Τα κορίτσια του Άρη συνυπέγραψαν επιστολή για να γίνει επαγγελματική η Volley League

Με επιστολή τους 127 βολεϊμπολίστριες ζητούν να γίνει η Volley League γυναικών επαγγελματική και να ισχύσει ό,τι ακριβώς και στη Volley League ανδρών.

Οι Ελληνίδες βολεϊμπολίστριες με ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν 127 αθλήτριες καλούν τα σωματεία της Α1 κατηγορίας Πρωταθλήματος να εξετάσουν την προοπτική δημιουργίας ΤΑΑ γυναικών και ανεξάρτητης λίγκας Volley League γυναικών στα πλαίσια του ανδρικού βόλεϊ.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναλύει τις επιτυχίες του βόλεϊ γυναικών, ενώ αναφέρεται και σε μία σειρά προβλήματα που προκύπτουν στο άθλημα για τις γυναίκες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Οι Ελληνίδες βολεϊμπολίστριες ακολουθώντας τις επιτυχίες και την εν γένει άνοδο του αθλήματός μας, στις οποίες έχουμε συμβάλει τα μέγιστα οι ίδιες από κοινού με τα σωματεία που συμμετέχουν στην Α1 Κατηγορία τα τελευταία χρόνια, επιθυμούμε να εκκινήσουν οι διαδικασίες και για την θεσμική αναβάθμιση του αθλήματος και την δημιουργία ΤΑΑ για τα σωματεία που συμμετέχουν στην ανώτερη κατηγορία, στα πλαίσια και κατ’ αναλογία με την Volleyleague Ανδρών.

Προς τούτο με το παρόν εκθέτουμε την ανάγκη που θα εξυπηρετούσε μία τέτοια κίνηση για το ίδιο το άθλημα, για εμάς και κυρίως για την μελλοντική δημιουργία παικτριών υψηλού επιπέδου:

1. Επιτυχίες ελληνικού γυναικείου βόλεϊ:

Ήδη σήμερα σε όλα τα επίπεδα συλλογικά, εθνικών ομάδων, αλλά και ατομικά το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ έχει να παρουσιάσει πάρα πολλές διακρίσεις, παρόλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Α) Επιτυχίες σε επίπεδο ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: 2 συνεχόμενες φορές προκρίθηκε η Εθνική μας Ομάδα στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μετά από 16 έτη απουσίας, επετεύχθη η 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2018 με αποτέλεσμα να ανέβει στην παγκόσμια κατάταξη η χώρα μας.

Β) Επιτυχίες συλλόγων: Σχεδόν κάθε έτος ένας σύλλογος πραγματοποιεί καλή πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (2014-2015 Πανναξιακός προημιτελικά Challenge Cup, 2016- 2017 Ολυμπιακός τελικός Challenge Cup, 2017-2018 Ολυμπιακός κατάκτηση Challenge Cup, 2019- 2020 ΑΟ Θήρας προημιτελικά Challenge Cup, 2019- 2020 Ολυμπιακός Ημιτελικά Challenge Cup, που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω Covid-19.

Γ) Επιτυχίες ατομικές με αθλήτριες που αγωνίστηκαν σε υψηλότερου επιπέδου πρωταθλήματα, ενώ ακόμη η Εθνική μας Ομάδα αποτελείται ως επί τω πλείστων από παίκτριες του ελληνικού πρωταθλήματος, γεγονός που αποδεικνύει την εν γένει άνοδο του επιπέδου.

Από τα ανωτέρω είναι πρόδηλο ότι οι κόποι μας, αλλά και των σωματείων έχουν ανυψώσει το επίπεδο του αθλήματος, το οποίο δεν συνάδει με ερασιτεχνικό άθλημα, αλλά αντίθετα έχει να παρουσιάσει επιτυχίες ισάξιες ή και ανώτερες του ανδρικού βόλεϊ και επομένως εν τοις πράγμασι αντιστοιχεί σε επίπεδο επαγγελματικού αθλήματος.

2. Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλήτριες λόγω της ερασιτεχνικής φύσης του αθλήματος:

Οι αθλήτριες παρόλο το υψηλό αγωνιστικό επίπεδό τους, παραμένουν «νομικά» ερασιτέχνες με όλες τις γνωστές παθογένειες που συνεπάγεται αυτό. Ενδεικτικά:

Α) Δεν δικαιούμαστε αμοιβής, αλλά αντίθετα λαμβάνουμε μόνον έξοδα οδοιπορικών, τα οποία επουδενί δεν καλύπτουν τις καθημερινές βιοτικές μας ανάγκες. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούμαστε ούτε κάλυψη από το ταμείο ανεργίας.

