Ο Αρβανίτης στην “Αθλητική Κυριακή”: “Θέλουμε να πληρώσουμε, αλλά να δίνουμε αυτά που μπορούμε να δώσουμε”

Ο Άρης χρωστάει χρήματα. Θέλει να πληρώσει, αρκεί να τον αφήσουν να το κάνει με τον σωστό τρόπο. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Λευτέρης Αρβανίτης με δηλώσεις που έκανε στην “Αθλητική Κυριακή”, όπου και ήταν καλεσμένος της εκπομπής στην κρατική τηλεόραση. “Ο Άρης θα πρέπει να αναπνεύσει, θα πρέπει να μπορεί να δημιουργεί έσοδα, για να εξοφλήσει τους πιστωτές του”, είπε μεταξυ άλλων ο πρόεδρος της ΚΑΕ.

Στην αρχική του τοποθέτηση επεσήμανε πως “είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Εμείς βρισκόμαστε, ο Άρης γενικότερα, σε μια τραγική οικονομική κατάσταση, την οποία κάνει ακόμα πιο δύσκολη και η οικονομική συγκυρία που υπάρχει σε όλη την χώρα. Έχουμε μάθε να παλεύουμε όλα μας τα προβλήματα. Προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αυτή” και συνέχισε: “Στο αγωνιστικό ως ένα σημείο τα έχουμε καταφέρει, στο διοικητικό – οικονομικό παλεύουμε σε πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες. Έχουμε έναν στόχο κάνοντας μια αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, όπου ζητάμε την προστασία από τους πιστωτές μας, διότι δεχόμαστε συνεχώς επιθέσεις. Λογικό εν μέρει γιατί είναι παλιά συσσωρευμένα χρέη. Και σε αυτό το σημείο η συγκυρία δεν θα μας βοηθά, γιατί φαίνεται πως δεν υπάρχει η βούληση από την κυβέρνηση δύσκολα να υπάγονται εταιρείες στο άρθρο 99. Ο Άρης, όμως δεν είναι μια απλή εταιρεία, είναι κοινωνικό φαινόμενο, είναι μια μεγάλη ομάδα, με πολύ μεγάλη ιστορία, 99 χρόνια. Έχει προσφέρει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, είναι ένα κρίσιμο μέγεθος για τον ελληνικό αθλητισμό”.

Ρωτήθηκε αν ο κόσμος δείχνει κατανόηση ή έχει μείνει στα παλιά και απάντησε πως “ο κόσμος δείχνει κατανόηση ως ένα σημείο, έχοντας την ελληνική νοοτροπία, όπως οι Έλληνες μιλούν για την αρχαία Ελλάδα, έτσι και αυτοί μιλούν για την δεκαετία του ’80, εκείνη την τεράστια ομάδα, την μπασκετική Αυτοκρατορία του Άρη. Θα πρέπει κάποια στιγμή ο κόσμος του Άρη να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια, να είναι ρεαλιστής. Εκείνες οι εποχές έχουν περάσει. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο επαγγελματικός αθλητισμός χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα για να φτάσει εκεί που αξίζει να είναι μια ομάδα σαν τον Άρη. Μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Πως μπορεί αυτό το πράγμα να λειτουργήσει; Αν ο κόσμος έρθει κοντά στην ομάδα, βοηθά οικονομικά έστω με το εισιτήριό του στους αγώνες, είτε με το διαρκείας του κι αν οι παράγοντες του Άρη που βοηθούσαν το μπάσκετ, έρθουν πάλι κοντά και στηρίξουν οικονομικά την ομάδα να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει, που είναι πολύ μεγάλα και δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Ρωτήθηκε να διευκρινίσει αν στόχος του Άρη είναι το άρθρο 99 και απάντησε πως “ναι, να μπούμε στο άρθρο 99 για να προστατευτούμε από τους πιστωτές μας. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο Άρης θα πρέπει να αναπνεύσει, να λειτουργεί… Θα πρέπει να μπορεί να δημιουργήσει έσοδα για να τους εξοφλήσει. Έτσι κι αλλιώς εμείς δεν είμαστε ούτε ιδιοκτήτες, ούτε έμμισθοι. Στόχος μας είναι αυτός ακριβώς. Η πρόθεσή μας είναι καλή και αγαθή. Θέλουμε πάνω από όλα να πληρώσουμε, αλλά να δίνουμε αυτά που μπορούμε τώρα να δώσουμε. Δεν μπορούν να εξοφληθούν όλα τα χρέη, που συσσωρεύθηκαν την τελευταία πενταετία, μέσα σε οχτώ μήνες”.

Για το θέμα της απαγόρευσης από την FIBA είπε ότι “είναι πολύ δύσκολο, είναι μεγάλο το ποσό στη FIBA, χρειάζονται πολλά μεετρητά. Το κόστος είναι 380.000 ευρώ. Θεωρώ ότι εφόσον μπούμε το άρθρο 99 και οι παίκτες διακανονίζονται με νόμο στην Ελλάδα, η FIBA θα πρέπει να μας άρει την απαγόρευση. Έτσι κι αλλιώς στο μπάσκετ αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει. Από σεβασμό και μόνο στους θεσμούς του μπάσκετ, την ομοσπονδία και την FIBA, ο Άρης δεν κινείται με άλλους τρόπους, για να ξεπεράσει το πρόβλημά του, διότι δεν υπάρχει πουθενά παγκοσμίως κάποια αρχή που να απαγορεύει να προσλάβεις εργαζόμενους. Αυτό συμβαίνει, αλλά θα το ξεπεράσουμε με σωστούς και νόμιμους τρόπους”.

 

To Top