ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επιτυχία δεν είναι ποτέ οριστική, η αποτυχία δεν είναι ποτέ μοιραία

“Η επιτυχία δεν είναι ποτέ οριστική, η αποτυχία δεν είναι ποτέ μοιραία. John Wooden, 1910-2010, Αμερικανός προπονητής μπάσκετ”…

Ο τίτλος του άρθρου παραπέμπει σε μία ρήση , η οποία καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε πράγματα και καταστάσεις της ζωής. Είναι θέμα οπτικής το πως ο καθένας μας αντιμετωπίζει την επιτυχία ή την αποτυχία και προκαταλαμβάνει τις επόμενες κινήσεις ή ενέργειες μας για την κατάληξη ενός αποτελέσματος.

Ο ΑΡΗΣ προσπάθησε να πετύχει μία πρόκριση που θα τον ανέβαζε ακόμα περισσότερο, μετά το ντελίριο των ποιοτικών μεταγραφών του καλοκαιριού. Απέτυχε προσπαθώντας. Ακόμα κι έτσι , μέσα από τις εμφανίσεις του, έδωσε ώθηση για το επόμενο βήμα του. Τον επόμενο αγώνα του. Ακριβώς γιατί η αποτυχία δεν είναι ποτέ μοιραία. Υπάρχει το στάδιο που συνειδητοποιείς το λάθος και προσπαθείς να το διορθώσεις και να το ξεπεράσεις. Αυτό είναι το μάθημα της αποτυχίας.

–     Σημαντικό όμως για την κάθε αποτυχία είναι να προκύπτουν και οι ευθύνες που οδήγησαν σ’ αυτή. Να γίνεται αναζήτηση, ανάλυση των αποφάσεων που πάρθηκαν για να μην στεφθεί η προσπάθεια με επιτυχία. Από τέτοιες ο ΑΡΗΣ έχει πολλές. Υπάρχουν διάσπαρτες ευθύνες σε όλο το οργανισμό της ομάδας. Διοίκηση, προπονητικό team, παίκτες έχουν μερίδιο κατ’ αναλογία. Ο κόσμος σ’ αυτή την εξίσωση έχει μόνο μία. Ζήτησε την πρόκριση. Τι ευθύνη άραγε είναι αυτή; Στα θέματα των αποφάσεων πολλά μπορούν να ειπωθούν. Από το οικονομικό σκέλος, το CAS, τη δυνατότητα πειθούς για να έρθουν παίκτες-στόχοι που θα ανέβαζαν κι άλλο το επίπεδο, τα προπονητικά θέλω, η προετοιμασία κ.ο.κ.

Τα παραπάνω και πιθανόν κι άλλα πολλά είναι αιτίες για τις τελικές αποφάσεις που πάρθηκαν και έφεραν το αποτέλεσμα του αποκλεισμού. Η ευχή όταν ξεκίνησε η προετοιμασία, ήταν να μην επαναληφθούν τα λάθη των προηγούμενων ετών. Να είναι η ομάδα έτοιμη, χωρίς βασικές ελλείψεις  παικτών , με το επιτελείο των προπονητών διαβασμένο για τον εκάστοτε αντίπαλο. Είχαν στοιχίσει τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε λόγος να στοιχίσουν και φέτος. Τι έγινε απ’ αυτά; Η προετοιμασία έγινε χωρίς τους περισσότερους παίκτες της ενδεκάδας, η ενσωμάτωση των μεταγραφών έγινε λίγες μέρες πριν το πρώτο παιχνίδι. Καλύφθηκαν κενά σε θέσεις , χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ομοιογένεια. Θα μου πεις και πότε να γίνουν οι μεταγραφές; Απρίλιο και Μάιο;

Είναι ένα πρόβλημα που η ΟΥΕΦΑ κλείνει τα μάτια. Όταν υπάρχουν παιχνίδια κατακαλόκαιρο και οι ομάδες θα πρέπει να είναι πανέτοιμες , για αγώνες που τους οδηγούν σε στόχους, είναι αδιανόητο να καταφέρουν να συμπληρώσουν το ρόστερ και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό. Οι ομάδες που κερδίζουν προκρίσεις είναι αυτές που έχουν κορμό παικτών δύο και τρία χρόνια και έχουν τουλάχιστον συνοχή. Αυτό αποτελεί γεγονός. Ο ΑΡΗΣ φέτος δεν μπορούσε να έχει αυτή την πολυτέλεια.

