Μια ομάδα ιστορικών ανακάλυψε το αρχαιότερο γήπεδο του πλανήτη στη Σκωτία, διαλύοντας την περηφάνια των Άγγλων που εδώ και αιώνες ισχυρίζονται πως είναι οι «πατέρες» του ποδοσφαίρου.
Γενιές και γενιές μεγάλωσαν με αυτή την κόντρα, αυτή την καζούρα. Από τη μια οι περήφανοι Άγγλοι που γέννησαν το ποδόσφαιρο και από την άλλη οι Σκωτσέζοι που απλά τους… ακολούθησαν ανεπιτυχώς. Ίσως όμως τα πράγματα να είναι διαφορετικά.
Άλλωστε μια βρετανική ομάδα ιστορικών με επικεφαλής τον «αθλητικό αρχαιολόγο» Τζεντ Ο’Μπράιαν έριξαν τη βόμβα που μπορεί να σημάνει τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της Αγγλίας. Σύμφωνα με αυτούς, το ποδόσφαιρο δεν γεννήθηκε στην Αγγλία, αλλά στη Σκωτία!
Ο Ο’Μπράιαν και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν πως το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον πλανήτη βρισκόταν σε μια περιοχή κοντά στο Κίρκαντμπραϊτσαϊρ στη νοτιοδυτική Σκωτία και η ύπαρξή του χρονολογείται κάπου στα μέσα του 17ου αιώνα, δεκάδες χρόνια δηλαδή πριν τον καιρό που οι Άγγλοι θεωρητικά ξεκίνησαν να παίζουν ποδόσφαιρο.
Μάλιστα, σύμφωνα με επιστολές που η ίδια ομάδα έφερε στο «φως», ο ηγούμενος Σάμουελ Ράδερφορντ μεταξύ του 1627 και του 1638 είχε απαγορέυσει να παίζονται «παιχνίδια με μπάλα». Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν: «Υπήρχε ένας χώρος στη φάρμα των Μόσρομπιν όπου τα απογεύματα του Σαββάτου πολλοί συνήθιζαν να παίζουν μπάλα με τα πόδια τους». Ο ηγούμενος Ράδερφορντ έβαλε τέλος σε αυτή τη συνήθεια, τοποθετώντας 14 μεγάλες πέτρες σε ευθεία γραμμή αυτό το σημείο προκειμένου να εμποδίσει τον κόσμο να παίζει. Οι πέτρες αυτές θάφτηκαν – κυριολεκτικά και μεταφορικά – με το πέρασμα του χρόνου, όμως ο Ο’Μπράιαν και η ομάδα του τις ανακάλυψαν και τις ταυτοποίησαν με τις συγκεκριμένες ιστορικές πηγές, ισχυριζόμενοι πως αυτό υπήρξε το αρχαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο.
Σύμφωνα με αυτούς, οι Σκωτσέζοι κλώτσησαν για πρώτη φορά την μπάλα, όμως η απαγόρευση του ηγούμενου έβαλε τέλος στο… χόμπι τους, το οποίο αρκετά χρόνια μετά πίστεψαν πως δημιούργησαν οι Άγγλοι.
