H ώρα να “βγει μπροστά” ο Καρυπίδης, να δράσει και να “κολλήσει” το… γυαλί

Μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό, όσα έγιναν πριν και όσα επακολούθησαν, μας οδήγησαν στην… άβολη θέση να καταγράψουμε μια σκληρή πραγματικότητα. Αυτή που ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού και σχεδόν απ’ όλους: ο κλονισμός της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κόσμο και διοίκηση, στην προσπάθεια που έγινε τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια…

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Στην πορεία ήρθε ο αποκλεισμός-ντροπή από τον Εργοτέλη, προέκυψε η παρατεταμένη διακοπή του πρωταθλήματος μέχρι και τον αγώνα με την Λαμία, όπου φάνηκαν πολλές αγωνιστικές αδυναμίες, η ομάδα έδειξε να έχει χάσει τον προσανατολισμό της, μοιάζει μπερδεμένη, χωρίς νεύρο, ενώ υπογραμμίστηκε εκκωφαντικά η ανάγκη για άμεση ενίσχυση… Γενικά ήταν μια δύσκολη βραδιά, μια παγωμένη βραδιά, όπου όλα ήταν κάτω του… μηδενός (κυριολεκτικά και μεταφορικά) με εξαίρεση το τελικό αποτέλεσμα και την νίκη με το “γκολ-χρυσάφι” του Ματίγια.

Βιώνουμε την πραγματικότητα στο Χαριλάου από δέκα χρόνων παιδιά και μετά από τέσσερις δεκαετίες, ομολογούμε ότι ίσως για πρώτη φορά, ζήσαμε μια τέτοια κατάσταση: μετά από νίκη και μάλιστα στο 92′ να ξεσπάει όλο το γήπεδο σε αποδοκιμασίες. Προς όλους: Καρυπίδη, ΠΑΕ, προπονητή, παίκτες… Σημεία των καιρών.

Την Δευτέρα, ο Άρης σίγουρα έπαιζε με μια ομάδα “ειδικού σκοπού”, με πολλές απουσίες (όπου προστέθηκε ο τραυματισμός του Γκάμα) και χρησιμοποίηση παικτών από τη “μαύρη λίστα”. Σωστά… Το σημείο-κλειδί όμως είναι γιατί να φτάσει ο Άρης στα μέσα του Γενάρη σε αυτήν την κατάσταση, ερώτημα που ζητάει απαντήσεις και πράξεις άμεσης αναστροφής της κατάστασης.

Δεν χρειάζεται να πούμε ξανά και εμείς, αυτά που έχουν ειπωθεί κατά κόρον, δηλαδή ότι ο Σάββας Παντελίδης δεν κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση στο διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι, το μεταγραφικό σχέδιο υπό τον συντονισμό του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου να έχει καθυστερήσει με χαρακτηριστικό τρόπο, σε σημείο που να γίνονται ερασιτεχνικοί χειρισμοί, όπως η χρησιμοποίηση από το “παράθυρο” παικτών που ήταν στην έξοδο κτλ. Είναι πράγματα που “φωνάζουν”.

Θα σταθούμε όμως εδώ στην κορυφή της πυραμίδας. Στον επικεφαλής της προσπάθειας που ξεκίνησε το καλοκαίρι με πολλές φιλοδοξίες, δίνοντας όραμα και ελπίδα στον κόσμο. Στον Θοδωρή Καρυπίδη. Με τις πράξεις του ανέβασε τον πήχη. Ξεκάθαρα. Στην πορεία τα πράγματα “στράβωσαν”, όμως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη… Είναι λοιπόν, η ώρα να “βγει μπροστά”, να αναλάβει δράση και να κάνει ότι πρέπει να κάνει ένας επιχειρηματίας-παράγοντας που σέβεται και τη δική του προσπάθεια και τα χρήματα που έβαλε, αλλά κυρίως σέβεται τον οργανισμό που λέγεται Άρης.

