ΜΠΑΣΚΕΤ

“Χτύπα το βράχο χίλιες φορές” – Το πρώτο μέρος της μεγάλης συνέντευξης του Βαγγέλη Αγγέλου στο PRESSARIS

Ο Βαγγέλης Αγγέλου δέχθηκε να μιλήσει στο PRESSARIS σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη ως προς τη μάχη που δίνεται σε όλα τα επίπεδα, εντός κι εκτός γραμμών.

Μίλησε για όλους και για όλα στο πρώτο μέρος της μεγάλης συνέντευξης, που έχει και αποκαλύψεις, έχει και ειδήσεις, έχει και αναλύσεις, αλλά κυρίως περιγράφει πλήρως την σκληρή πραγματικότητα του Άρη που όσο αποκρουστική μπορεί να φαινόταν σε ορισμένους, άλλο τόσο γοητευτική την βλέπουν αυτοί που προσπαθούν να την διαμορφώσουν στο πλαίσιο που θα επιτρέψει το τμήμα να λειτουργήσει και πάλι όπως πρέπει.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης ο τεχνικός του Άρη μιλάει για όλα τα τρέχονται θέματα που απασχολούν το τμήμα μπάσκετ. Τι συμβαίνει με Μποχωρίδη, τι σημαίνει η απόκτηση του Λάκι Τζόουνς, πως σχολιάζει την υπόθεση Μούρτου, την υπόθεση Καλαϊτζάκη, τι έγινε με τον Φλιώνη, πως συνεργάζεται με τον Δημήτρη Γουλιέλμο.

Στο δεύτερο μέρος που θα δημοσιευθεί αύριο, ο Βαγγέλης Αγγέλου αφηγείται όλα όσα έζησε τις δύο βδομάδες του στο Λας Βέγκας ως μέλος του τεχνικού τιμ των Μιλγουόκι Μπακς.

“Στόχος του Άρη είναι το πρωτάθλημα σχέσεων”

Γιατί ο Βαγγέλης Αγγέλου αποφάσισε να παραμείνει στον Άρη, ενώ οι συνθήκες δεν είναι και οι πιο ιδεατές. Υπάρχει απαγορευτικό μεταγραφών από έξι παίκτες, αρκετές οικονομικές εκκρεμότητες…

Το αποφάσισα εύκολα, γιατί αυτά που αντιμετωπίζει ο Άρης, τα αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Όπως είναι ο Άρης νομίζω ότι είναι το 90% των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, των σχέσεων. Ζούμε σε μια εποχή που η ανάγκη αναχαίτισης ή διαχείρισης των προβλημάτων είναι κανόνας και αυτό που χρειάζεσαι είναι συνέργεια. Όταν μίλησα με τους ανθρώπους του Άρη και κυρίως με τον κ. Γουλιέλμο με έπεισε ότι αυτό το πράγμα αξίζει.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε όταν ολοκληρώθηκε η χρονιά και η ομάδα οριστικά είχε αποφύγει τις περιπέτειες;

Ήταν 52 ημέρες, από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Μαϊου. Αυτό αποτυπώνεται σε αυτό που μου είπε ο κ. Γουλιέλμος μετά το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Ήρθε στο γραφείο και μου είπε “κόουτς, απόψε θα κοιμηθώ”. Υπήρχε μια υπερένταση σε όλους. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό του Άρη. Το έχω δει σε λίγες ομάδες. Μπορεί στον Άρη να υπάρχει εσωστρέφεια, κριτική, αντίθετη άποψη, αλλά όταν κινδυνεύει, υπάρχει υπερένταση από όλους. Δηλαδή υπάρχει εγρήγορση από όλους. Αυτό μου έχει μείνει. Το βράδυ μετά το παιχνίδι με τον Πανιώνιο μου είπε “απόψε θα κοιμηθώ”. Και ο άνθρωπος αυτός έμενε ξάγρυπνος μαζί με τους συνεργάτες του.

Και αυτό αποτυπώνει και το τι συνέβαινε σε όλους…

Ακριβώς. Σε όλους… Μοιράστηκε αυτό το πράγμα. Και στο αρνητικό και στο… μοιρολόι θέλεις παρέα. Και από εδώ και πέρα αυτό το πράγμα προσπαθούμε να φτιάξουμε τώρα. Η ομάδα που προσπαθούμε να φτιάξουμε δεν θα έχει πρωταγωνιστή, δεν θα έχει το κλασικό μείγμα των ομάδων που γίνονταν πριν. Θα είναι όσο το δυνατόν προσαρμοσμένη στις σημερινές κοινωνικές καταστάσεις.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε όταν οριστικοποιήθηκε η παραμονή σας στον Άρη;

Να έχουμε τη βοήθεια του Θεού, να προσπαθήσουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, να είμαστε δεμένοι και να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους και δυνατότερους σε αυτήν την αλυσίδα.

Ποιος είναι ο στόχος ή το όνειρο του Βαγγέλη Αγγέλου σε αυτή τη νέα θητεία του στον Άρη;

Είναι εύκολο. Έχουμε βάλει κάποιους κανόνες και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτούς τους κανόνες. Ο στόχος είναι να πάμε για πρωτάθλημα. Το είπα και στον κ. Γουλιέλμο, το είπα και σε μίτινγκ και υπήρχαν χαμόγελα. Καταρχήν εμένα μου αρέσει όταν κάποιος χαμογελάει, όταν φτιάχνεις τη διάθεση κάποιου… Όταν λέω ότι πάμε για πρωτάθλημα εννοώ πως από την αρχή όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ το πρωτάθλημα για τον Άρη είναι το πρωτάθλημα σχέσεων. Δηλαδή πολλοί να πάνε μαζί για ένα. Αυτό για μένα είναι το πρωτάθλημα.

