ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

5 Ιανουαρίου – 5 Μαΐου: Η ομερτά της Θεσσαλονίκης και η ευαισθησία του Ζέρβα σε… καραντίνα!

Συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες. Τέσσερις ολόκληροι μήνες από εκείνη την αποφράδα Κυριακή, όταν από την φονική ενέδρα μιας… αγέλης έπεφτε νεκρό ένα 28χρονο παλικάρι, ο Τόσκο, γιατί έκανε το “λάθος” μέρα μεσημέρι, να φοράει μια κιτρινόμαυρη φανέλα και να περπατάει αμέριμνος στους δρόμους της Θεσσαλονίκης… Της υποτιθέμενης ελεύθερης Θεσσαλονίκης, πριν την καραντίνα και την πανδημία. Παιχνίδια της μοίρας.

Ήταν 5 Ιανουαρίου. Τέσσερις μήνες πριν. Το αίμα του 28χρονου σπουδαστή της νομικής παραμένει ακόμη ζεστό. Οι δυο οπαδοί του ΠΑΟΚ -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ- είναι ελεύθεροι, τα υπόλοιπα περίπου 15 άτομα που σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δεν έχουν… εντοπιστεί ακόμη και σε αυτές τις μέρες της απομόνωσης και του απόλυτου αστυνομικού ελέγχου, η οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου, ενδεχομένως να μην βρίσκεται καν στην Ελλάδα (!), οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί παραμένουν ανέλεγκτοι.

Η ομερτά και η ατιμωρησία στην Θεσσαλονίκη καλά κρατούν, την ώρα που παραμένει σε… καραντίνα η ευαισθησία του πρώτου πολίτη της, του Δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε σχεδόν όλες τις συνεντεύξεις του. Έμοιαζαν ατελείωτες, αμέτρητες. Μίλησε για τα πάντα: για την προστασία και την καθαριότητα της πόλης (πραγματικά οξύμωρο), για τις μπάρες, την παραλία, τον ιό, ακόμη και για την… Ευρωλίγκα!

Ούτε μια στιγμή, ούτε μια λέξη, ούτε ένας υπαινιγμός για την υπόθεση Τόσκο που αμαυρώνει την πόλη, την θητεία του, την ανθρώπινη ευαισθησία, κλονίζει το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στον απλό πολίτη. Πολλές αναφορές σε φονικούς ιούς, στην βρωμιά των δρόμων ή των τοίχων, όμως για την άλλη βρωμιά, αυτή που έχει να κάνει με την ατιμωρησία στην πόλη και γεγονότα τύπου “φονικής ενέδρας σ’ έναν αμέριμνο 28χρονο”, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του, σιγή ιχθύος. Καμία ενέργεια. Καμία δήλωση, εδώ και τέσσερις μήνες. Προφανώς τα άψυχα ντουβάρια έχουν μεγαλύτερη αξία από μια ανθρώπινη ζωή!

Η καραντίνα στην ηθική και στην ευαισθησία δυστυχώς πλανάται στους δρόμους της ηλιόλουστης κατ’ άλλα Θεσσαλονίκης.

 

To Top