Χαραλαμπίδου: “Με περίεργο τρόπο παραχωρήθηκαν τα στρέμματα στην Τούμπα”

Η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία είχε καταγγείλει ότι το κράτος πλήρωνε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο κλειστό της Πυλαίας, αναφέρθηκε στο θέμα της παραχώρησης εκτάσεων του δημοσίου για την νέα Τούμπα.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Είχαμε αναδείξει ένα ζήτημα, το οποίο είχε σχέση με το πως το διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα,όμως όπως και άλλα ζητήματα, αυτό δεν είχε την ανάλογη προσοχή που έπρεπε να έχει, από αυτούς που κυβερνούν αλλά και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουμε.
Για το αν αυτή η στάση δεν δείχνει αδιαφορία:
Το πως διαχειρίζεται ο καθένας μας που είναι σε θέση ευθύνης το δημόσιο χρήμα, είναι ζήτημα για το οποίο πρέπει να υπάρχει έλεγχος κάθε φορά, ελεγκτικούς μηχανισμούς έχουμε σαν χώρα,έχουμε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο με το οποίο μπορεί να γίνει ο έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες, ωστόσο αυτό δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και μια απ τις φορές που δεν λειτούργησε αποτελεσματικά ήτανε η ανάδειξη του ζητήματος που είχαμε κάνει σε σχέση με το κλειστό της Πυλαίας και τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τον οποίο τον πλήρωνε και συνεχίζει ίσως να τον πληρώνει ακόμη η περιφέρεια.
Για το θέμα που έχει προκύψει με τα στερέματα που δόθηκαν για την ανέγερση γηπέδου του Π.Α.Ο.Κ.:
Υπήρξαν οι υποσχέσεις απ την μεριά των κυβερνώντων σε σχέση με την ικανοποίηση ενός αιτήματος που είναι χρόνιο για την πόλη και τον νομό Θεσσαλονίκης, και δεν αφορούσε μόνο την πόλη και τον νομό, αλλά αφορούσε και τους φιλάθλους, και τους οπαδούς και τα λοιπά,αυτό ικανοποιήθηκε, αλλά κατά τη γνώμη μου,ικανοποιήθηκε με έναν λίγο περίεργο τρόπο, για να μην το χαρακτηρίσω διαφορετικά.

Δόθηκαν αυτά τα στερέματα για να τηρηθεί αυτή η δέσμευση και μέσα σε τέσσερα χρόνια να ανεγερθεί το γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ., ωστόσο εκ παραδρομής(;) μέσα στα στρέματα που δόθηκαν για την κατασκευή του νέου γηπέδου υπάρχει και ένα ακίνητο το οποίο η κυβέρνηση το είχε εκχωρήσει από τις 19/6/2018 στο λεγόμενο υπερ-ταμείο.

Εμείς είχαμε εντοπίσει στην έρευνα που κάναμε το συγκεκριμένα ακίνητο.

Για το τι είναι το λεγόμενο υπερ-ταμείο:

Το υπερ-ταμείο δημιουργήθηκε νομοθετικά το 2015, είναι στο λεγόμενο τρίτο μνημόνιο.

Αυτό είναι ένα ταμείο που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση όλες τις ΔΕΚΟ που είχε συμμετοχή το Ελληνικό δημόσιο, έχει ενταχθεί π.χ. η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ, επίσης σε αυτό το ταμείο έχει ενταχθεί η Ελληνική εταιρία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας η οποία είχε καταγράψει όλα τα ακίνητα που είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού δημοσίου.

Για το τι σημαίνει ότι ένα ακίνητο είναι στο υπερ-ταμείο:

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η κυριότητα, η διαχείριση και η αξιοποίηση ανήκει στο υπερ-ταμείο, το υπερ-ταμείο διοικείται από τρεις Έλληνες και δυο ξένους, απόφαση όμως των δανειστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του υπερ-ταμείου δεν παίρνονται με πλειοψηφία, αλλά με απόλυτη πλειοψηφία, πρέπει δηλαδή να συμφωνήσουν τουλάχιστον οι 4 στους 5.

Για τον τρόπο που λειτουργούν οι μεταβιβάσεις από το υπερ-ταμείο:

Στα Χανιά για παράδειγμα πέρασε στο υπερ-ταμείο ένας χώρος που ήταν ιδιοκτησίας του ιστιοπλοϊκού συλλόγου των Χανίων, για αυτό το υπερ-ταμείο έστειλε επιστολή στον σύλλογο και ανέφερε ότι τα ενοίκια θα πηγαίνουν πλέον αλλού.

Για τα ακίνητα που έχουν μπει στο υπερ-ταμείο:

Έχουν μπει στο υπερ-ταμείο ο Λευκός Πύργος, το νοσοκομείο Γεννηματά, το ιπποκράτειο.

Μπορούν όλα αυτά να πουληθούν και απλώς π.χ. στο θέμα του Λευκού Πύργου τα έσοδα θα πηγαίνουν στα υπερ-ταμείο.

Γίνονται όλα για να ικανοποιήσουμε τους δανειστές.

To Top