ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Σύνδρομο καταδίωξης…

Η ποδοσφαιρική χρονιά “έκλεισε”, με τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Θεσμός στον οποίο, με μαγικό τρόπο και κόντρα σε κάθε μαθηματική πιθανότητα, πήγαν όλα τα “βαριά χαρτιά” απ’ την μία και οι “αδύναμοι κρίκοι” απ’ την άλλη. Έπρεπε να υπηρετηθεί το αφήγημα της ποδοσφαιρικής γιορτής, βλέπεις…

Αν θες “να είσαι εκεί”

Το ιδανικό, για έναν Άρη που η, γνωστή και ως, “επόμενη ημέρα” πρέπει να είναι κάθε μέρα, αν έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του, θα είναι να βρεθεί στο Ο.Α.Κ.Α. τέτοιες μέρες του χρόνου. Τον Μάιο του 2026. Οι λόγοι είναι πολλοί, κάποιοι απ’ τους οποίους σχετίζονται με… τούρτες, γενέθλια και κεράκια!

Αυτά, της παραπάνω παραγράφου, όμως έχουν πολύ καιρό και δρόμο μπροστά τους. Ο Ο.Φ.Η. ονειρεύονταν, οι οπαδοί του ταξίδεψαν, το έργο στο γήπεδο ήταν ξεκάθαρο. Ανώτερος κατά πολύ ο Ολυμπιακός, φοβικοί οι Κρητικοί. Καλές οι “φωτιές που ανάβουν και δυναμώνουν”, τα αφιερώματα και κόντρα αφιερώματα, όμως η ποδοσφαιρική πραγματικότητα έδειξε πως τα παιχνίδια και ένα παραπάνω οι τελικοί, θέλουν ποιότητα και προσωπικότητα.

Τα όσα προαναφέρονται αποτέλεσαν και τον λόγο που “άνοιξε” η συμμετοχή στην Ευρώπη για τον Άρη, που είχε μεν κατακτήσει την 5η θέση στο πρωτάθλημα, με αποστάσεις από 10 ως 18 βαθμών (απ’ τον χθεσινό φιναλίστ), αλλά οι βαθμοί διαιρέθηκαν, μπας και…
Τελικά… δεν!

Με αυτά και με αυτά, έκατσα να σκαλίσω λίγο την μνήμη. Γεννημένος στα τέλη των 70’s, έπρεπε να φτάσω στα 25-26 μου χρόνια για να συμμετάσχει η ομάδα μου 6η φορά σε ευρωπαϊκά κύπελλα. Ο μικρός μου γεννήθηκε σε χρονιά Γ’ Εθνικής. Οι κιτρινόμαυρες μέρες του είναι καλύτερες απ’ του πατέρα του, όλως παραδόξως, καθώς περιμένει την 18η Ιουνίου και την κλήρωση για την, προσωπική του, 6η συμμετοχή. Αυτό, λέγεται πρόοδος. Λέγεται, επίσης, συνέπεια και σταθερότητα.

Για να είναι συνεπής και ο πατέρας, του υποσχέθηκε πως το φετινό διαρκείας θα τον περιλαμβάνει. Αυτά, βέβαια, είναι πράγματα που αφορούν στον οπαδό και όχι στο αγωνιστικό, αλλά “ο καθένας την δουλειά του”, που λένε.

Τα πρώτα παιχνίδια είναι για τα τέλη Ιουλίου. Στις 24 και 31, συγκεκριμένα, γραφει το καλεντάρι, όπως το αναφέρουν οι μπασμένοι! Μετά, ακολουθούν κάθε βδομάδα αγώνες, ως τα play off. Στο σύνολο, απαιτούνται 6 παιχνίδια, 3 προκρίσεις για να φτάσει η ομάδα σε όμιλο του Conference League, χωρίς περιθώριο λάθους. Κάτι τέτοιο, κατορθώνεται σε ποσοστό 9% των ομάδων που ξεκινάνε από τον 2ο προκριματικό ευρωπαϊκών κυπέλλων. Έτσι έχουν τα δεδομένα, τα στατιστικά και αν θέλεις “να είσαι εκεί”, οφείλεις να ζεις στην τσίτα. Να εξελίσσεσαι, να θωρακίζεται, να δυναμώνεις, να κινείσαι άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά.