Είναι οι στιγμές που ο Καρυπίδης θα πρέπει με τις πράξεις του, να ενισχύσει την ομάδα με μεταγραφές (ενίσχυση… χθες), να επαναφέρει την ηρεμία, να απαιτήσει από τους συνεργάτες του το καλύτερο και να ξαναδώσει την προοπτική στον κόσμο, πετυχαίνοντας να “κολλήσει” το όποιο ραγισμένο γυαλί.

Το γήπεδο είναι “ανοιχτό”… Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

 

Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου… Αυτή ήταν η μεγαλύτερη “ήττα”

Η δεύτερη συνεχόμενη ήττα προκάλεσε την πικρία, αλλά και την οργή του κόσμου του Άρη… Ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία δυο χρόνια, στο κάδρο των αποδοκιμασιών μπήκε ο Θοδωρής Καρυπίδης, ενώ τα εξ αμάξης άκουσε και ο τεχνικός διευθυντής Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Τέτοιου είδους εμφανίσεις, τόσο χαμηλές πτήσεις της ομάδας, όταν η ίδια είχε ανεβάσει τον πήχη, αποτέλεσαν τις σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι της πικρίας, του προβληματισμού, της αγωνίας.

Εκείνο που προβληματίζει τους φιλάθλους είναι ότι η ομάδα (σε σχέση με το αρχικό γεμάτο υποσχέσεις ξεκίνημα) έχει “καθίσει” αγωνιστικά και δημιουργεί ανησυχίες με την εικόνα της.

Ο Άρης δεν έχασε απλά από τον Παναιτωλικό για πρώτη φορά εντός έδρας στην ιστορία του. Δεν γνώρισε απλά μια ήττα που τον κρατάει στη μέση της βαθμολογίας, ενώ θα μπορούσε να είχε αναρριχηθεί σημαντικά στην πρώτη πεντάδα με θέα την Ευρώπη. Δεν ήταν μια ήττα που εκ των πραγμάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η μεγαλύτερη “ήττα” του Άρη ήταν ότι ράγισε το γυαλί. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την ομάδα, αλλά και τον ίδιο τον επικεφαλής της τον Θοδωρή Καρυπίδη. Ο τελευταίος με την άνοδο του Άρη και τις κινήσεις που έκανε το καλοκαίρι, βάζοντας το χέρι στην τσέπη για την δημιουργία μια ισχυρής ομάδας που παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, αλλά και τα έργα που έγιναν σε Χαριλάου και Νέο Ρύσιο γέμισε την καρδάρα… Γέμισε με υποσχέσεις και προσδοκίες έναν πληγωμένο κόσμο, όπως είναι αυτός του Άρη. Έδωσε όνειρα και προοπτική. Ο κόσμος πίστεψε σε αυτόν και στις προθέσεις του, γεμίζοντας το γήπεδο, στηρίζοντας την ομα΄δα.

Τα τελευταία αποτελέσματα, σε συνδυασμό με μια σειρά ενεργειών σε όλα τα επίπεδα, από τα γραφεία μέχρι το χορτάρι, είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί μια… κλωτσιά σε αυτήν την γεμάτη καρδάρα… Να χυθεί το “γάλα” που με τόσο κόπο και προσπάθεια συγκεντρώθηκε. Έγιναν βήματα πίσω…

Στο χέρι του Καρυπίδη, των στενών συνεργατών του, του Διαμαντόπουλου, του Παντελίδη και των παικτών είναι να ξαναγεμίσει. Με την αλλαγή συμπεριφορών, καταστάσεων, πράξεων. Οι νίκες, οι καλές εμφανίσεις είναι το “φάρμακο” για να επουλωθούν οι πληγές. Για να ξαναχτιστούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης, για να προχωρήσει ενωμένα η ομάδα.

Χρόνος δεν υπάρχει… Κι αν δανειστούμε μια ατάκα του προπονητή του Άρη: είναι η ώρα να βγουν μπροστά οι άνδρες!