Αν ο Άρης το καταφέρει αυτό… Έχει πάρει πρωταθλήματα, έχει πάρει κύπελλα, έχει βγάλει παίκτες, έχει διοικηθεί από προσωπικότητες, έχει χορηγηθεί από μεγάλους επιχειρηματίες, έχει συμπαράσταση από επιστήμονες, έχουν γραφθεί διθύραμβοι από δημοσιογράφους. Υπάρχει, όμως, μια εσωστρέφεια, μια δυσπιστία, υπάρχει η καλώς εννοούμενη δεύτερη και τρίτη σκέψη. Στην Ελλάδα το έχουμε αυτό.

Νομίζω ότι ο δικός μας στόχος είναι να γίνουμε μια ομάδα πιτς στη Φόρμουλα 1. Πολλοί μαζί να συγκεντρωθούμε για έναν στόχο. Αυτό θα είναι το δικό μας πρωτάθλημα φέτος.

Μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένος αγωνιστικός στόχος για τον Άρη την επόμενη χρονιά, όταν υπάρχουν όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα;

Βεβαίως. Καταρχήν στο μπάσκετ υπάρχει έλλειψη ποιότητας. Όλο και λιγότεροι παίκτες βγαίνουν, όλο και λιγότεροι ποιοτικοί παίκτες βγαίνουν. Αν δούμε ποιοτικά τα πρωταθλήματα πριν 10 χρόνια και τώρα, θα δούμε ότι έχει ανέβει τώρα ο ανταγωνισμός, αλλά από έλλειψη ποιότητας και έχει μικρύνει η ψαλίδα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ανταγωνισμός με πολύ πιο ποιοτικούς παίκτες.

Υπήρχε ο Πανιώνιος, ο Ηρακλής, που έφερναν παίκτες από το ΝΒΑ, ο Άρης φυσικά… Τώρα ο ανταγωνισμός έχει πέσει από τις ομάδες τις δύο της Ευρωλίγκας, στις υπόλοιπες ομάδες, αλλά η ψαλίδα έχει μικρύνει. Έχουμε δει αποτελέσματα φέτος που προέκυψαν και λόγω της καταπόνησης των πολλών παιχνιδιών από την διαμάχη της FIBA με την Ευρωλίγκα, αλλά εγώ πιστεύω ότι έχουμε έλλειψη ποιότητας πολύ σοβαρή. Αυτό φαίνεται και από το ότι δεν ανεβαίνουν παίκτες από κάτω προς πανώ, ενώ κατεβαίνουν παίκτες στην Α2.

Ζείτε περισσότερο από κάθε άλλον το τελευταίο καιρό τον Δημήτρη Γουλιέλμο. Επειδή ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του στον κόσμο, μπορείτε να περιγράψετε εσείς την συνεργασία που έχετε;

Να απαντήσω σε αυτό… Πως να ανοίξει κάποιος τα χαρτιά του; Όταν παρακολουθήσει το πρόγραμμά του… Με πήρε τηλέφωνο χθες στις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα γιατί είχε ένα τηλεφώνημα από μάνατζερ ενός παίκτη. Το πρόγραμμά του είναι από τις 06:30 το πρωί μέχρι τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα. Διαχειρίζεται τη δουλειά του, τα προσωπικά του θέματα και τα θέματα του Άρη. Είναι… Κατρίνα! Είναι διαχείριση ενός τσουνάμι! Είναι αξιοθαύμαστη η προσέγγισή του. Δεν λειτουργεί με εντάσεις. Η δική μου ένταση και ο κυκλοθυμισμός είναι στο 100, η δική του είναι στο… μηδέν. Έχει μια αξιοθαύμαστη ηρεμία, έχει φέρει το καράβι σε κάποια ήρεμα νερά – κοντά σε ξέρα βέβαια ακόμα –  αλλά νομίζω ότι δείχνει ότι έχει πολύ καλές προδιαγραφές. Εγώ είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από τη συνεργασία μας.

Ακολουθήθηκε το ρητό “λέω λίγα, κάνω πολλά” στις 52 τελευταίες μέρες της περασμένης σεζόν και το τονίσατε ουκ ολίγες φορές. Το ακολουθείτε και το καλοκαίρι αυτό, όπως φαίνεται. Έχει τις “συνέπειες” που θα θέλατε;

