Το ΝΒΑ δημιούργησε βραβείο Κοινωνικής Δικαιοσύνης για να τιμήσει τον Τζαμπάρ

Το ΝΒΑ ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα βραβείο “Κοινωνικής Δικαιοσύνης” (Social Justice Champion), στο οποίο έδωσε το όνομα του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ για να τιμήσει έναν εκ των κορυφαίων ακτιβιστών στην ιστορία του αθλήματος.

Ο Καρίμ Αμντουλ Τζαμπάρ είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ και ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Είναι όμως κάτι ακόμα: Ένας των σπουδαιότερων ακτιβιστών – αν όχι ο σπουδαιότερος – ένας άνθρωπος που πάλευε και ακόμα παλεύει για κοινωνική δικαιοσύνη. Και το ΝΒΑ αποφάσισε να τον τιμήσει με τον απόλυτο τρόπο για το δεύτερο: Ένα βραβείο που θα φέρει το όνομά του.

Όπως ανακοίνωσε η Λίγκα, δημιούργησε το βραβείο “Κοινωνικής Δικαιοσύνης” (Social Justice Champion Award), το οποίο θα απονείμει κάθε χρόνο – ξεκινώντας από φέτος – στον παίκτη που αντιπροσωπεύει περισσότερο τα ιδανικά του ακτιβισμού, στο κυνήγι της κοινωνικής δικαιοσύνης και φυλετικής ισότητας.

Οι 30 ομάδες θα προτείνουν η κάθε μία από έναν παίκτη, με μία επιτροπή 7 ανθρώπων της λίγκας να αποφασίζει τον νικητή, στον οποίο θα δοθούν 100.000 δολάρια για να τα δώσει ως δωρεά όπου αυτός θέλει, ενώ τέσσερις ακόμα φιναλίστ θα λάβουν από 25.000 δολάρια για τον ίδιο σκοπό.

“Είναι σπουδαίο ότι το ΝΒΑ θέλει να προωθήσει την κοινωνική ενσυναίσθηση και νιώθω κολακευμένος που πιστεύουν ότι το βραβείο πρέπει να πάρει το όνομά μου. Ξέρω ότι έχω ένα ιστορικό ακτιβισμού και χαίρομαι πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα” δήλωσε ο Τζαμπάρ στο ESPN, μην κρύβοντας την χαρά του.

Ο Τζαμπάρ είναι γνωστός στον περισσότερο κόσμο για την καριέρα του στο ΝΒΑ, ωστόσο όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του ξέρουν ότι ήταν πάντα ενεργός στα κοινωνικά ζητήματα, ακόμα και σε εποχές που… δεν τα άγγιζε κανείς.

Αποκορύφωμα ήταν το μποϊκοτάζ του στην Εθνική των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό το 1968 (σε ηλικία 21 ετών), όταν δεν εντάχθηκε στην ομάδα ως ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω των δολοφονιών των Αφροαμερικανών Μάλκολμ Εξ και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, γεγονός που είχε φέρει τότε μεγάλη αναστάτωση στις ΗΠΑ.

To Top