ΥΓ: Λανθασμένη 100% η (ανθρώπινη) αντίδραση του Καρυπίδη, την ώρα που αποχωρούσε από το γήπεδο. Ο κόσμος μπορεί να φωνάζει, να ξεσπάει. Μοιραία να εκφράζει αυτό που ειπώθηκε στον επικεφαλής της ΠΑΕ, ότι “ο Άρης δεν είναι Βέροια…”. Από την άλλη όμως, ο πρόεδρος του Άρη πρέπει να στέκεται στο ύψος του και να αντιδράει ανάλογα με την θέση, αλλά και με την αξιοπρέπεια που επιβάλλουν η προσπάθεια και οι κόποι του. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο…

ΥΓ1: Πρόκριση στο κύπελλο και νίκη στην Ξάνθη, τα στοιχειώδη αντανακλαστικά… ζωής που πρέπει να δείξει ο Άρης. Χωρίς άλλα λόγια.

 

 

Τομ, Τσίπρας, ΕΡΤ “εξηγούν” γιατί ο Άρης πρέπει να… θυμηθεί να είναι ισχυρός και διεκδικητικός παντού!

Πέρα από την αγωνιστική καθημερινότητα του Άρη σε όλα τα επίπεδα, από την ποδοσφαιρική ή μπασκετική κορυφή μέχρι τη βάση της πυραμίδας, προκύπτει για μια ακόμη φορά η επισήμανση του αυτονόητου: ο σύλλογος να είναι ισχυρός παντού, να είναι παρών παντού, σε όλα τα μέτωπα, διεκδικητής των όσων δικαιούται. Όχι χαρίσματα ή ρουσφέτια, αλλά διεκδίκηση των όσων βάσει της ιστορίας και του κόσμου απαιτούν οι περιστάσεις.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Τρεις είναι οι αφορμές που μας οδηγούν στο να επαναφέρουμε τις σκέψεις αυτές. Την ανάγκη που μας “εξηγούν” γιατί ο Άρης πρέπει να… θυμηθεί να είναι ισχυρός και διεκδικητικός παντού!

Λοιπόν:

1. Ο Ερασιτέχνης Άρης ανακοίνωσε μετά Βαΐων και κλάδων μια χορηγία πριν μερικούς μήνες από τον Τομ Παπαδόπουλο. Τύπωσε μάλιστα την διαφήμιση της εταιρίας του ομογενή επιχειρηματία στις φανέλες της γυναικείας ομάδας μπάσκετ, χωρίς ποτέ να εισπράξει τα συμφωνηθέντα χρήματα, μια και βασίσθηκε στα… λόγια. Στην πορεία αναγκάστηκε να αποσύρει τη διαφήμιση από τις φανέλες, αλλά η ουσία δεν αλλάζει για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο έχει να κάνει με την είσπραξη συμφωνηθέντων χρημάτων σε μια συμφωνία (άρα ζωτικής σημασίας), αλλά και την ίδια την αξιοπιστία του συλλόγου. Οι λόγοι που έγινε αυτό; Προχειρότητα, επιπολαιότητα, αφέλεια, ανικανότητα; Το αποτέλεσμα το ίδιο. Η ουσία δεν αλλάζει.

2. Ο πρωθυπουργός της χώρας όλων (;) των Ελλήνων έρχεται την Παρασκευή στο Αλεξάνδρειο, για να μιλήσει βάσει της πολιτικής ατζέντας για την Μακεδονία και για την συμφωνία των Πρεσπών, όπου όλη η Ελλάδα βίωσε τι έγινε. Πατώντας στο παρκέ Nick Galis Hall -όπως προαναγγέλλεται- θα αναφερθεί και στο “θαύμα της ποδοσφαιρικής… εξυγίανσης” και θα μιλήσει και για το επίτευγμα των δήθεν εξυγιαντών. Πέρα από την ηθική ενόχληση και την ηθικά ασυμβίβαστη (τόπου και χώρου) σημειολογία, για αυτά που θα πει, προκύπτει μια ακόμη ανάγκη: ο Άρης, ως οργανισμός, ως σύλλογος είναι σε θέσεις ετοιμότητας να πιέσει το ανώτερο αυτό πολιτειακό στέλεχος, να φωνάξει παρών για να διεκδικήσει, να απαιτήσει όσα δικαιούνται οι κιτρινόμαυροι;

