυμπιακός 73
4. Παναθηναϊκός 71
5. Αρης 55
6. Λαμία 35

To Top