Εναρμονισμός

Υπάρχουν και άλλα δεδομένα, που προκύπτουν από τις απαιτήσεις της ΟΥΕΦΑ, αν θέλεις να εναρμονίζεσαι με την πραγματικότητα, να μην κυνηγάς τις εξελίξεις, αλλά να τις προλαμβάνεις. Αντιγράφω από τον (γνωστό και ως) “Zastro”, αφαιρώντας όσα έχουν σχέση με τις άλλες ελληνικές ομάδες, κρατώντας τα του Άρη και τις ημερομηνίες, αλλά και την… μετάφραση των απαιτήσεων:

“Να ξεκαθαρίσουμε λίγο και το θέμα με τις ευρωπαϊκές λίστες.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής έχουν ως εξής:

1ος προκριματικός: 3 Ιουλίου 2025
(δεν μας αφορά γιατί δεν έχουμε εκπρόσωπο)

2ος προκριματικός: 17 Ιουλίου 2025
(μας αφορά άμεσα γιατί “μπαίνει” ο Άρης)

3ος προκριματικός: 31 Ιουλίου 2025
(σε περίπτωση πρόκρισης, όπως και αντίστοιχες ημερομηνίες του Αυγούστου, για επόμενες προκρίσεις, με το καλό)

Πάμε τώρα στα εξειδικευμένα με τις λίστες.

Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν 2 ξεχωριστές λίστες. Την list A και τη list B.

H list B ουσιαστικά δεν έχει περιορισμούς. Αρκεί ο παίκτης να έχει συμπληρώσει δυο συναπτά έτη στο σύλλογο από την ηλικία των 15 έως 21 ή να έχει τρεις σεζόν με μάξιμουμ έναν δανεισμό. Η list B δεν έχει περιορισμούς εγγραφών και οι ομάδες μπορούν να δηώσουν όσους “μικρούς” θέλουν.

Πάμε τώρα στη list A.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα και οι κανόνες συγκεκριμένοι.

1⃣ Ανώτατο όριο 25 ποδοσφαιριστές – μίνιμουμ 2 τερματοφύλακες και στην περίπτωση που δεν δηλώνεται τρίτος, υποχρεωτικά ο τρίτος τερματοφύλακας από τη list B.

2⃣ Υποχρεωτικά 8 locally trained players, εκ των οποίων μέχρι 4 μπορούν αν είναι association trained players.

3⃣ Association trained είναι εκείνοι που έχουμε μάθει να λέμε “home grown”, δηλαδή ποδοσφαιριστές που από 15 έως 21 ετών έχουν συμπληρώσει 36 μήνες σε ελληνικό σύλλογο και ανήκουν στα μητρώα της ΕΠΟ. Τέσσερεις “Έλληνες” να το πούμε σχηματικά.

4⃣ Υποχρεωτικά 4 “club grown”, δηλαδή ποδοσφαιριστές που που από 15 έως 21 ετών έχουν συμπληρώσει το λιγότερο 3 χρόνια στο ίδιο το club. Και πάλι δεν υπάρχει restriction εθνικότητας/υπηκοότητας. Εδώ για να πούμε πάλι σχηματικά, τέσσερεις “από τις ακαδημίες”.

5⃣ Εάν οποιοδήποτε club δεν συμπληρώνει τα κριτήρια των locally trained players, τότε ο συνολικός αριθμός των 25 ποδοσφαιριστών της list A, μειώνεται αναλόγως. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν έχεις ποδοσφαιριστή από τις ακαδημίες, η λίστα αυτομάτως πηγαίνει στους 21 παίκτες.

6⃣ Σε κάθε προκριματική φάση και στα play offs, επιτρέπονται μέχρι 2 προσθαφαιρέσεις ποδοσφαιριστών στη list A. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ομάδες μας θα έπρεπε να είναι (σχεδόν) έτοιμες Ιούλιο μήνα, γεγονός το οποίο αποκλείεται. Ουσιαστικά μπορούν να δηλωθούν μέχρι 8 “μεταγραφές” από τον Β’ Προκριματικό Γύρο και μετά, αρκεί πάντα να πληρούνται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις των locally trained players.

