ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

12 Ιανουαρίου 1967 – 12 Ιανουαρίου 2017: Πενήντα χρόνια ευρωπαϊκής ιστορίας κλείνει σήμερα ο Αυτοκράτορας Άρης!

12 Ιανουαρίου 1967 – 12 Ιανουαρίου 2017. Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα του Άρη! Ο Αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ κλείνει μισό αιώνα παρουσίας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετρώντας τρεις τίτλους και αμέτρητες σπουδαίες στιγμές που χάρισε στον ελληνικό αθλητισμό!

Σαν σήμερα, 50 χρόνια πριν, οι κίτρινοι έδιναν τον πρώτο αγώνα τους για μια ευρωπαϊκή διοργάνωση υπό την αιγίδα της FIBA. Συμμετείχαν στο Κύπελλο Κυπελλούχων και αντιμετώπισαν στον προκριματικό γύρο την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο πρώτος αγώνας έγινε στο Ισραήλ, στις 12 Ιανουαρίου 1967.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο “Θεσσαλονίκη: Η πόλη του μπάσκετ”, μια εκδοτική προσπάθεια της GBA:

Ο Άρης τερματίζει δεύτερος και την αγωνιστική περίοδο 1965-66, θέση που του δίνει το δικαίωμα να παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε ευρωπαϊκή διοργάνωση υπό την αιγίδα της FIBA. Στο Κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1966-67, οι κίτρινοι αντιμετωπίζουν σε διπλό αγώνα τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, πρωταθλήτρια Ισραήλ. Στις 12 Ιανουαρίου 1967, δίνουν τον πρώτο τους αγώνα, στο Τελ Αβίβ.

«Η αποστολή των καλαθοσφαιριστών του Άρεως απαρτιζόμενη εκ των γνωστών άσσων του, Ροδόπουλο, Κατριού, Ιωαννίδη, Τσιτούρα, Παρίση, κλπ., ευρίσκεται από διημέρου εις Τελ Αβίβ και κατά τηλεφωνικάς πληροφορίας επροπονήθη δύο φοράς εις το γυμναστήριον, όπου θα διεξαχθή ο αγών», ανέφερε η εφημερίδα «Μακεδονία» στο φύλλο της 12ης Ιανουαρίου. Δίνονται και λεπτομέρειες για το γήπεδο.

«Το γυμναστήριον αυτό είναι χωρητικότητας 3.000 θεατών και το τερραίν του είναι πλακοστρωμένον. Ο αγώνας μεταξύ «Άρεως» και «Μακαμπί» θα αρχίσει σήμερον την 9ην μ.μ. ώρα ελλάδος (…) κατά τα αυτάς τηλεφωνικάς πληροφορίας η «Μακαμπί» είναι ισχυροτάτη ομάς, τελευταίως δε, ενισχύθη με δύο διεθνούς φήμης μονάδας, ήτοι με τους αφιχθέντας εξ αμερικής αμερικανοεβραίους Κοέν και Μπρόντι, εκ των οποίων ο μεν πρώτος έχει ύψος άνω των 2 μέτρων, ο δε δεύτερος διαθέτει απίθανον ευελιξίαν και εκπληκτικής ευστοχίαν εις τα σουτ εξ αποστάσεως».

Ο Άρης ηττάται με 101-71 στο Τελ Αβίβ και μία βδομάδα μετά, θα επιδιώξει τη μεγάλη ανατροπή. Δεν θα τα καταφέρει, αλλά θα γράψει μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του, που – σε επίσημο επίπεδο – είναι η απαρχή για ό,τι θα επακολουθούσε στην πορεία των δεκαετιών. Στις 21 Ιανουαρίου 1967, ο Άρης αγγίζει το θαύμα! Κερδίζει με σκορ 91-71 με κορυφαίους τους Μπουσβάρο, Παρίση και Αντωνακόπουλο, αλλά δεν προκρίνεται. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός επίσημος αγώνας στο Αλεξάνδρειο!