Ναι… Μιλήσαμε λίγο περισσότερο, γιατί πάθαμε ένα σοκ στην αγορά. Φάγαμε πολύ “ξύλο”. Βγαίνοντας στην αγορά είπαμε ότι προσπαθούμε. Έφαγε και ο κ. Γουλιέλμος πολύ “ξύλο” στα μέτωπα που χειρίζεται ο ίδιος και στα μέτωπα της αγοράς, του εσωτερικού της ομάδας. Ήταν τα πράγματα πολύ άσχημα. Αναγκαστήκαμε λίγο να βάλουμε το συναίσθημα της σκληρής αγάπης. Δηλαδή, εντάξει είμαστε ευάλωτοι, αλλά υπάρχουν ψυχικά αποθέματα αντοχής. Δεν είμαστε τόσο ευάλωτοι, όσο νομίζετε. Εκεί λίγο θυμώσαμε και θα θυμώσουμε κι άλλο νομίζω, για να δείξουμε ότι υπάρχουμε, ότι υπάρχει μια γενναιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων και διαρκούς αντοχής για να τα λύσουμε. Δεν ξέρω αν όλα θα λυθούν, αλλά μου αρέσει ένα ρητό που λέω και στους παίκτες και ήταν στα αποδυτήρια των Σαν Αντόνιο Σπερς κάποτε. Το είχα ακούσει από τον Γκρεγκ Πόποβιτς. “Hit the rock thousand times”. Χτύπα τον βράχο χίλιες φορές, για να σπάσει, γιατί κάθε χτύπημα επιφέρει κραδασμούς. Είμαστε σε αυτή τη κατάσταση. Χτυπάμε το πρόβλημα συνεχόμενα, με συνέπεια και αντοχή.

“Αλλιώς μιλάμε για λεφτά κι αλλιώς για συναισθήματα”

Επιλέξατε πολύ γρήγορα τέσσερις συγκεκριμένους παίκτες, τρεις που έχουν εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα (Βεργίνης, Σλαφτσάκης, Νταλό) και τον Μπελ που επέστρεψε. Ποιο ήταν το σκεπτικό σας για τις συγκεκριμένες επιλογές;

Η ποιότητα των παιδιών. Στην καινούρια προσπάθεια πάντα το σκεπτικό είναι ο χαρακτήρας των παικτών, η ποιότητά τους και η διαδρομή τους μέχρι τώρα. Βάλαμε την πρόκληση ότι σε αυτό το πλήρωμα της καινούριας διαδρομής στο καράβι έχουν ανιδιοτέλεια, έχουν ταλέντο εργατικότητας και ελπίζουμε να τους μεταδώσουμε και εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί.

Θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την υπόθεση Μούρτου;

Ναι. Έχω να πω τα καλύτερα για τον Σπύρο. Είναι ένα αξιοθαύμαστο παιδί, ένας καταπληκτικός χαρακτήρας. Είχαμε μια συζήτησε σε πολύ συγκινησιακό, φορτισμένο κλίμα. Δεν έχει μεταφερθεί αυτό το κλίμα. Κάποια στιγμή στη ζωή μας – και συμβαίνει αυτό και τώρα με τον Μποχωρίδη – πρέπει να μπορεί ο άνθρωπος που είναι πιο έμπειρος ή που είναι σε μια σχέση πιο ψύχραιμος, να αντιληφθεί ότι αλλιώς μιλάμε για λεφτά κι αλλιώς για συναισθήματα. Επίσης, πρέπει να υπάρξει και μια παράμετρος και αυτό πρέπει να το πούμε, ότι οι παίκτες ήταν βιασμένοι ψυχολογικά και τα παυσίπονα που τους δόθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, περισσότερο τους νάρκωσαν, παρά τους θεράπευσαν. Δηλαδή ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη διετία αυτή. Η χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη κι όταν λέω δύσκολη δεν εννοώ αν είχε κάποιος ευθύνη. Εννοώ ότι χειροτέρευε μια κατάσταση μέρα με τη μέρα. Σαν ένας ασθενής να μπαίνει στα εξωτερικά ιατρεία, να κλείνεται σε έναν θάλαμο, να μπαίνει μετά στην εντατική, μετά να παθαίνει ανακοπές και μετά να λες ότι υπάρχει περίπτωση να τον χάσουμε. Όλο αυτό το πράγμα επέφερε ένα πολύ μεγάλο ψυχολογικό βάρος.

Επειδή ο κόσμος του Άρη κινείται στα δύο άκρα, στον απόλυτο ενθουσιασμό και στην απόλυτη απογοήτευση και θυμό, πέρασε από την απόλυτη στήριξη, κουράστηκε από αυτό το πράγμα… Οι παίκτες ήταν ήδη κουρασμένοι και νομίζω ότι δόξα τω Θεώ η ομάδα που ασχολήθηκε με τη διαχείριση αυτής της κρίσης, που ήταν 3-4 άνθρωποι και θα πρέπει να αναφερθούν έδωσε λύση. Ο κ. Γουλιέλμος, ο Παναγιώτης Καπάζογλου που χειρίστηκε λίγο πιο εξειδικευμένα τα πράγματα, ο Παύλος Ζουλιάμης, ο κ. Πλιάκης, οι προπονητές, οι φυσιοθεραπευτές, οι γιατροί, οι φίλοι της ομάδας, οι αφανείς ήρωες, εσείς οι δημοσιογράφοι που μεταφέρατε μια εικόνα, το όνομα του Άρη, η ιστορία του Άρη, η εγρήγορση κάποιων επωνύμων ανθρώπων, όλο αυτό έδωσε στην ομάδα το “πάμε” και το “μαζί” και αυτό βοήθησε τα παιδιά.

