Σπανός: “Γιατί είναι πιθανή η οριστική διακοπή της Superleague”

Την πιθανότητα που υπάρχει για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος επιβεβαίωσε ο Γιώργος Σπανός.

Σημείωσε ότι πρόθεση όλων είναι να εξαντληθούν τα περιθώρια για να λήξει η σεζόν, ωστόσο προτεραιότητα παραμένει η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αφού εξήγησε λοιπόν τις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργούνται και σε οικονομικό επίπεδο από τον κορωνοϊό, ξεκαθάρισε ότι ακόμα και στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης δεν πρόκειται να υπάρξει δράση πριν τα τέλη Μαΐου.

Αναλυτικά όσα είπε ο Σπανός στον ΣΠΟΡ FM:

Για το σκεπτικό της απόφασης της λίγκας για αναστολή: «Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία και το ποδόσφαιρο έρχεται σε δεύτερο ρόλο. Έγινε χθες μια τηλεδιάσκεψη, ορίστηκε μια επιτροπή που είναι σε επαφή και με την ΟΥΕΦΑ και ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας θα δούμε αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα. Προτεραιότητα των ομάδων είναι η υγεία των παικτών και των εργαζομένων και όλοι έχουμε ως πρώτο μέλημα αυτό.

Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις, καθημερινά κάνουμε εκτίμηση της κατάστασης. Είμαστε σε επικοινωνία με την UEFA και τις άλλες λίγκες. Σαφώς και υπάρχει στο τραπέζι η οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, αλλά αν συμβεί αυτό, θα συμβεί με τον σωστό τρόπο, με τη συνεργασία όλων των πλευρών και τη νομική θωράκιση των ομάδων και της λίγκας».

Για την οδηγία της UEFA: «Πιστεύω ότι και η UEFA θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια. Στη δική μας αγορά είναι περιορισμένα τα έσοδα, αλλά εκεί διακυβεύονται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Οπότε γι’ αυτό προσπαθεί να πάει όσο το δυνατόν πιο πίσω τη σεζόν για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα. Είναι πολύ μεγαλύτερα τα νούμερα τα οικονομικά, οπότε είναι πολύ λογικό να αξιολογείται η κατάσταση και αν έχουμε εξομάλυνση της κατάστασης τον Μάιο, να εξεταστεί αν είναι εφικτή η ολοκλήρωση των διοργανώσεων».

Για το αντικείμενο της ομάδας εργασίας που συστάθηκε από τη λίγκα: «Η συγκεκριμένη ομάδα θα βρίσκεται καθημερινά σε επικοινωνία, θα βρίσκεται σε διάλογο με τις άλλες λίγκες και θα έχει επαφές με την UEFA. Επίσης θα αξιολογήσει την κατάσταση, κατά πόσο η πανδημία έχει επηρεάσει οικονομικά τις ΠΑΕ και θα δει πώς γίνεται να περισωθεί αυτή η ζημιά που θα έχει γίνει στις ΠΑΕ».

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα: «Δεν θα φύγει εύκολα από τη ζωή μας ο κορωνοϊός. Έκανε μια εκτίμηση ο κ. Αλαφούζος που δεν απέχει από την πραγματικότητα. Δεν σημαίνει πως αν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα θα έχει φύγει ο ιός. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε μια ομάδα δεν θα υπάρξει ένα κρούσμα. Καταλαβαίνει κανείς ότι μετά -με τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί για καραντίνα κλπ- αυτό θα τίναζε όλη τη διοργάνωση στον αέρα. Οπότε πρέπει καθημερινά να αξιολογείται η κατάσταση, να βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με τις αρμόδιες αρχές και να ληφθεί τελικά η σωστή απόφαση».

Για το ενδεχόμενο να τελειώσει το πρωτάθλημα με κυβερνητική απόφαση: «Η δημόσια υγεία δεν υπάγεται σε κανένα αυτοδιοίκητο. Σαφώς αν βγει οδηγία από την κυβέρνηση οφείλουμε να την ακολουθήσουμε».

Για την αλλαγή των οικονομικών δεδομένων από τον κορωνοϊό: «Αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Για παράδειγμα, τώρα έχουμε εισπράξει το 50% του τηλεοπτικού συμβολαίου και δημιουργείται πρόβλημα αν δεν εισπραχθεί και το υπόλοιπο. Η παγκόσμια οικονομία έχει κατεβάσει ρολά, οπότε περισσότερο πρέπει να μας απασχολήσει το μέλλον, παρά το πώς θα λήξει η σεζόν.

Θα απαιτηθεί χρόνος για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Σίγουρα η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια. Το σύνολο των ομάδων, αν εξαιρεθούν 3-4, δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Καταλαβαίνετε ότι εν μέσω του παγκοσμίου προβλήματος που υπάρχει με τον κορωνοϊό, υπάρχουν κι άλλα θέματα που θα μας απασχολήσουν και άπτονται της βιωσιμότητας του ποδοσφαίρου».

Για το αν τάσσεται υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων: «Θεωρώ ότι είναι μονόδρομος η λύση της κεντρικής διαχείρισης. Πιστεύω ότι γενικά πρέπει να υπάρχει ένα κοινό ταμείο στη λίγκα και να μοιράζονται τα έσοδα ανάλογα με την εμπορικότητα κάθε ομάδας».

Για το πότε εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει ξανά δράση: «Μέχρι τέλος Απριλίου ξέρουμε ότι δεν μπορούν να γίνονται προπονήσεις. Ως τότε οι παίκτες γυμνάζονται από το σπίτι απλώς για να διατηρούνται. Όταν στο καλό σενάριο λέμε ότι θα αρχίσουν οι προπονήσεις μετά από δυο μήνες απραξίας θα χρειαστούν περίπου δυο βδομάδες για να ξαναμπούν στο γήπεδο. Νομίζω ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει δράση πριν τα τέλη Μαΐου».

To Top