«Ενώπιον 5.000 και πλέον φιλάθλων, διεξήχθη χθες την νύκτα, εις το Παλαί Ντε Σπορ, ο αγών ρεβάνς μεταξύ των καλαθοσφαιρικών ομάδα του «Άρεως» και της «Μακαμπί» που έληξε με 91-71 υπέρ του «Άρεως»», ήταν η εισαγωγή του άρθρου στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Τονίζεται πως «η νίκη των Θεσσαλονικέων επετεύχθη με τιτάνιον προσπάθειαν, δεδομένου ότι η «Μακαμπί» ήτο θαυμασία ομάς. Οι φίλαθλοι ενίσχυσαν τον «Άρη» με κάθε τρόπον και με κάθε μέσον και ο «Άρης» τους εχάρισε την νίκην. Το ότι δεν κατόρθωσε να επιτύχη και την πρόκρισην, τούτο οφείλεται εις την απογοητευτικήν αντοχήν των παικτών του, ιδίως εις τα προσωπικάς βολάς και εις την άριστην απόδοσιν και ψυχραιμίαν των Ισραηλινών. Οι τελευταίοι, παρ’ όλον ότι ευρέθησαν εντός ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας, διετήρησαν την ψυχραιμίαν των, ηγωνίσθησαν σωστά και εκέρδισαν την πρόκρισην. Ο αγών ήταν λίαν συγκλονιστικός και θα μείνει αποτυπωμένος εις την μνήμην εκείνων που τον παρηκολούθησαν δια πολύν καιρόν».

Τι θυμήθηκε ο Θόδωρος Ροδόπουλος

Ο διεθνής πλέι μέικερ τότε, Θόδωρος Ροδόπουλος, βασικό μέλος της ομάδας του Άρη θυμάται από τους δύο αγώνες με την Μακάμπι: «Στο Τελ Αβίβ το χάσαμε πολύ άσχημα… Η Μακάμπι ήταν πολύ δυνατή ομάδα με τον Μπρόντνι και τον Κοέν Μιντζ. Ο Μπρόντι ήταν αντίπαλός μου, παικτάρα, πλέι μέικερ. Ο κοέν ήταν ψηλός. Άλλος παικταράς αυτός. Ήταν έξω από τα δικά μας δεδομένα. Το ματς ήρθε στα μέτρα μας, πήγαμε να το πάρουμε, αλλά χάσαμε τελικά με 30 πόντους. Αλλά εδώ που τους κερδίσαμε με 20 πόντους, γινόταν χαμός. Επεισοδιακό ματς. Ο Άρης ήταν καλή ομάδα τότε, μια πολύ δυνατή ομάδα, με τον Μπουσβάρο, τον Τσιτούρα, τον Ιωαννίδη, τον Κατριό».

Για την ιστορία ο Άρης ήταν μπροστά στο ημίχρονο με 55-49, έκανε την αντεπίθεση, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι συνθέσεις εκείνου του αγώνα:

ΑΡΗΣ: Μπουσβάρος 17, Αντωνακόπουλος 14, Ιωαννίδης 10, Κατριός 6, Παρίσης 16, Τσιτούρας 9, Ροδόπουλος 9.

ΜΑΚΑΜΠΙ: Μπεν Μπασάτ 9, Κοέν 15, Μπρόντι 20, Αβιβάν 6, Στάρκμαν 4, Χόφμαν 10, Φράιταγκ 6, Σαπίρα 1, Νούμαρκ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πόντοι του Άρη όπως τους δημοσίευσε η εφημερίδα «Μακεδονία» είναι 81 και όχι 91. Όπως και να έχει πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη του Άρη, που όπως θα αποδειχθεί, υπήρξε ο προάγγελος για τη λαμπρή πορεία που θα διαγράψει μετέπειτα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

To Top