Η επιστροφή του Βάλτερι Μπότας ως οδηγού αγώνων στη Φόρμουλα Ένα για το 2026 συνοδεύεται και από ένα… απροσδόκητο «δώρο», καθώς «σβήστηκε» η ποινή πέντε θέσεων στην εκκίνηση που ο Φινλανδός νόμιζε ότι θα μεταφερόταν στην τρέχουσα σεζόν.
Και αυτό λόγω μιας αλλαγής στους κανονισμούς, η οποία ορίζει ότι οι ποινές θέσεων στην εκκίνηση έχουν ημερομηνία λήξης και εκπνέουν μετά από 12 μήνες, εφόσον δεν εκτιθούν, ακόμη κι αυτές που έχουν εκδοθεί πριν από τη σχετική τροποποίηση.
Ο 36χρονος «πιλότος» της Cadillac έφτασε στη Μελβούρνη ενόψει του κυριακάτικου (8/3) γκραν πρι της Αυστραλίας, με το οποίο ανοίγει η «αυλαία» της σεζόν του 2026, θεωρώντας ότι θα εκτίσει ποινή πέντε θέσεων στην εκκίνηση. Ο λόγος είναι ότι στον τελευταίο αγώνα του με τη Sauber (σ.σ. νυν Audi) για το 2024, στο γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι, επιβλήθηκαν στον Μπότας δύο ποινές χρόνου για συγκρούσεις με τον (σ.σ. νυν «ομόσταυλό» του) Σέρχιο Πέρες και τον Κέβιν Μάγκνουσεν, τις οποίες δεν εξέτισε, καθώς εγκατέλειψε από τον αγώνα.
Έτσι, η τιμωρία του Φινλανδού μετατράπηκε σε ποινή πέντε θέσεων στην εκκίνηση για το επόμενο γκραν πρι, στο οποίο θα λάμβανε μέρος, και αυτός ο αγώνας αναμενόταν να είναι το κυριακάτικο γκραν πρι στη Μελβούρνη, καθώς πέρυσι ο Μπότας δεν βρήκε θέση οδηγού αγώνων στη Φορμουλα Ένα.
Μολονότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) άλλαξε πέρυσι τους αγωνιστικούς κανονισμούς της Φόρμουλα Ένα για το 2026, διασφαλίζοντας ότι οι ποινές «σβήνονται» από το… μητρώο ενός οδηγού, εάν δεν τις εκτίσει εντός 12 μηνών, με την τιμωρία του Μπότας να έχει εκδοθεί πριν από τη σχετική τροποποίηση, ο Φινλανδός αναμενόταν ότι θα «χάσει» πέντε θέσεις στην εκκίνηση στη Μελβούρνη. Όμως, ο πολύπειρος οδηγός ανακοίνωσε μέσω Instagram ότι η ποινή του «σβήστηκε».
«Είναι υπέροχο που βρίσκομαι ξανά εδώ στη Μελβούρνη για τον πρώτο αγώνα της σεζόν του 2026» έγραψε μεταξύ άλλων στη σχετική ανάρτηση και συμπλήρωσε: «Γίνεται ακόμη καλύτερο, έχω ορισμένα καλά νέα για εσάς. Ξέρετε την ποινή μου των πέντε θέσεων στην εκκίνηση; Σβήστηκε. Με τους νέους κανονισμούς, εξαφανίστηκε. Καλές μέρες!».