Β) Δεν δικαιούμαστε ασφάλισης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα στην αποκατάσταση των τραυματισμών μας, αλλά ακόμη και ούσες εγκυμονούσες, όπου αναγκαζόμαστε να ασφαλιζόμαστε ως προστατευόμενα μέλη των συζύγων/ συντρόφων μας. Όσες δεν είμαστε παντρεμένες είτε αποτελούμε προστατευόμενα μέλη των οικογενειών μας (μέχρι την ηλικία που επιτρέπει ο νόμος) είτε είμαστε ανασφάλιστες. Έτσι σε έκτακτες συνθήκες, όπως με τον COVID-19 οι αθλήτριες ήταν παντελώς εκτεθειμένες χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ακόμη η έλλειψη ασφάλισης οδηγεί αθλήτριες, οι οποίες έχουν αγωνιστεί 15 και πλέον έτη να αποσύρονται χωρίς να έχουν ούτε ένα ένσημο- σαν να μην εργάστηκαν ποτέ !!

Γ) Τα συμβόλαιά μας δεν αναγνωρίζονται από FIVΒ

Δ) Ακόμη, κάποιες ομάδες που αθετούσαν τις συμβατικές υποχρεώσεις προς αθλήτριες εξακολουθούσαν να οφείλουν χωρίς καμία κύρωση και να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα, ενώ οι αθλήτριες αντίθετα αναγκάζοντο σε μακροχρόνιους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για νέες αθλήτριες ώστε να ασχοληθούν με το βόλεϊ σε υψηλό επίπεδο, ενώ όσες το επιλέγουν αναγκάζονται πολλές φορές να εργάζονται παράλληλα για την εξασφάλιση των προς το ζην. Τούτο είναι προφανές ότι έχει δυσμενείς συνέπειες για την ατομική εξέλιξη εκάστης αθλήτριας, αλλά και των συλλόγων και της εθνικής μας ομάδας.

Ακόμη, η άνω κατάσταση έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις, όπως κεκρυμμένες συμφωνίες και άδηλες χρηματοδοτήσεις μέσω «ατύπων» συμβολαίων, τα οποία δυσχεραίνουν τόσο το έργο των ίδιων των συλλόγων όσο και εμάς τις αθλήτριες σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητάς μας.

Η μόνη λύση από την πλευρά μας για όλα τα ανωτέρω, ώστε να συνάδει και θεσμικά το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ με το υψηλής ποιότητας παραγόμενο από συλλόγους και αθλήτριες «προϊόν» είναι η μετάβαση στο επαγγελματικό- αμειβόμενο επίπεδο, τουλάχιστον κατά τα πρότυπα του ανδρικού βόλεϊ, με την δημιουργία μίας λίγκας Volleyleague Γυναικών, όπου θα συμμετέχουν ΤΑΑ, θα διαχειρίζονται τα ίδια το πρωτάθλημα, τις χορηγίες κλπ, αλλά και θα καθορίζουν τους όρους λειτουργίας του.

Σύμφωνα δε με το νόμο, το λόγο επ’ αυτού έχουν τα ίδια τα σωματεία των οποίων πρωτοβουλία- τουλάχιστον θεσμικά- πρέπει να είναι η άνω μετάβαση. Για δε τη νομική διαδικασία, ο ΠΑΣΑΠ δεδηλωμένα θα σταθεί αρωγός στην παροχή οποιαδήποτε συμβουλής, γνωμοδότησης κλπ.

Εμείς, οι Ελληνίδες αθλήτριες βόλεϊ ΚΑΛΟΥΜΕ τα σωματεία της Α1 κατηγορίας Πρωταθλήματος να εξετάσουν την προοπτική δημιουργίας ΤΑΑ γυναικών και ανεξάρτητης λίγκας Volleyleague γυναικών στα πλαίσια του ανδρικού βόλεϊ. Προς τούτο είμαστε διαθέσιμες για οποιαδήποτε εποικοδομητική συζήτηση- κατάρτιση σχεδίου, που θα αναδείξει έτι περαιτέρω το άθλημά μας, θα αναβαθμίσει την ποιότητα του αθλήματος και θα καταστήσει τις μεταξύ μας σχέσεις πιο λειτουργικές και αντάξιες του επιπέδου του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ.