… Πρόβλημα έχει και ο Άρης, ακόμα και με τους locally trained και πρέπει να αναζητήσει (και) Έλληνες ποδοσφαιριστές στις μεταγραφές.

Νομίζω έχετε την πλήρη εικόνα τώρα. Οι κανονισμοί είναι συγκεκριμένοι, ο σχεδιασμός και οι ανάγκες στο παζάρι που ανοίγει οφείλουν να προσαρμοστούν και σε αυτά τα δεδομένα και κάποιες από τις μεταγραφικές κινήσεις των περισσότερων πρέπει να είναι συγκεκριμένες.”
(πηγή: Zastro, από τον λογαριασμό του στο facebook)

Τα κλειστά αυτιά και τα ανοιχτά μάτια

Γίνεται, εύκολα, κατανοητό από τα παραπάνω πως όλοι όσοι “τρέχουν” τα της Π.Α.Ε. πρέπει να λειτουργούν με ρόλους, σε συνεννόηση, σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Στις μέρες που προηγήθηκαν γράφτηκαν, ήδη, κάμποσα ονόματα παιχτών και ειδικά Ελλήνων. Ο Άρης καλείται και σωστά να μελετήσει και να αναπτύξει καινούργια μοντέλα οργάνωσης, που θα περιλαμβάνει την συνεχή παρακολούθηση, εξέλιξη, ανάδειξη παιχτών από τα σπλάχνα του, από συνεργαζόμενες ομάδες ή από scouting. Στον παρόντα χρόνο, τα μάτια και τα δίχτυα της ομάδας πρέπει να είναι στραμμένα και απλωμένα, αντίστοιχα, σε πιο… safe, γνωστές και ασφαλείς δηλαδή, επιλογές.

Η γνώση του Μαρίνου Ουζουνίδη και των συνεργατών του, η συνδρομή του Θοδωρή Καρυπίδη σε αυτό, η ενδεχόμενη όπως ακούγεται, πρόσληψη ενός τεχνικού διευθυντή, που θα μπει στην εξίσωση. Όλο αυτό πρέπει να σπρώξει την ομάδα στο επόμενο επίπεδο. Από ρεπορτάζ και πληροφορίες δεν σκαμπάζω, αλλά αν με ρωτούσε κάποιος για το ποιόν θα επέλεγα εγώ για τον ρόλο του στελέχους αυτού, θα έλεγα το όνομα του Νίκου Νταμπίζα.

Σε αυτό το επίπεδο, της (χιλιοειπωμένης και γραμμένης) στελέχωσης, θα ήθελα να δω τον Καρυπίδη να βελτιώνεται. Όπως δεν είδε φως και μπήκε, αλλά επιλέχθηκε (και πολύ σωστά) ο Ουζουνίδης και το επιτελείο του, όπως δεν ήρθαν από μόνοι τους οι Μορόν, Μόντσου, για να αναφέρω ενδεικτικά δύο ονόματα παιχτών υψηλής αξίας, ούτε και ανανέωσε από επιφοίτηση ο πρώτος, έτσι πρέπει και να δοθούν τα εχέγγυα σε προπονητές, διευθυντές, γενικότερα στελέχη της ομάδας, ούτως ώστε να μην κρέμεται το ποδοσφαιρικό τμήμα από το σχόλιο του Χ, του Ψ ή ενός… καρτούν, σαν εμένα, στο facebook, στο instagram ή σε κάποιο άρθρο.

Τα κλειστά αυτιά είναι ευλογία όταν ξέρεις τι κάνεις, πώς το κάνεις και πότε περιμένεις να δρέψεις τους καρπούς σου. Τα ανοιχτά μάτια, στις απαιτήσεις των καιρών, επίσης. Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ακούς τους πάντες και η οπτική σου είναι θολή και όχι σταθερή, προκύπτουν σε βάθος χρόνου τα σύνδρομα καταδίωξης. Ένα τέτοιο μπορεί να γεννιέται με το “απρόβλεπτο σφύριγμα” (βλέπε κόκκινη Ματέο με Αστάνα ή ακύρωση γκολ Μανού σε Αγρίνιο).

