Όχι της τρόικας στην πρόταση της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Αρνητική ήταν η απάντηση της τρόικας στο αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% και για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αν και η ηγεσία του υπ. Οικονομικών μέχρι τις 8 χθες το βράδυ δήλωνε άγνοια για την απάντηση της τρόικας στο αίτημα της μείωσης του ΕΦΚ, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση εστάλη νωρίς το μεσημέρι στην κυβέρνηση και ήταν αρνητική.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκίνησαν αμέσως να επαναδιατυπώνουν την πρόταση «αφήνοντας έξω» τους συντελεστές που αφορούν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Το όχι της τρόικας αφορούσε το σύνολο της πρότασης, κάτι που σημαίνει ότι αυτή επαναδιατυπώνεται και συμπεριλαμβάνει μόνο την αύξηση και προκαταβολή (τμήματος) του επιδόματος θέρμανσης και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Η ηγεσία του υπουργείου πλέον βιάζεται να καταθέσει την πρόταση και να λάβει την απάντηση της τρόικας. Και αυτό διότι την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τους φορολογούμενους και την αγορά να μη γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Η νέα πρόταση θα προβλέπει μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού, αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,28 σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση θα προβλέπει: •

*Μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού για κάθε δικαιούχο.

*Αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,28 σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο.

*Διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με στόχο να ωφεληθούν περισσότεροι καταναλωτές. Εξετάζεται να διευρυνθεί κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. Για τον άγαμο, στόχος είναι να ανέλθει στα 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι και για τον έγγαμο στα 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι).

Εφόσον τελικά εγκριθεί το νέο σχέδιο και προβλέπει και προκαταβολή τμήματος του επιδόματος, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να τους πιστωθεί στον λογαριασμό το ποσό της προκαταβολής. Οι αιτούντες θα πρέπει να αναγράψουν το ονοματεπώνυμο τους, τη διεύθυνση τους, τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού.

Πηγή: news247.gr

To Top