Το χέρι του θεού και το γκολ που άφησε ιστορία!

Ένα γκολ που άφησε ιστορία σκόραρε με τη… βοήθεια του Θεού, σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Ο θεός της μπάλας, που μάγευε τον κάθε… άπιστο ποδοσφαιρόφιλο, άκουγε στο όνομα Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντονα!. Δεν έχει περάσει ούτε χρόνος που έχει φύγει από τη ζωή εγκαταλείποντας αυτό τον κόσμο για να πάει να… παίξει μπαλίτσα σε κάποιον άλλον.

Ο «Ντιεγκίτο» φιλοτέχνησε το καλύτερο δημιούργημά του σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια. Σε απόσταση λίγων λεπτών έγινε ο άνθρωπος που προσωποιούσε την ποδοσφαιρική αδικία και τη χρήση κάθε μέσου για να φτάσει σε έναν σκοπό, αλλά και ο σκόρερ του καλύτερου γκολ που έχει ποτέ σημειωθεί σε μεγάλη διοργάνωση.

Ήταν στις 22 Ιουνίου του 1986, σε έναν προημιτελικό αγώνα για το Μουντιάλ ανάμεσα στην Αργεντινή και την Αγγλία. Ο Μαραντόνα έστειλε την ομάδα του με δυο γκολ στον ημιτελικό.

Το πρώτο τον έχρισε «διάβολο», με την μπάλα να ακουμπάει ξεκάθαρα στο χέρι του Μαραντόνα. Ο ίδιος δήλωνε μετά πως ήταν το «χέρι του θεού» ανακαλύπτοντας το… τρολάρισμα προτού καν μπει αυτός ο όρος στις ζωές μας.

Το δεύτερο γκολ τον έχρισε «Θεό». Αφού έτρεξε 60 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα περνώντας πέντε Άγγλους παίκτες στη διαδρομή σημείωσε το καλύτερο γκολ της καριέρας του. Και πιστέψτε μας, ο… ανταγωνισμός ήταν πολύ υψηλός. Θαρρείς και ήταν ο δικός του τρόπος για να… τραβήξει τη συζήτηση από την «παγαποντιά» που είχε προηγηθεί.

«Περίμενα τους συμπαίκτες μου να με αγκαλιάσουν, αλλά κανείς δεν ήρθε… Τους είπα: Ελάτε να με αγκαλιάσετε, αλλιώς ο διαιτητής δεν θα το μετρήσει», είχε αναφέρει για το πρώτο του γκολ.

«Un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios» είχε πει στην συνέντευξη Τύπου αποδίδοντας την προέλευση του τέρματος «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού».

Χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια για να παραδεχτεί και ο ίδιος το προφανές, ότι ήταν το δικό του χέρι κι όχι του… ύψιστου που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το 2005 το είπε δημόσια, αλλά δεν φάνηκε καθόλου μετανιωμένος. Άλλωστε με τις σχέσεις των δύο χωρών τεταμένες από τον πόλεμο των Φόκλαντς το 1982, ο Ντιέγκο δεν είχε καμία… φιλική διάθεση προς τους Βρετανούς.

Σήμερα οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έστω τολμούν να βάλουν το χεράκι τους για να σκοράρουν έχουν εκλείψει. Το VAR που έχει μπει στη ζωή μας αποτρέπει όποια τέτοια πρόθεση και οι αμφιλεγόμενες φάσεις εξετάζονται. Στην προ-VAR εποχή, ωστόσο, ο διαιτητής που έπρεπε να βασιστεί αποκλειστικά στην όρασή του δεν είχε δει καλά πώς είχε σκοράρει το γκολ ο Μαραντόνα θεωρώντας, από τον περίτεχνο τρόπο που έβαλε το χέρι του, πως σκόραρε με το κεφάλι.

Η φάση αυτή ουδόλως «κηλίδωσε» τον μύθο του Ντιεγκίτο. Απεναντίας τον… μεγάλωσε. Μπορεί να έκανε αυτή την κομπίνα και να βοήθησε την Αργεντινήνα φτάσει ως την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1986, ωστόσο ακόμη κι έτσι έγραψε τη δική του ιστορία! Ήταν η ημέρα που ο Μαραντόνα κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να συγκεντρώσει το ανάθεμα αλλά και τον απόλυτο θαυμασμό με δυο του ενέργειες.

Γιατί… αυτός ήταν ο Ντιέγκο!

To Top