Το διοικείν εστί προβλέπειν. Η πρόβλεψη, εξορισμού, ακυρώνει το απρόβλεπτο, ακόμα κι όταν αυτό προκύπτει. Με λίγα λόγια, δεν θα καταρρέεις στην στραβή, στον εκάστοτε θεσμό. Δεν θα έρχεται το σύνδρομο καταδίωξης, ως δικαιολογία, να μπολιάζει το σύνολο, την ομάδα, την νοοτροπία.

Την τύχη σου την φτιάχνεις εσύ

Στον ποδοσφαιρικό Άρη ανοίγεται μια καλή ευκαιρία. Διδάχτηκε να ξεμακραίνει από τους κάτω, παίζει στο όριο τους από πάνω. Κάποιοι από αυτούς έχουν ισχυρούς πονοκεφάλους, παρά τα εκατομμύρια που διαθέτουν. Αυτά, από μόνα τους, δεν αρκούν. Μεγαλύτερο παράδειγμα, ίσως, απ’ το κατόρθωμα της Κρίσταλ Πάλας κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτυ, χτες βράδυ και αυτό, δεν υπάρχει. Από την μία ήταν τα δις ευρώ, η ομάδα που σαρώνει εδώ και κάμποσα χρόνια και από την άλλη μια ατέλειωτη αναμονή, 120 χρόνων και ποιος ξέρει πόσων γενιών; Όταν αποφασίζεις να αφήσεις πίσω τα σύνδρομα, να μην σε καταδιώκουν, να μην καταδιώκεις, αλλά να πολεμήσεις, η ζωή έρχεται και σου προσφέρεται απλόχερα!

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Ντιούι είναι στην Μπολόνια, εν όψει αγώνων Formula 1 στην Ίμολα και μιας… groundhopping* εμπειρίας σε ιταλικές κερκίδες. Όταν έκλεισε τα εισιτήρια, δεν φανταζόμασταν πως η τοπική ομάδα θα έπαιρνε το Κύπελλο Ιταλίας, αλλά συνέβη και αυτό και έτσι μου δόθηκε η αφορμή να του πως πως “πρέπει να σταματήσουμε να μοιράζουμε την τύχη μας, εδώ κι εκεί”! Δεν ξέρω αν θα φέρει στις αποσκευές του κάποια από εκείνη των οπαδών των “ροσομπλού”. Κόκκινα και μπλε και αυτή η ομάδα. Συμπτώσεις φοβερές! Ξέρω πως την τύχη σου εσύ την φτιάχνεις, πάντως!

Αντί επιλόγου και αποχαιρετισμού σε έναν παίχτη της αξίας του Βασίλη Τολιόπουλου, που του έπρεπε ένα γεμάτο Παλέ στο οποίο θα μεγαλουργεί και όχι θα αγκαλιάζει χαιρετώντας, καλό θα ήταν “η επόμενη πορτοκάλι μέρα” να έχει μέσα της επένδυση. Αυτή θα φέρει όραμα. Συσπείρωση. Φλόγα που, αν κάποιος διαθέτει στα σίγουρα, από επιλογή και όχι από τυχαιότητα, αυτός είναι ο Αρειανός.

ΥΓ Σάββατο ήταν, 17 Μαΐου πάλι. Ο ανεψιός, που τελειώνει το Λύκειο φέτος, βαφτίζονταν την άλλη μέρα κι εμείς είχαμε προμηθευτεί κίτρινες γραβάτες για τα μαύρα κουστούμια. Πατέρας, θείος, παππούς. Ας μην θυμηθώ, καλύτερα, το “ποδοσφαιρικό έγκλημα του Καυτατζογλείου”. Είπαμε. Δεν βγάζει σε καλό το οποιοδήποτε σύνδρομο καταδίωξης…

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Groundhopping

Κυριακή, 18 Μαΐου 2025
“ο Χιούι”

To Top