Φορολογικές “ανάσες”: Εκπτώσεις σε τεκμήρια και τέλη κυκλοφορίας

Φορολογικές “ανάσες” με στοχευμένες μειώσεις σε τεκμήρια διαβίωσης για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες, τέλη κυκλοφορίας, του ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες και αλλαγές στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Έθνος, μετά τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση μέχρι και το τέλος του 2014, τη μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων στο 3%, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σενάρια για μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Ειδικότερα, εξετάζεται:

*Μείωση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο συρτάρι του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται πόρισμα της Επιτροπής για τη φορολογία των αυτοκινήτων που προτείνει τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων κατά 30%. Μια μείωση της τάξης του 20%-30% των τεκμηρίων θα επιφέρει ανάλογη μείωση και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος επιβάλλεται σε ΙΧ 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω καθώς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ετήσιου τεκμηρίου (με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για ΙΧ 1.929-2.400 κυβικών και 10% επί του τεκμηρίου για ΙΧ μεγαλύτερου κυβισμού). Με μια μείωση της τάξης του 30% το τεκμήριο διαβίωσης για ένα αυτοκίνητο 2000 κ.ε. 4ετίας από 8.800 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί στα 6.160 ευρώ, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνει ο ιδιοκτήτης του από 440 ευρώ θα περιοριστεί στα 308 ευρώ.

*Μείωση των τεκμηρίων για τις κατοικίες. Ένα από τα σενάρια προβλέπει τη μείωση κατά 10% με 155 στα τεκμήρια για τις κατοικίες. Η εν λόγω μείωση αναμένεται να “ανακουφίσει” τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

*Αλλαγές στο σύστημα τελών κυκλοφορίας με μειώσεις στα τέλη για μεσαία και υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα με στόχο να αναχαιτιστεί η μαζική κατάθεση πινακίδων. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας περισσότερα από 1,2 εκατ. οχήματα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται προβλέπει ότι σε όσα ΙΧ γίνει άρση ακινησίας οι κάτοχοί τους να μην καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα των τελών του έτους αλλά μόνο των υπολειπόμενων μηνών.

*Κατάργηση ή μείωση του φόρου πολυτελείας. Πρόκειται για τον φόρο που επιβάλλεται σε εισαγόμενα καινούργια ή μεταχειρισμένα (με άδεια κυκλοφορίας μετά τις 15 Μαρτίου 2010) με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ, σκάφη αναψυχής, κοσμήματα, γούνες. Ο φόρος αυτός επιβλήθηκε το 2010.

*Μείωση προστίμων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 ακόμη και για πολύ μικρές παραβάσεις θεωρούνται εξοντωτικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά με τα οποία θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι θα είναι τόσο δυσανάλογα του μεγέθους των εντοπιζόμενων φορολογικών παραβάσεων ώστε θεωρείται πλέον βέβαιο ότι εάν δεν περιοριστούν οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν οριστικά “λουκέτο”.

*Μείωση ΦΠΑ στις κατοικίες. Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για μείωση από το 23% στο 13% του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κατοικιών πέραν της πρώτης, η οποία εξαιρείται καθώς και αλλαγές στους συντελεστές για φόρους κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

*Μείωση ΕΦΚ στο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την τρόικα τη σταδιακή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο (ΕΦΚ) ο οποίος είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

Πηγή: Έθνος

To Top