–     Από την άλλη οι μεταγραφές που έγιναν άφησαν δύο σημαντικά κενά. Ενός τέταρτου κεντρικού χαφ και τρίτου κεντρικού αμυντικού. Θα έβαζα και δεύτερου δοκιμασμένου τερματοφύλακα , αλλά ας μείνουμε στα βασικά. Η εξέλιξη του Πάλμας έλυσε εν μέρει τα χέρια του προπονητή για τη θέση του σέντερ φορ, αφού κατά συνθήκη μπορεί να την καλύψει ο παίκτης. Γεμίσαμε μεσοεπιθετικούς , ξεχνώντας ότι έφυγαν Μπελανουάν, Δεληζήσης και χρειαζόταν ακόμα μία λύση στην άμυνα. Στο κέντρο επιβάλλεται η απόκτηση ενός ακόμα αμυντικογενούς χαφ. Ο Μάνου Γκαρθία δεν πιστεύω ότι αποκτήθηκε για τέτοιο ρόλο. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι στο μυαλό του προπονητή. Υποχρεούται να βρει χρόνο και χώρο για όλους. Μπορεί οι πέντε αλλαγές, η μισή ομάδα σχεδόν, να αντικαθίσταται, δε σημαίνει ότι θα αλλάζουν και οι τακτικές. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ.

Η άμυνα είναι βασικό στοιχείο του παιχνιδιού. Η πρώτη εικόνα που πήραμε από τους παίκτες του κέντρου είναι ότι στην κυκλοφορία της μπάλας , όταν παίζουν με γρήγορους παίκτες, έχουν πρόβλημα. Εκεί ο ισπανός είναι λύση αλλά ποια είναι η ενδεκάδα που θα χωράνε και οι τρεις στο κέντρο; Ποιοι πλάγιοι θα μένουν απέξω χωρίς μουρμούρα; Θα ήταν βολικό να μπορούσε να πουλήσει η ομάδα ώστε να ανοίξει χώρος στο ρόστερ. Να υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές ,να  δημιουργηθεί η απαιτούμενη συνοχή ώστε η ομάδα να έχει προσανατολισμό.

–     Από το να μην είμαστε απροετοίμαστοι , πήγαμε στο να μπερδευτούμε από την υπερπροσφορά παικτών σε συγκεκριμένες θέσεις, με κενά σε άλλες. Προγραμματισμός μεταγραφών ναι, σε θέσεις που συμπληρώνουν το παζλ της ενδεκάδας. Ξεφύγαμε στις αγορές , πήραμε καλούς παίκτες, αλλά μας απέκλεισε η Μακάμπι. Ο λόγος που θα ήταν σημαντικό το επόμενο παιχνίδι με τους γάλλους, αφορά την τριβή με μια ομάδα ενός προηγμένου πρωταθλήματος που θα έδινε μια συγκεκριμένη εικόνα δυνατοτήτων του ΑΡΗ. Κι αυτό είναι αρκετό για την περίοδο που διανύουμε.

Η αναζήτηση ευθυνών είναι διαδικασία της ομάδας. Αυτή πρέπει να βρει τι έφταιξε. Γιατί στην επιτυχία και στην αποτυχία κάθε σοβαρός οργανισμός ψάχνει τις αιτίες. Κι αυτό τον κάνει καλύτερο.

 

 

 

To Top