3. Η ΚΑΕ Άρης υπέγραψε τελικά τη σύμβαση με την ΕΡΤ, με “όρους απεχθείς” (που είναι και όρος της μόδας). Πήρε λιγότερα από όσα δικαιούται βάσει και της προφορικής συμφωνίας που έγινε, αλλά και του αποδεδειγμένα ισχυρού brand name του. Πιέστηκαν εκ των πραγμάτων και των συγκυριών, έχοντας παγιδευτεί στην “απουσία” σωστής κρίσης και δυναμικής, όταν π.χ. πριν 1,5 χρόνο ο Άρης ψήφισε διοίκηση Γαλατσόπουλου. Οι κίτρινοι αναγκάστηκαν να κάνουν ένα βήμα πίσω και πλέον θα πρέπει πολύ σοβαρά και πολύ μελετημένα να σχεδιάσουν το πλάνο τους για την επόμενη χρονιά στο θέμα του τηλεοπτικού συμβολαίου, πορευόμενοι μόνοι τους. Αρκεί να είναι προετοιμασμένοι σωστά, αποφασισμένοι και ισχυροί.

Δοκάρι και μέσα ήρωες, δοκάρι και έξω… πουθενάδες!

Ο Άρης απέδρασε από την Κρήτη με ένα διπλό βάρους πολλών… κιλών. Και για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε, για την επική ανατροπή, αλλά και στο χρονικό διάστημα που ήρθε. Αλλαγή προπονητή, δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας αποστολή, πριν από κρίσιμα παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Ατρόμητο. Ήταν νίκη “χρυσάφι”…

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Μέσα σε 78 δευτερόλεπτα έκανε το ταξίδι “κόλαση-παράδεισος” με απίστευτο τρόπο, μοναδικό ίσως τις τελευταίες δεκαετίες για τον Άρη, δείχνοντας πάθος, αποφασιστικότητα και κυρίως ξορκίζοντας την κακοδαιμονία που τον κυνηγούσε από την αρχή της περιόδου, όταν έφυγαν μέσα από τα χέρια του βαθμοί και βαθμοί. Ο τίτλος “Θεία Δίκη” ταιριάζει… γάντι στα όσα έγιναν στο “Γεντί Κουλέ”.

Ήταν ένα παιχνίδι, όπου ο ποδοσφαιρικός αναλυτής θα μπορεί να εξηγήσει απλά, κατανοητά, εύκολα, τι σημαίνει το μότο: δοκάρι και μέσα ήρωες, δοκάρι και έξω… πουθενάδες!

Ο Άρης ήταν καλύτερος, είχε πρωτοβουλία κινήσεων, έκανε φάσεις, είχε δοκάρια, ήταν αυτός που έπρεπε να κερδίσει. Η ποδοσφαιρική μοίρα και η ρέντα του ΟΦΗ πήγε να του “κλέψει” την νίκη μ΄ένα γκολ που μπήκε κόντρα στην ροή του αγώνα, όμως είπαμε. “Θεία Δίκη”.

Η είσοδος του Χαμσά Γιουνές, αλλά και συνολικά η διαχείριση του παιχνιδιού με τις υπόλοιπες αλλαγές από τον Σάββα Παντελίδη αποτέλεσαν οι λόγοι της απόδρασης. Χρειάστηκε βέβαια να σκοράρει μετά το… τέταρτο δοκάρι (!) σε μια μνημειώδη φάση και να εκτελέσει σε λιγότερο από δυο λεπτά τον ΟΦΗ, δίνοντας πολλαπλό κέρδος: νίκη στην ομάδα του Άρη, αλλά αποτινάσσοντας από πάνω του, όλη εκείνη την πικρία, την αμφισβήτηση, το “φάντασμα” του χαμένου πέναλτι με τον ΠΑΟΚ.