Όταν, λοιπόν, το καράβι βγήκε σε ήρεμα νερά, εκεί άρχισε αυτό το τραύμα να γίνεται θυμός. “Γιατί έζησα εγώ αυτή τη κατάσταση;”. Οι παίκτες ήταν θυμωμένοι, κουρασμένοι και εκεί έπρεπε να έχουμε κι εμείς μια ψυχραιμία. Εκεί πιθανόν έγιναν κάποιες λάθος εκτιμήσεις, κάτω από το καθεστώς αυτής της πίεσης, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα τον εξαιρετικό χαρακτήρα του Μούρτου και νομίζω ότι ξεχώρισε πάρα πολύ γρήγορα ο κ. Γουλιέλμος με την νομική εμπειρία του, ότι άλλο συναίσθημα κι άλλο δουλειά. Εκεί χειρουργικά αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία και προστάτευσε και τον Άρη και δεν εξέθεσε τον παίκτη. Υπήρξε κάποια ένταση, αλλά νομίζω ότι κινήθηκε σε ανθρώπινα όρια. Εύχομαι τα καλύτερα στον Σπύρο, μπήκε και στο πρωτάθλημα της έγγαμης ζωής, να του ευχηθούμε τα καλύτερα.


Υπόθεση Φλιώνη. Ο Άρης έβγαλε ανακοίνωση ότι αποσύρει την πρόταση και δύο μέρες μετά ο παίκτης έμεινε στην ομάδα. Τι ακριβώς έγινε;

Φτάσαμε σε μια συμφωνία που έχει στοιχεία επαγγελματικά και καριέρας. Εκεί υπάρχει μια διαπραγμάτευση και επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Σε όλες τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις πρέπει να εφαρμοστεί μια μέθοδος. Σε μια διαπραγμάτευση μπαίνεις με κάποια κριτήρια. Εμείς μπαίνουμε με κανόνες μπάσκετ. Δεν μπορείς κρατήσεις τη μπάλα πάνω από 5 δευτερόλεπτα, δεν μπορείς να κάνεις αντιαθλητικά φάουλ, δεν μπορείς να μείνεις 3 δευτερόλεπτα στη ρακέτα…

Εκεί, λοιπόν, εκτιμήσαμε εμείς στις διαπραγματεύσεις, τις αρχές που είχαμε βάλει στον σεβασμό και στο ξεκαθάρισμα της θέσης μας. Και φυσικά έχει δικαίωμα και η πλευρά του παίκτη με τους εκπροσώπους του, όπως και η πλευρά της ομάδας με τους δικούς της εκπροσώπους να το κάνει. Υπήρχε μια μη κατανόηση, ότι δηλαδή ο Άρης επειδή είχε απαγορευτικό μεταγραφών, θα ωθούταν σε μια κατάσταση πίεσης.

Ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι ο Άρης αυτά που πίστευε θα τα εφάρμοζε. (Η ανακοίνωση βγήκε) με δική μου πρωτοβουλία και συναίνεσε ο κ. Γουλιέλμος, επειδή εγώ περίμενα μια απάντηση πριν φύγω για την Αμερική. Όταν δεν δόθηκε αυτή η απάντηση, εκεί το παιχνίδι τελείωσε. Έτσι το αντιληφθήκαμε κατά τη γνώμη μας, γιατί έπρεπε να ανοιχθούν κι άλλα θέματα. Εγώ το είχα εξηγήσει στον Δημήτρη και τους εκπροσώπους του και έγινε αυτό το πράγμα. Από εκεί και πέρα η στάση του Δημήτρη ήταν εξαιρετική. Έδειξε ότι έχει και προσωπικότητα και χαρακτήρα. Συνέχισε να προπονείται, συνέχισε να ζει με αυτό το πρόβλημα. Εγώ ήμουν στην Αμερική, αυτός έκανε συζητήσεις, ταλαιπωρήθηκε, προβληματίστηκε, αλλά η στάση του ήταν αξιοθαύμαστη. Και όταν συζητήσαμε και φτάσαμε σε μια κατάσταση του τι κάνουμε, η στάση του και η συμπεριφορά του μας ανάγκασε όχι μόνο να τον σεβαστούμε, αλλά και να θαυμάσουμε την απόφασή του και θεωρώ ότι η συμφωνία μαζί του είναι εξαιρετική γιατί συνδυάστηκε με τον χαρακτήρα που χρειάζεται ένας μπασκετμπολίστας, δηλαδή έχω αξιοπρέπεια, έχω το θάρρος να διαφωνήσω και να υπερασπίσω τη γνώμη μου και έχω το θάρρος να συνταχθώ γιατί αγαπάω αυτή την ομάδα. Είναι τα στοιχεία που θέλουμε να έχει ο παίκτης που θα συμμετέχει στη καινούρια προσπάθεια και ο Δημήτρης το έδειξε αυτό. Αυτή είναι η αλήθεια.

