Συνάντηση Αυγενάκη με τις τέσσερις επαγγελματικές λίγκες για τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων (Stoiximan Super League, Super League 2, Basket League και Volley League) της Ελλάδας, για την υπόθεση του διαμοιρασμού των ποσών που προέρχονται από τα τυχερά παιχνίδια.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων (Stoiximan Super League, Super League 2, Basket League και Volley League) της Ελλάδας, για την υπόθεση του διαμοιρασμού των ποσών που προέρχονται από τα τυχερά παιχνίδια.

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συναντήθηκε την Τρίτη με τους Κάτια Κοξένογλου (αναπληρώτρια πρόεδρος SL1), Λεωνίδα Λεουτσάκο (πρόεδρος SL2), Βαγγέλη Γαλατσόπουλο (πρόεδρος ΕΣΑΚΕ) και Παντελή Ταρνατόρο (πρόεδρος ΕΣΑΠ), εκπροσώπων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων (Stoiximan Super League, Super League 2, Basket League και Volley League) της Ελλάδας.

Σκοπός ήταν η περαιτέρω συνεννόηση και η εξέλιξη της συζήτησης για την όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή του ποσού που τους αναλογεί, ως ενίσχυση από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων.

Για το 2023 το ποσό ανέρχεται σε 30.500.000 ευρώ, με άλλα τόσα χρήματα να καταλήγουν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Στους τέσσερις εκπροσώπους αναλύθηκαν κριτήρια και παράμετροι κατανομής, όπως αυτά συγκεντρώνονται πλέον από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Ενδεικτικά, αναλύθηκαν:

στοιχεία συμμετοχής τους στον τζίρο των στοιχηματικών εταιριών
αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας για πιθανή χειραγώγηση αγώνων
η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για επιβολή ορίων στοιχηματισμού στην SL2, θέτοντας ουσιαστικά το πρωτάθλημα υπό επιτήρηση
ο αριθμός συμμετεχόντων ομάδων, όπου αλλού πλεονάζουν (SL2) και αλλού υπολείπονται (ΕΣΑΠ)
τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές συμμετοχές, αναλόγως το άθλημα κλπ.
Την αρχική ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι SL1, ΕΣΑΚΕ και ΕΣΑΠ, ενώ και οι τέσσερις Λίγκες ζήτησαν 48ώρη διορία για να ενημερώσουν τις ομάδες τους και να επανέλθουν.

Σημειώνεται ότι δεν θα δικαιούνται χρηματοδότησης οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες που δεν έχουν εξασφαλίσει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το απαραίτητο Πιστοποιητικό Συμμετοχής στο πρωτάθλημα τους (π.χ., μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής.

Επιπλέον, δεν θα καταβληθεί χρηματοδότηση στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες που εμπλέκονται σε Αναφορές προς την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, για πιθανή συμμετοχή τους σε χειραγωγημένους αγώνες, έως ότου η ΕΠΑΘΛΑ να εκδώσει Πόρισμα. Εφόσον το Πόρισμα αποσταλεί στις αθλητικές Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, η αναστολή χρηματοδότησης παραμένει έως ότου τα αρμόδια όργανα να αποφανθούν.

To Top