Η αξία της κιτρινόμαυρης νίκης είναι ακόμη μεγαλύτερη, μια και έγινε μέσα σε μια εχθρική έδρα, χωρίς τους φιλάθλους του (ελέω υπουργικών “μαγειρεμάτων”), σε ένα σκληρό ματς, με ανοιγμένα κεφάλια, σπασμένα δόντια. Ο Άρης έδειξε την Κυριακή ότι αρχίζει να μην… μασάει, να μην τα παρατάει και εάν συνεχίσουν έτσι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Για τον Παντελίδη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: βρίσκεται στην μεγαλύτερη ομάδα της καριέρας του, έχοντας “μια ευχή και μια κατάρα”. Η “ευχή” ότι είναι σε ένα μεγάλο σύλλογο, με την συγκυρία να έχει ένα από τα καλύτερα και ποιοτικότερα ρόστερ των τελευταίων χρόνων. Η “κατάρα” ότι οι απαιτήσεις είναι τεράστιες, δεν έχει πίστωση χρόνου και ανέλαβε για να κολυμπήσει στα βαθιά. Τουλάχιστον δείχνει αποφασισμένος και σαν… έτοιμος από καιρό να το κάνει.

ΥΓ1: Κάποιοι έχουν πείσει τους Κρητικούς ότι ο Άρης είναι “εχθρός” τους και συμπεριφέρονται με τρόπου που δεν τιμάει κανέναν “γόνο” της λεβεντογέννας Κρήτης. Άρχισαν πάντως να το καταλαβαίνουν κάποιοι και προσπαθούν να ξυπνήσουν και τους άλλους.

ΥΓ2: Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι ένας επαγγελματίας προπονητής. Είτε κάτι έχει πάθει μέσα του, είτε κάποιοι τον έχουν… δηλητηριάσει απέναντι στον Άρη. Κρίμα…

Το πιο σημαντικό; Ο Άρης να μην “ξεχάσει” πόσο πραγματικά μεγάλος είναι…

Σημεία των καιρών… Ο Άρης βρίσκεται εν μέσω κρίσης, όπως διαμορφώθηκε από τις τέσσερις συνεχόμενες ήττες, την απομάκρυνση του προπονητή και την γνωστή “παιδική ασθένεια” του… ξεκατινιάσματος στα social media. Χιλιάδες προφίλ, χιλιάδες απόψεις… Είπαμε… Σημεία των καιρών.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Για εμάς ένα είναι το ζητούμενο με αφορμή το κάδρο της κρίσης, όπως διαμορφώθηκε, την απουσία προπονητή, τις δηλώσεις Ερέρα κοκ. Το πιο σημαντικό είναι ο Άρης να μην “ξεχάσει” πόσο πραγματικά μεγάλος και σπουδαίος είναι και πόσα έχει πληρώσει από τον… πρωταθλητισμό της εσωστρέφειας.

Επί της διαδικασίας και βάση χρονικών περιόδων έχουμε και λέμε…

ΤΟ ΧΘΕΣ: Ο Πάκο Ερέρα ήταν αυτός που ήρθε πριν περίπου πέντε μήνες. Αυτός που επέλεξε η διοίκηση, αυτός που δημιούργησε σε πολύ μεγάλο βαθμό την ομάδα, η οποία με την απόδοσή της ανάγκασε τους πάντες, εντός κι εκτός των τειχών να ανεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών ψηλά. Στην πορεία, ο Άρης από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, έφτασε να μετράει τέσσερις συνεχόμενες ήττες, να μην είναι (πλην ενός ημιχρόνου με την ΑΕΚ) χειρότερος του αντιπάλου, αλλά αποτελεσματικά να μην παίρνει νίκες. Αντίθετα να χάνει.