“Αρχίσαμε να μιλάμε ελληνικά, παίρναμε απαντήσεις σε κινέζικα…”

Για την δεύτερη ανακοίνωση που βγήκε, ενώ ήσασταν στο Λας Βέγκας, έγινε επίσης αρκετή συζήτηση. Θέλετε να εξηγήσετε τον λόγο που βγήκε μια τέτοια ανακοίνωση, διότι επί της ουσίας δεν ενημέρωνε τον κόσμο για κάτι, αλλά είχε συγκεκριμένη κατεύθυνση προς μάνατζερ, παίκτες…

Ήταν για μάνατζερ, γιατί οι παίκτες δεν μιλάνε. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλυθεί σε κάποιο εργαστήριο τι σημαίνει μάνατζερ. Εγώ την έννοια μάνατζερ δεν την καταλαβαίνω. Μπορώ να καταλάβω την προοπτική, π.χ. εγώ θέλω να πάω σε ένα σχολείο, σε ένα σεμινάριο, αντιλαμβάνομαι ότι ο μάνατζερ εμένα πρέπει να με βάλει κάπου, που το σύνολο αυτό θα πρέπει να μου δίνει κάτι μελλοντικά.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, κάποιες συζητήσεις στο Λας Βέγκας και ενώ αρχίσαμε να μιλάμε ελληνικά, παίρναμε απαντήσεις σε κινέζικα. Παίρναμε ένα λεξικό, μεταφράζαμε τα κινέζικα και μας απαντούσαν σε κογκολέζικα.

Υπήρχε μια κατάσταση που πάλι αντιλήφθηκε η ομάδα που διαπραγματευόταν και που συνέλλεγε πληροφορίες ώστε να μπορεί να επιχειρηματολογήσει, πως “είστε σε αδυναμία και μη μιλάτε”.

Εκεί είπαμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε και με το εφηβικό και είμαστε διατεθειμένοι όσο εμείς πιστεύουμε ή όσο εσείς καταλαβαίνετε, να σταματήσουμε τις συζητήσεις. Αυτό ήταν το κλειδί για να καταλάβουν όλοι ότι μιλάμε σοβαρά.

Είχε εν τέλει τις θετικές συνέπειες ως προς την διαπραγμάτευση…

Εκατό τοις εκατό. Και οποιαδήποτε αντίδραση είναι αληθινή, έχει συνέπειες, είτε σε σένα που εκφράζεις την αντοχή σου, είτε στον άλλον που δείχνει τον σεβασμό του. Εμείς εισπράξαμε σεβασμό με αυτή τη κίνηση και ίσως δεν κάναμε και κάτι άλλο που ο κ. Γουλιέλμος δεν με άφησε. Υπήρχε και μια πιο ακραία αντιμετώπιση. Έχω κάνει πολλά λάθη με τις συμπεριφορές μου, δεν είμαι της ισοπαλίας και με σταμάτησε για καλό λόγο.

Ποια ήταν η πιο ακραία αντιμετώπιση;

Ήθελα να υπάρχει μια πιο ακραία και πιο κατευθυνόμενη ανακοίνωση, αλλά μου είπε “κύριε Αγγέλου σας παρακαλώ”. Και πρέπει να υπακούσεις στην ιεραρχία.

Η εξήγηση για τη λύση συνεργασίας με Καλαϊτζάκη

Υπόθεση Καλαϊτζάκη. Τι ακριβώς συνέβη γιατί η πρώτη εντύπωση είναι ότι ο Άρης άφησε ένα ταλέντο του να αποχωρήσει από την ομάδα χωρίς οφέλη…

Είναι πραγματικά ταλέντο. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Άρης η έννοια ταλέντο δεν τον βοηθάει, γιατί είναι σε μια ειδική κατάσταση. Το ταλέντο πρέπει να πάρει κάποια ευθύνη. Επίσης, δεν έχω καταλάβει ποτέ τι σημαίνει ταλέντο. Ταλέντο σημαίνει 19-20 χρονών παιδιά; Ταλέντο είναι ο Ντόντσιτς. Αυτό είναι ταλέντο. Ο Παναγιώτης έχει προδιαγραφές να γίνει ταλέντο. Αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα στην πίεση. Για να μάθεις κάτι έχεις τρία στάδια. Το πρώτο είναι η αργή κίνηση, το slow motion. Το δεύτερο είναι η επανάληψη και η ποσότητα και το τρίτο είναι το στρες, το κάνω υπό πίεση χρόνου, σκορ και ανταγωνισμού και διαχείριση κρίσης. Όλοι αφήνουν το θέμα του στρες. Το να έρθεις στον Άρη, θα έρθεις να σου δείξει κάποιος την αργή κίνηση, με τα βασικά, με τα σουτάκια, με ατομικές προπονήσεις… Το δεύτερο είναι η ποσότητα και η επανάληψη με την οποία συμφωνώ και το τρίτο είναι το στρες. Όταν ο Άρης φέρνει έναν παίκτη ή ταλέντο πρέπει αυτό να διαχειριστεί την πίεση. Εδώ θέλουμε εμείς αυτό το προϊόν που παίρνουμε από κάτω, να του βάλουμε πίεση με στοργή, κατανόηση και ευθύνη. Αυτό κάναμε με τον Παναγιώτη. Πρώτη πίεση είναι το πρόγραμμα. Έγινε στις μεταβατικές προπονήσεις ένας έλεγχος. Κάποια στιγμή του είπα “Παναγιώτη εδώ υπάρχει πρόβλημα”. Αμφισβητούμε κάποια πράγματα και θα πρέπει να τα ξαναδούμε από την αρχή. “Κόουτς έχεις δίκιο”, είπε, μίλησα με τους εκπροσώπους τους, τους εξήγησα ότι πρέπει να του βάλουμε πίεση, πρέπει σε αυτή την ηλικία να πάρει ευθύνη, να πάει σαν εναλλακτικό σενάριο κάπου ως δανεικός. Θα μου άρεσε να δω έναν παίκτη σε 30 αγώνες πως αντιδρά υπό πίεση ευθύνης. Μου είπαν ότι δεν το βλέπουν, δεν έγινε αυτό δεκτό. Τότε είπα να έρθει στην προετοιμασία με ένα καινούριο πλαίσιο κατάστασης και θα δούμε. Τότε πριν φύγω στην Αμερική μίλησα με τον επικεφαλής του γραφείου του και είπε ότι είναι δύσκολο για την οικογένειά του, θα έχει κάτι άλλο… Κάποια στιγμή με πήρε τηλέφωνο ο κ. Γουλιέλμος και με ρώτησε πως βλέπω το θέμα του Καλαϊτζάκη. Του είπα ότι εκφράστηκα. Με ρώτησε αν θα ήθελα να συνεχίσουμε με αυτές τις συνθήκες και είπα όχι. Ήταν ξεκάθαρο όχι από μη σεβασμό στο ταλέντο του, αλλά από τη μη συμβατότητα των δύο πλευρών να χαραχθεί μια πορεία σε αυτά τα πράγματα. Αξιολογήσαμε το ταλέντο του παίκτη, τις κοινωνικές ανάγκες που είχε και την οικονομική συμφωνία που υπήρχε και πήραμε μια απόφαση, που μπορεί να είναι και λάθος, αλλά την πιστέψαμε και την στηρίξαμε. Η δική μου εισήγηση ήταν κάθετη. Παίρνω την ευθύνη γι’ αυτό.

