Υφυπουργείο Αθλητισμού: Η προεργασία για το πλήρες άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Με βασικά… όπλα εμπεριστατωμένες μελέτες από Γαλλία και άλλες χώρες αλλά και στοιχεία που δείχνουν τη χαμηλή θετικότητα του κορονοϊού στον αθλητισμό η ΓΓΑ περιμένει τα καλά νέα την Παρασκευή.

Η ΓΓΑ μέσω του Γενικού Γραμματέα της, Γιώργου Μαυρωτά, έκανε μία πολύ καλή προετοιμασία και προεργασία για την επόμενη μέρα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και για να πετύχει να ανοίξουν περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες. Με συγκριτικούς πίνακες με άλλες χώρες αλλά και στοιχεία από κράτη, όπως η Γαλλία και όχι μόνο. Η σχετική παρουσίαση προς τους αρμοδίους έγινε παρόντος του ίδιου του Τσιόδρα και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως την Παρασκευή πάμε ουσιαστικά σε ένα πλήρες άνοιγμα του αθλητισμού (χωρίς όμως τις ίδιες ημερομηνίες για όλους).

Το βασικό πλάνο για την επιχειρηματολογία και τα στοιχεία προέκυψαν από τον Μαυρωτά. Επίσης (μεταξύ άλλων) ήταν παρών και το μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ και υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ, Άγγελος Παπανικολάου, που στήριξε με στοιχεία την προταση για άνοιγμα των δραστηριοτητων.

Όπως τονίστηκε προς τους λοιμωξιολόγους η θετικότητα που προκύπτει για τον αθλητισμό είναι πολύ χαμηλή στο 0.39% (330 θετικά κρούσματα σε 83783 τεστ) και αυτό αποδίδεται κυρίως στα αυστηρά πρωτόκολλα διαχείρισης κρούσματος που δεν αφήνουν να γίνει εκτεταμένη διασπορά. Περιπτώσεις συρροών υπήρξαν κυρίως στο άθλημα του βόλεϊ και του μπάσκετ που αντιμετωπίστηκαν και ήταν και η αφορμή να αυστηροποιηθούν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Μέσα στο πλάνο που παρουσιάστηκε υπάρχει και ένα πλαίσιο για το restart των Ακαδημιών των ομαδικών αθλημάτων (για παιδιά από 6-14 ετών). Παράλληλα και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να αρχίσουν αθλήματα όπως ο στίβος, η σκοποβολή, η κωπηλασία και ακόμα και τα μαχητικά αθλήματα με προτεινόμενες ημερομηνίες από τις 10/5 και μετά. Όπως προτείνεται από τις 10/5 θα μπορούσαν να ξεκινήσουν προπονήσεις σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα) τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας.

Από τις 10/5 θα μπορούσαν να ξεκινήσουν προπονήσεις οι χαμηλότερες κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων που δεν έχουν ξεκινήσει (Β’ και Γ’ Εθνική) καθώς και οι ηλικιακές κατηγορίες που έχουν πρωταθλήματα (Εφήβων – Νέων) τα οποία είναι μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ. Από τις 17/5 θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά γκρουπ για 3 εβδομάδες. Από 22/5 θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι αγώνες στα διάφορα αθλήματα εκτός των αγώνων που αποτελούν κριτήριο πρόκρισης για διεθνείς διοργανώσεις οι οποίοι ήδη γίνονται. Τα νεότερα αναμένονται το απόγευμα της Παρασκευής μετά τη σχετική συνεδρίαση.

To Top