Οι 127 υπογράφουσες αθλήτριες της Α1 Εθνικής και του εξωτερικού

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

ΓΙΩΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΚΟΝΟΜΗ ΑΡΕΤΑ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ

ΚΕΛΕΣΙΔΗ ΙΛΙΟΝΗ

ΤΟΤΣΙΔΟΥ ΣΙΑ

ΣΥΡΙΣΤΑΤΙΔΗ ΑΓΓΕΛΙΝΑ

ΜΙΛΕΝΤΙΓΕΒΙΤΣ ΈΛΕΝΑ

ΖΙΩΓΑ ΦΕΡΟΝΙΚΗ

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΔΗ ΜΑΡΙΑ

ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ

ΣΙΡΙΝΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ

ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ

ΑΠΛΑΔΑ ΝΙΚΗ

ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΕΦΕΛΗ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΗΡΩ

ΑΝΘΟΥΛΗ ΜΑΡΘΑ

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΕΔΕ

ΛΥΔΙΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΓΕΡΑΚΗ

ΜΕΛΙΝΑ ΖΙΓΚΑ

ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΛΑΛΗ

ΜΑΡΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΥΛΕΑ

ΕΛΕΝΗ ΜΠΛΙΑΤΣΙΟΥ

ΑΡΤΑΚΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

ΔΙΑΛΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΚΑΛΑΠΟΔΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

ΒΥΘΟΥΛΚΑ ΕΛΕΝΗ

ΣΑΜΠΑΤΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΚΑΣΔΟΒΑΣΙΛΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΑ

ΚΟΥΡΛΑΜΠΑ ΚΛΕΙΩ

ΓΚΡΕΚΑ ΣΟΦΙΑ

ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΠΑΓΩΝΗ ΕΛΕΝΗ

ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΟΥ ΑΛΕΞΙΑ

ΚΟΤΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΔΙΚΑΙΟΥΛΙΑ ΒΙΡΓΙΑΝΙΑ

ΜΕΡΚΟΥΡΙΑΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΓΑΡΟΦΑΛΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΟΥΣΙΑ

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΛΕΝΗ

ΚΟΝΤΟΝΑΣΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΡΟΥΜΕΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΖΗΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΚΙΣΣΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΚΑΚΟΥΡΑΤΟΥ ΞΕΝΙΑ

ΓΙΑΝΝΕΛΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

ΔΑΡΔΑ ΆΝΝΑ

ΠΟΛΥΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΆΝΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑΤΖΕ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

ΚΛΕΠΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΤΙΝΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΡΤΕΚΗ

ΤΣΙΟΓΚΑ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΧΑΝΤΑΒΑ ΕΥΑ

ΞΗΝΤΑΡΑ ΕΒΙΤΑ

ΕΜΙΛΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΥ

ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΤΣΙΓΙΑΝΝΗ

ΡΟΓΚΑ ΠΕΝΥ

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΠΕΝΥ

ΜΑΝΩΛΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΜΕΤΑΞΑ ΝΑΤΑΛΙΑ

ΚΑΡΑΦΟΥΛΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

ΛΙΑΓΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ

ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΦΛΙΑΚΟΥ ΕΥΗ

ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ ΕΛΕΝΗ

ΧΑΙΡΕΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ

ΜΗΤΑΚΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΜΑΝΑΙ ΈΛΛΗ

ΌΛΓΑ ΒΕΡΓΙΔΟΥ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΠΕΛΙΑ

ΣΟΦΙΑ ΚΟΣΜΑ

ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

ΜΑΡΙΝΑ ΤΖΟΧΑΤΖΗ

ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΟΥΝΤΙΜΕΝΚΟ

ΕΥΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

ΆΝΤΖΕΛΑ ΠΑΠΠΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΙΩΤΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΌΛΓΑ ΠΕΤΡΙΝΟΛΗ

ΆΝΝΑ ΜΙΛΩΝΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΠΠΑ

ΤΑΝΙΑ ΚΙΟΥΤΣΙΟΥΚΗ

ΓΑΡΥΦΑΛΛΕΝΙΑ ΓΑΪΤΑΝΙΔΟΥ

ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΝΤΟΥΛΑ

ΛΑΜΠΡΙΑΝΝΑ ΠΗΤΤΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΤΛΗ

ΘΕΟΦΙΛΗ ΧΑΜΑΛΙΔΟΥ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΧΑΝΙΔΟΥ

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΟΤΣΙΑΝΟΥ

ΛΙΝΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

ΈΛΕΝΑ ΧΑΝΤΖΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ

ΒΑΣΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΘΗ ΒΑΣΙΛΑΝΤΩΝΑΚΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΛΑΧΑΚΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥΣΗ

ΌΛΓΑ ΣΤΡΑΤΖΑΛΗ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΙΣΚΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ

ΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΥ”.

 

To Top