Ακούστηκε και γράφτηκε πως ο Άρης “τρώει τα παιδιά του”. Πως το σχολιάζετε κι αν είναι απάντηση σε αυτόν τον ισχυρισμό ότι φέτος στην ομάδα θα υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις παίκτες από τα τμήματα υποδομής στην πρώτη ομάδα συν τον Χρηστίδη…

Οποιαδήποτε δράση, πρέπει να έχει αντίδραση. Είναι σεβαστή οποιαδήποτε κριτική και πάντα λέω ότι σε οποιαδήποτε συνεργασία υπάρχουν λάθη. Καλώς ή κακώς, θα πρέπει να εκτιμηθεί από τη δική μας την πλευρά ότι παίρνονται αποφάσεις. Κι αυτές οι αποφάσεις δεν σημαίνει ότι είναι όλες σωστές ή συμβατές με την απέναντι πλευρά. Αυτή τη στιγμή στον Άρη η προτεραιότητα είναι η επιβίωση της ομάδας και η αρχή μιας προσπάθειας και μένει εκεί. Το κομμάτι του παιδικού και του εφηβικού που γίνεται μια συζήτηση και είναι στην ατζέντα του κ. Γουλιέλμου και θέλει να το βάλει σε τάξη, είναι μια από τις πλευρές του πολέμου.

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Υπάρχει ένας πολυτραυματίας που αγωνίζεσαι να τον κρατήσεις στη ζωή και δεν σε ενδιαφέρει ένα κάταγμα που έχει στο πόδι. Θα του σώσεις τη ζωή, θα φτιάξεις τα ζωτικά όργανά του και μετά θα αρχίσεις να γιατρεύεις το κάταγμα στο πόδι.

Αυτή τη στιγμή στη προσπάθεια που κάνει αυτή η ομάδα υπάρχουν προτεραιότητες. Η ανάγκη της προτεραιότητας της ομάδας είναι να μπει τάξη στις σχέσεις της με το παρελθόν, με τα χρέη, με τις συνθήκες που θα έρχονται οι παίκτες, με τις συμβάσεις με τους παίκτες, με τις αθλητικές αρχές, με τις νομικές αρχές, με τους παίκτες, με τους εκπροσώπους τους, με την βελτίωση των παικτών, με τις συνεργασίες…

Αν κάποιος τώρα σε όλον αυτόν τον πόλεμο λέει ότι έχει γίνει ένα λάθος στο παιδικό και δεν εκτιμήθηκε σωστά ο Καλαϊτζάκης ή ο Κουρτίδης, θα θυσιαστεί λοιπόν ο Καλαϊτζάκης και ο Κουρτίδης και ο Αγγέλου και ο Καμπερίδης και οποιοσδήποτε, γιατί όπως μου είπε ο κ. Γουλιέλμος στο πρώτο μας ραντεβού οι ανώνυμες καλαθοσφαιρικές εταιρείες είναι ένα σακί με πέτρες κοινωνικής ευθύνης, χρηστής διαχείρισης και χριστιανικής ζωής. Η κοινωνική ευθύνη υπάρχει, η χρηστή διαχείριση παλεύεται να υπάρξει και η χριστιανική ζωή εύχομαι να υπάρξει σε όλους μας. Μου άρεσε όλο αυτό και είμαστε σε αυτή τη κατεύθυνση.

“Κατά 90% πάμε σε χωριστούς δρόμους με τον Λευτέρη”

Υπόθεση Μποχωρίδη. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τον παίκτη;

Μποχωρίδης… Ευαίσθητη χορδή. Δεν βρίσκονται σε καλό σημείο. Χθες το βράδυ (η συνέντευξη δόθηκε Πέμπτη μεσημέρι) με πήρε ο κ. Γουλιέλμος και μου είπε “κ. Αγγέλου σας παρακαλώ πολύ, ξέρετε πόσο σέβομαι όλο αυτό το θέμα και σέβομαι και τον Λευτέρη. Θα ήθελα να μη συνεχίζει ο Άρης να πιέζει στη κατεύθυνση αυτή. Να σεβαστούμε τον αθλητή και να περάσουμε στην επόμενή μας λύση.

