Το “expansion plan” του Μπερτομέου περιλαμβάνει Λονδίνο και Παρίσι

Τι προβλέπει το “expansion plan” του Ζόρντι Μπερτομέου, ποιες πόλεις της Ευρώπης περιλαμβάνει και πότε θα μπει σε ισχύ; Η EuroLeague θα μεγαλώσει και σημαντικές αγορές της ηπείρου θα μπουν στην αγκαλιά της.

Η συνέντευξη Τύπου του Ζόρντι Μπερτομέου το απόγευμα της Δευτέρας (25/5) κράτησε περίπου 90 λεπτά. Ο εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague εξήγησε γιατί διακόπηκε/ακυρώθηκε οριστικά η σεζόν 2019/20, απάντησε σε όσες ερωτήσεις του έγιναν με υπομονή και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πλάνο που έχει ώστε η διοργάνωση να επεκταθεί ακόμη περισσότερο τα αμέσως επόμενα χρόνια ώστε να μπουν στην καθημερινότητα των φίλων του μπάσκετ κι άλλες σημαντικές αγορές της ηπείρου.

“Δεν έγιναν ποτέ συζητήσεις για να αυξήσουμε τις ομάδες της επόμενης περιόδου, δεν το σκεφτήκαμε, δεν το συζητήσαμε ούτε καν μεταξύ μας. Στο μέλλον θα έχουμε μια επέκταση, πρέπει όμως να δουλέψουμε πολύ γι’ αυτό το πλάνο μέχρι να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Θέλουμε να επεκταθούμε σε κάποιες αγορές, σε κάποιες σημαντικές αγορές για εμάς όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία” είπε ο Μπερτομέου και με αυτό τον τρόπο προανήγγειλε την είσοδο “φρέσκου αίματος” στη EuroLeague.

Πότε θα συμβεί αυτό; Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια, ουδείς μπορεί να μαντέψει αυτή την περίοδο. Η πανδημία έχει αφήσει σημάδια, η οικονομική ζημιά είναι τεράστια για κάθε ομάδα, οπότε ένα ενδεχόμενο πρωτάθλημα με 20, 22 ή 24 ομάδες (από τις 18 του υπάρχοντος format) μοιάζει με μακρινό σενάριο. Γι’ αυτό απέφυγε ο Μπερτομέου να μιλήσει με στοιχεία και με λεπτομέρειες, καθώς από το όραμα των 22-24 ομάδων ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε ένα πλάνο με λιγότερους συλλόγους ώστε να παραμείνει η Λίγκα ανταγωνιστική και -κυρίως- βιώσιμη.

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, είναι το γεγονός ότι ο Μπερτομέου και οι συνεργάτες του θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Μπολόνια. Δύο από τις πλέον διάσημες πόλεις της Ευρώπης (και μια μπασκετούπολη) με πληθυσμό εκατομμυρίων, με τεράστιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, με σύγχρονα γήπεδα που μπορούν να δώσουν πνοή στη διοργάνωση η οποία δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες τεράστια πίεση από τη FIBA.

Η επέκταση που ονειρεύεται ο Μπερτομέου ίσως να ερχόταν σε δύο-τρία χρόνια αν η πανδημία δεν είχε πληγώσει τον παγκόσμιο αθλητισμό και φυσικά και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πλέον, στα επόμενα δύο-τρία χρόνια ο Ισπανός παράγοντας θα πρέπει να βρει απαντήσεις για τη βιωσιμότητα της Λίγκας του, να δουλέψει για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών και να αποκρούσει τη φιλοδοξία και τα χρήματα της παγκόσμιας ομοσπονδίας που προσπαθεί να “πνίξει” αρχικά το EuroCup και στη συνέχεια να πείσει συλλόγους της EuroLeague να πάνε με το μέρος της. Όταν τα καταφέρει όλα αυτά, θα κοιτάξει το Λονδίνο, το Παρίσι και τις υπόλοιπες πόλεις με τις οποίες φλερτάρει εδώ και αρκετό καιρό.

Στο Λονδίνο υπάρχει μια καταπληκτική αρένα (O2) στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης με χωρητικότητα 20.000 θεατών. Φιλοξένησε επί σειρά ετών το ετήσιο ματς του ΝΒΑ στην Ευρώπη και φυσικά το Final Four του 2013, ενώ στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν σημαντικά ποσά για να βάλουν τη Μεγάλη Βρετανία στο χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το Παρίσι που προσφέρει από το 2020 την AccorHotels Arena των 20.300 θεατών για τον αγώνα του ΝΒΑ στα μέρη μας και ελπίζει ότι θα προσφέρει στους Γάλλους μπάσκετ υψηλού επιπέδου με συνέπεια.

To Top