Με εισήγηση του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου, απόφαση του Θοδωρή Καρυπίδη και αποδοχή του Πάκο Ερέρα, η συνεργασία διακόπηκε πρόωρα. Αποφασίστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ότι επιβαλλόταν αυτό το “ηλεκτροσόκ”, μια και όπως δικαιολογήθηκε επισήμως “η ομάδα χρειαζόταν να απεγκλωβιστεί και να πάψει να είναι προβλέψιμη”. Το αν είναι λάθος αυτό το διαζύγιο θα φανεί στην πορεία, στο “ταμείο” αυτής της περιόδου. Όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ: Σήμερα που μιλάμε, ο Ερέρα είναι παρελθόν για τον Άρη… Είπε κάποια πράγματα στην Ισπανία, τα ανασκεύασε εν μέρει στη συνέχεια, έκανε μια τελείως άστοχη σύγκριση με την Λεγκανές, αλλά και τις… δήθεν Μπαρτσελόνες και Ρεάλ του ελληνικού πρωταθλήματος και τα υπόλοιπα γνωστά. Θα συμφωνήσουμε 100% με την ανακοίνωση του Super 3, όπου λέει το εξόχως απλό, αλλά τόσο εύστοχο: εάν ο Ερέρα (και ο κάθε Ερέρα, λέμει εμείς) δεν κατάλαβε που είναι λόγω χαρακτήρα ή έλλειψης αντίληψης, είναι κατανοητό, γυρίζουμε σελίδα και προχωράμε, μια και ο καθένας κρίνεται από την στάση του.

Εάν όμως δεν κατάλαβε που είναι επειδή ο ίδιος ο οργανισμός που λέγεται Άρης, δεν του έδωσε να καταλάβει που είναι, πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος, το οποίο καλείται να πιστωθεί η ίδια η κιτρινόμαυρη οικογένεια, να διδαχθεί και να μην το επαναλάβει. Σε κάθε περίπτωση, εάν όλος ο… πλανήτης Άρης μπει στην διαδικασία να χωριστεί σε στρατόπεδα “φίλων του Ερέρα” ή “μην φίλων του Ερέρα”, εάν ξεκινήσει ένας πόλεμος χαρακωμάτων, πώς έφυγε, γιατί έφυγε κτλ, ο σύλλογος κινδυνεύει να θαφτεί με τα ίδια του τα χέρια. Το “εάν θα έμενε ο Ερέρα θα γινόταν αυτό” κτλ, “θρέφει” το φίδι της αμφιβολίας και της εσωστρέφειας και χτίζει μόνο την αμφιβολία…

ΤΟ ΑΥΡΙΟ: Κατά γενική ομολογία και κατά ομολογία και των ίδιων των ανθρώπων του Άρη, πήραν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Το πιο σημαντικό, ο Άρης δείχνει να μην έχει τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τον διάδοχο. Τον άνθρωπο που θα οδηγήσει την ομάδα στην επόμενη μέρα. Κι αυτό για εμάς είναι ένα ζωτικής σημασίας θέμα. Ο νέος προπονητής που θα έρθει, θα “αποκαλύψει” τι έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι του Άρη και τι θέλουν να πετύχουν, την ώρα πάντως που για πρώτη φορά ακούστηκε από επίσημα χείλη ότι ο στόχος της ομάδας είναι ένα σύνολο χωρίς σκαμπανεβάσματα που θέλει να πλασαριστεί σε μια θέση η οποία οδηγεί στην Ευρώπη…

Σε αυτό το αύριο οφείλουμε να επισημάνουμε επίσης κάποια σημαντικά πράγματα:

1. Ο Καρυπίδης να είναι 100% εντάξει στις οικονομικές του υποχρεώσεις προς την ομάδα, προκειμένου να μην ανοίξουν “κερκόπορτες”.