Εξήγηση υπάρχει;

Από σεβασμό στην οντότητα, στον χαρακτήρα, στην καρδιά του παίκτη, εξήγηση έχουμε, αλλά θα την κρατήσουμε αυτή την εξήγηση. Κατά 90% πάμε σε χωριστούς δρόμους. Είναι η αλήθεια.

Απόκτηση Λάκι Τζόουνς. Είναι ένας παίκτης που τον κυνήγησε ως το τέλος και τον απέκτησε ο Άρης. Τι θα δώσει στην ομάδα;

Ο Λάκι Τζόουνς είναι όντως παίκτης που θέλαμε εξαρχής και όντως παλέψαμε πολύ για να τον αποκτήσουμε. Είναι εκφραστής της ομαδικής προσπάθειας και είναι ένας παίκτης που έρχεται όχι για να ξεχωρίζει, αλλά για να συνεργεί. Θα μας βοηθήσει.

Γενικώς, υπάρχει πόλεμος. Μιλάμε σε 15 μέτωπα… Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και με τη δική σας… βοήθεια δεν μπορεί να μείνει τίποτα κρυφό. Υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου. Ο Άρης κάνει πρωταθλητισμό εντός γηπέδου, κάνει πρωταθλητισμό και στην ενημέρωση. Δεν υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Στη περίπτωση του Μπρέι που δώσαμε πολύ μεγάλη μάχη και τη χάσαμε, ο Μπρέι είχε ενημερωθεί για το ενδιαφέρον πριν του το εκφράσουμε οι προπονητές. Στις άλλες περιπτώσεις δίνουμε μάχη.

Κινδυνεύσαμε πολύ με τον Μπελ, φτάσαμε στο να γίνει… πόλεμος χαρακωμάτων. Έκανε σπουδαία δουλειά ο Καμπερίδης που κράτησε ζωντανή την επαφή με τον παίκτη, έκανε καταπληκτική δουλειά ο κ. Γουλιέλμος με τον Αμερικανό μάνατζερ του παίκτη, που μας παρουσιάζοταν σαν Σαντάμ Χουσεϊν και κάναμε και εμείς μια καλή δουλειά με τους Έλληνες εκπροσώπους τους, τον κ. Σφαιρόπουλο και τον κ. Παπασιώπη. Κλείσαμε γρήγορα τα 3-4 πρώτα μέτωπα. Συνεχίζουμε αυτή τη μάχη.

Τι μπάσκετ θα παίξει ο Άρης την επόμενη χρονιά;

Υπάρχει ένας πίνακας στο γραφείο που εχει τρεις κατηγορίες: Τα πρέπει, τις ιδέες και οι στόχοι. Υποκατηγορία είναι οι αντίπαλοι. Πρώτα θα πρέπει να ξέρουμε τους αντιπάλους μας, μετά τι παίκτες έχουμε και τι μπορούμε να παίξουμε και τι ιδέες έχουμε και να συμφωνούμε ως τεχνικό τιμ για να επιλέξουμε τι καλύτερες και να τις περάσουμε σωστά στους παίκτες. Είναι μια διαδικασία που θα δούμε που θα φτάσει. Γενικά, πλέον το μπάσκετ παίζεται στην άμυνα και στο τρίποντο. Στην Αμερική το λένε 3D.

“Το πλοίο πάει να βρει το Πόρτο Ρίσκο”

Θεωρείτε ότι είναι ρίσκο η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ ειδικά τη φετινή χρονιά που η ομάδα θα έχει μικρό μπάτζετ και περιορισμένες επιλογές, για να αντέξει τρεις διοργανώσεις στην πλάτη της;

Αν παρομοιάζαμε την ομάδα με ένα πλοίο το λιμάνι που πάει να βρει είναι το Πόρτο Ρίσκο!

Πόσο πιο δύσκολο κάνει το έργο σας για να δημιουργήσετε αυτό που έχετε στο μυαλό σας το γεγονός ότι η ομάδα θα δώσει καλώς εχόντων των πραγμάτων 9 επίσημους αγώνες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα;

Ετοιμαζόμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Ο κ. Ζάλογγος με τον διατροφολόγο και την υπόλοιπη επιστημονική ομάδα και με την ιατρική που θα φτιαχθεί σύντομα, θα την αναλύσουν. Εξαρτάται με ποιο ρόστερ και πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Εκεί έχει σημασία και η παραμικρή λεπτομέρεια. Το ταξίδι, με ποιες συνθήκες, ξεκούραση… Ήδη παρουσιάζεται ένα θέμα. Παίζουμε στις 20 Σεπτεμβρίου στη Τιφλίδα και φεύγουμε από εκεί για Θεσσαλονίκη στις 4 τα ξημερώματα της 21ης του μηνός, φτάνουμε 09:15 το πρωί. Την άλλη μέρα παίζουμε! Προετοιμαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι για αυτή τη διαδικασία.

