ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Το Reuters έκανε θέμα τον Γουάμπα και την απόφαση του Άρη να τον εντάξει στο ρόστερ του! (photos)

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη και ανέδειξε την απόφαση του Άρη να δώσει χώρο και χρόνο στον Κριστ Γουάμπα, τον οποίο ανακάλυψε μέσω του Athlenda.

Η ιστορία του ούτε καν 18χρονου ακόμα Κριστ Γουάμπα έχει αποκτήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το κορυφαίο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το αξιολόγησε και βρέθηκε με απεσταλμένο του στη Θεσσαλονίκη για να καταγράψει μια ημέρα από τη “νέα” ζωή του Γουάμπα, ο οποίος από το Κονγκό βρέθηκε στο hot spot της Σίνδου και από εκεί έγινε μέλος της ομάδας του Άρη.

“Παίρνοντας ένα αρκετά δύσκολο δρομολόγιο προς τα βόρεια από την υποσαχάρια Αφρική, ο Γουάμπα προσκολήθηκε στην πολύτιμη μπάλα του μπάσκετ, την οποία έπρεπε να αφήσει ερχόμενος στην Ελλάδα από την Τουρκία. Τώρα βρίσκεται υπό την σκέπη ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας, του Άρη Θεσσαλονίκης, καθώς περιμένει την επεξεργασία της αίτησης ασύλου”, ανέφερε το Reuters.

“Δεν είχα παπούτσια να παίξω μπάσκετ”, είπε ο Γουάμπα για τη ζωή του στο Κονγκό, ένα έθνος γεμάτο φτώχεια, παρά τον πετρελαϊκό πλούτο του. “Έπαιζα με σαγιονάρες μερικές φορές, χωρίς τίποτα κάποιες άλλες, γέμιζαν με αίματα τα πόδια μου”, πρόσθεσε ο 18χρονος γκαρντ μέσα από το δωμάτιό του στην Θεσσαλονίκη.

“Όταν στα 17 του χρόνια έφτασε στη Θεσσαλονίκη, το 2016, οι προοπτικές του, όπως και χιλιάδων αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα, ήταν αμυδρές. Μέχρι που η τεχνολογία του άλλαξε την τύχη”, ανέφερε το Reuters.

Μετά από μήνες παραμονής στη Λέσβο, δημιουργήσε ένα προφίλ στο Athlenda – την πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και από εκεί “ανακαλύφθηκε” από τον Άρη “μια ομάδα που έχει βάση την Θεσσαλονίκη και όπου αγωνίστηκε ο εξαιρετικός Νίκος Γκάλης, μέλος του Hall of Fame”.

“Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή που τον είδα, γιατί είδα το πάθος του και όταν βλέπω ένα ταλέντο, ένα παιδί να προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να παίξει, δε θα μπορούσα να μην κινητοποιηθώ. Έχει όλα τα προσόντα να πετύχει”, επεσήμανε στο Reuters o Παπαδόπουλος.

“Στο Κονγκό το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς, ο Γουάμπα όμως ήταν πολύ ψηλός για να παίξει. Αγόρασε την πρώτη του μπάλα με χρήματα που προορίζονταν για φαγητό και έμαθε να παίζει βλέποντας βίντεο από τα είδωλά του, τον Κέβιν Ντουράντ και τον Κόμπι Μπράιαντ”, υπογράμμισε το Reuters, ενώ ο Γουάμπα πρόσθεσε πως “δεν είχαμε φαγητό να φάμε, αλλά δεν με ένοιαζε. Όταν δεν είχα να φάω, προτιμούσα να περνάω την ώρα μου στο γήπεδο”.

Το 2015 διέφυγε από το Κονγκό, όταν ξέσπασαν διαμαρτυρίες και βία στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ για ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα σε δημοψήφισμα για τον πρόεδρο Ντένις Σασού Ενγκουέσο.

“Ο Γουάμπα ήταν φυλακισμένος για μέρες, φοβόταν για την ασφάλειά του. Δεκάδες ακτιβιστές παραμένουν στη φυλακή”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων και πρόσθεσε: “Ο Γουάμπα ταξίδεψε στην Τουρκία, όπου πέρασε μήνες εκεί μέχρι να βρει χρήματα για να περάσει απέναντι στην Ελλάδα”.

“Ήταν νύχτα. Δεν ξέραμε την πορεία μας. Περάσαμε τέσσερις ώρες στην θάλασσα. Το νερό ήταν πολύ κρύο τον Μάρτιο. Δεν μπορείς να κινηθείς. Αν κινηθείς οι άνθρωποι σου λένε “θέλεις να πεθάνεις;”.

Η ελληνική ακτοφυλακή έσωσε τον Γουάμπα και τους υπόλοιπους που βρίσκονταν πάνω στην βάρκα. Ο Γουάμπα βρέθηκε στη Μόρια. Δεν έτρωγε γιατί έκανε προπόνηση επτά ώρες την ημέρα. Συχνά έτρεψε 20 χιλιόμετρα για να βρει ένα γήπεδο μπάσκετ.

Από τον Ιούνιο ο Γουάμπα προπονείται με τον Άρη, αλλά δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής προς το παρόν. “Είναι πολύ συνεργάσιμος, είναι ένα εξαιρετικό παιδί και αξίζει αυτή την ευκαιρία. Είμαστε χαρούμενοι που τον έχουμε μαζί μας”, είπε ο Βαγγέλης Αγγέλου στο Reuters, ενώ οι κίτρινοι – όπως αναφέρεται στο άρθρο – σκέφτονται και το ενδεχόμενο να τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους σαν ξένο.

“Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον θα μιλούν και για μένα”, κατέληξε ο Γουάμπα.

To Top