2. Ο Διαμαντόπουλος “χρεώνεται” την αποχώρηση του Ερέρα. Μπαίνει ανοιχτά και ξεκάθαρα πια στο κάδρο της κριτικής και της κρίσης. Θα κριθεί για την στάση του και τις επιλογές του, όντας πια το βασικός συνεργάτης, επιτελικό στέλεχος της διοίκησης. Κανείς -όπως κι αυτός- δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Και φυσικά δεν θα έχει άλλοθι για λάθη ή παραλείψεις. Ήρθε να κάνει μια “δουλειά”. Θα κριθεί κι αυτός εκ του αποτελέσματος.

3. Η οικογένεια του Άρη οφείλει να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη. Για να μην ξεχάσει αυτό που καταγράψαμε και στην αρχή: πόσο πραγματικά μεγάλος και ισχυρός είναι ο Άρης… Και πόσα δεινά έχει τραβήξει…

Η «καυτή πατάτα» στα χέρια του Ερέρα

Ο Άρης πήρε άλλους τρεις βαθμούς στην (περίεργη, όπως την χαρακτήρισε κι ο Ερέρα) φάση του κυπέλλου, προχώρησε στο αυτονόητο, στην πρόκριση, έσπασε ένα αρνητικό σερί τριών ηττών και προσανατολίζεται για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό την Κυριακή.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Μετά από κάθε αγώνα, ακούγονται, λέγονται, γράφονται πολλά… Κάποιες διαπιστώσεις -έστω και με αντίπαλο τον Αήττητο, έναν αντίπαλο, δεύτερης και τρίτης ταχύτητας- μπορούν σίγουρα να βγουν… Έχουμε και λέμε:

1. Ο Ερέρα έδωσε ευκαιρίες σε παίκτες που δεν είχαν λεπτά στα πόδια τους, έβγαλε κάποια (τηρουμένων των αναλογιών του αντιπάλου) συμπεράσματα και μπορεί όπως παραδέχθηκε κι ο ίδιος να υπολογίζει ακόμη περισσότερο στις επιλογές των Ιντζόγλου, Μαρτίνες, Διαμαντόπουλου. Ήταν ένα καλό τάιμινγκ το χθεσινό παιχνίδι, μετά από ένα αρνητικό σερί και πριν από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

2. Ο Ιντζόγλου έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει μια λύση, όταν τον “καλέσει” το καθήκον, μια και είναι ο παίκτης που μπορεί να αντισταθμίσει την όποια ποιότητα με την εργατικότητα του στο γήπεδο.

4. Ο Μαρτίνες έδειξε ότι και την μπάλα δεν ξέχασε και την ποιότητα έχει και τις δυνάμεις και παρά το γεγονός ότι λόγω της μορφής του αγώνα αναλώθηκε σε κάποιες υπέρ το δέον ατομικές προσπάθειες, ήταν ο παίκτης που ξεχώρισε. Έπαιξε στα πλάγια, στην “ανάποδη” πλευρά του και μπορούμε να ισχυριστούμε… ευθαρσώς, ότι θα έδινε ακόμη περισσότερα, εάν έπαιζε πίσω από τον Γιουνές,   αξιοποιώντας καλύτερα (τροφοδοτώντας τον επί της ουσίας) τον Τυνήσιο φορ. Πόσο μάλλον, ένα συμμετέχει σ’ ένα σχήμα πίσω από τον φορ με ακραίους τους Γκάμα, Γκαρσία.