Οι επόμενες κινήσεις για τη διαμόρφωση του ρόστερ

Χωρίς να έχει ολοκληρωθούν ακόμα οι μεταγραφικές κινήσεις αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αποκτήθηκαν παίκτες που έχουν αμυντικές ικανότητες, αλλά διαπιστώνεται ένα έλλειμμα στο μακρινό σουτ. Συμφωνείτε;

Δόθηκε μια μάχη για να υπάρχει δημιουργία, εκτέλεση και ανασταλτικότητα. Οι τρεις βάσεις ήταν αυτές και μετά να υπάρχει διεκδίκηση στο άστοχο σουτ. Κάποιος για να είναι σε μας πρέπει να έχει τα πέντε στοιχεία της φιλοσοφίας του μπάσκετ: Να παίζει άμυνα, να παίρνει ριμπάουντ, να μην κάνει λάθη, να έχει την έξτρα πάσα και να παίρνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις το σουτ. Η αγορά στην θέση “3” είχε τρεις παίκτες. Τον Λάκι Τζόουνς που τον διεκδίκησαν πολλοί και τον αποκτήσαμε εμείς, τον Λενζέλ Σμιθ και τον Αντουάν Ουίγκινς. Είχαμε επαφές και με τους άλλους δύο. Είχαμε στην ατζέντα μας και τον Σχίζα στη συγκεκριμένη θέση. Διεκδικήσαμε τον Τι Τζέι Μπρέι, όπως διεκδικούμε κι άλλα δύο γκαρντ, είμαστε κοντά σε αυτό και θέλαμε να βρούμε επτά γκαρντ που να είναι δύο από αυτούς με ικανότητα πιο πολύ στο τρίποντο. Θέλαμε 3-4 να είναι καθαρά ανασταλτικοί και ψάχνουμε τη δημιουργία. Δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε όλα αυτά, πρέπει να δούμε πόσα μπορούμε να φτιάξουμε και σε πόσο χρόνο.

Στους ψηλούς υπάρχει ένα μπέρδεμα πολύ μεγάλο. Υπάρχει έλλειψη. Παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα εμπλοκής τον Κάιζερ γιατί εμφανίστηκε μια ομάδα από την Α2 Ιταλίας που δίνει περισσότερα χρήματα. Υπάρχει ομάδα ελληνική που έχει δώσει κάποια άλλα χρήματα. Η θέση “5” θέλει σκέψη. Η θέση “4” προσπαθήσαμε να διεκδικήσουμε τον Βασιλόπουλο, προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, αλλά δεν έγινε. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, σε αυτές τις θέσεις γίνεται ο πόλεμος και προέκυψε το κενό του Λευτέρη (Μποχωρίδη), θα το δούμε κι αυτό.

Το διαφαινόμενο κενό του Μποχωρίδη θα καλυφθεί από ξένο παίκτη;

Υπάρχουν πολλές σκέψεις εκεί. Μπορεί να βάλεις τα χρήματα στη θέση “4” και να αλλάξεις σχεδιασμό. Υπάρχει ένα θέμα αν μπορεί να λυθεί το απαγορευτικό μεταγραφών και με ποιον τρόπο, να πας με λίγο χαμηλή ταχύτητα στην αρχή και να δεις τι μπορείς να κάνεις μετά. Υπάρχει περίπτωση να έχεις μεταγραφή Έλληνα παίκτη μέσα στη χρονιά. Υπάρχουν πολλές σκέψεις.

Μετά από χρόνια επέστρεψε στην ομάδα ο Δημήτρης Νικολαϊδης, που θα είναι άμεσος συνεργάτης σας. Είναι κάτι που σαφώς κάνει πιο εύκολο το έργο σας;

Οποιοσδήποτε έρχεται, έρχεται για να κάνει το έργο της ομάδας καλύτερο. Ο Δημήτρης έρχεται και είναι τύχη ότι τον πείσαμε να ασχοληθεί. Η βασική του ικανότητα είναι στην ανάπτυξη παικτών, δηλαδή στο να μας βοηθήσει πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το ποσοστό του σουτ και πόσο μπορούμε να βελτιώσουμε την ισορροπία στην άμυνα. Έρχεται με δύο αρχές, περισσότερο εκεί θα είναι το βάρος και το τρίτο είναι πως έχουμε έναν ακόμα έμπειρο άνθρωπο για ιδέες, στην κατάθεση ιδέας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη “τράπεζα ιδεών”.

Συμφωνείτε ότι το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι το πιο δύσκολο των τελευταίων ετών, καθώς υπάρχουν πολλές ομάδες που έχουν μια σταθερή οικονομική βάση και δημιουργούν μια πιο ανταγωνιστική εικόνα;

Σίγουρα δεν είναι όλα θέμα μπάτζετ. Αυτό αγωνιζόμαστε να φτιάξουμε. Η κάθε ομάδα έχει να προτείνει κάτι. Εμείς προτείνουμε τα υλικά για να μαγειρέψουμε ένα φαγητό με κάποιους. Σαφώς η εύκολη τροφή είναι πιο… εύκολη. Εμείς πρέπει να καθαρίσουμε το κολοκύθι, να το μαγειρέψουμε, να το συνθέσουμε και να το βάλουμε στην κατσαρόλα του Άρη, που είναι πολύ καλή χύτρα ταχύτητος. Δυσκολευόμαστε, θα δούμε. Πρέπει να περιμένουμε.

To Top