3. Ο Διαμαντόπουλος πέτυχε τα δυο γκολ που έκριναν το παιχνίδι, όταν μπήκε μαζί με τον Ντιγκινί, έχοντας περισσότερη βοήθεια από τα αριστερά, μια και μαζί με τον Γάλλο, “ανέβηκε” και ο Μενέντεθ, σε αντίθετη με τα λίγα πράγματα που έδειξε (ίσως και λόγω της ίωσης που τον ταλαιπωρούσε) ο Παυλίδης στο πρώτο 45λεπτο. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι ο “Διάμα” είναι ο κορυφαίος φορ που είχε ο Άρης, ότι πρέπει να έχει σε κάθε ματς φανέλα βασικού, αλλά σίγουρα με το μάτι που γυαλίζει, το πάθος και την εργατικότητα του, είναι ένα σημείο έμπνευσης και δικαιούται να έχει κι άλλες ευκαιρίες σε συγκεκριμένα παιχνίδια “ειδικών συνθηκών”.

4. Ο Βίτορ αγωνίστηκε λίγο και φυσικά δεν μπορεί να γίνει επί της ουσίας συγκεκριμένη ανάλυση. Επίσης, να σημειώσουμε ότι ο Μενέντεθ μπορεί να έβαλε το… πόδι του στις σέντρες των δυο γκολ, αλλά έχει διαστήματα που δείχνει να διαβάζει με επιπολαιότητα το παιχνίδι.

5. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Άρης γυρίζει σελίδα και οφείλει να στραφεί σε μια σειρά αγώνων αρχής γενομένης αυτού της Κυριακής, όπου την “καυτή πατάτα” της διαχείρισης υλικού αποδυτηρίων έχει ο Πάκο Ερέρα. Ο Ισπανός προπονητής είναι αυτός που έδωσε το… δικαίωμα σε όλους μας, να έχουμε υψηλές προσδοκίες δημιουργώντας τον φετινό Άρη και σε πολλούς τα μυαλά να παραφουσκώσουν. Ίδιον του Έλληνα, ίδιον του Αρειανού. Από ομάδα για πρωτάθλημα, ομάδα για διάλυση… Κανένα μέτρο.

Τώρα λοιπόν και με βάση τα παραπάνω, ο Ερέρα έχει στον δρόμο του μια συγκεκριμένη αποστολή, έναν συγκεκριμένο δρόμο να βαδίσει. Να βρει την “χρυσή τομή”: να συνεχίζει να παρουσιάζει μια ποιοτική ομάδα, πάνω στο (όμορφο) ισπανικό μοντέλο που μας έχει παρουσιάσει, συνδυάζοντας τις νίκες και τα αποτελέσματα. “Κλειδώνοντας” στα… αποδυτήρια την όποια ποδοσφαιρική αφέλεια και επιστρέφοντας μαζί με την εμπιστοσύνη στον κόσμο και τα χαμόγελα της επιτυχίας… Άλλωστε και ο ίδιος έμμεσα ομολόγησε ότι έχει κάνει λάθος κρίσεις (με αφορμή το χθεσινό παιχνίδι) και είναι έτοιμος να βρει τον δρόμο…

Πλήρωσε την ποδοσφαιρική του αφέλεια και τα λάθη του! Ψηλά το κεφάλι, βελτίωση των αδυναμιών… χθες

Ο Άρης πλήρωσε πικρά την ποδοσφαιρική του αφέλεια στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, έχασε ένα παιχνίδι, όπου ακόμη και η ισοπαλία θα τον άφηνε απογοητευμένο και προσγειώθηκε απότομα, με δυο συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με 300+ ειδικά στοιχήματα σε κάθε αγώνα του Άρη!

Η ομάδα του Πάκο Ερέρα είχε ενθουσιασμό στην αρχή, ευτύχησε να προηγείται με 1-0 από τα… αποδυτήρια, αλλά αντί να εκμεταλλευτεί αυτό πλεονέκτημα, οπισθοχώρησε αδικαιολόγητα και μετά το 2ολεπτο έδωσε “γήπεδο” στον αντίπαλο και είχε ένα μέτριο 25λεπτο στο πρώτο μέρος. Συνολικά στο πρώτο ημίχρονο έδωσε χώρους στον ΠΑΟΚ και δικαιούται να έχει παράπονα για το πέναλτι που σφύριξε ο Ιταλός στον Τζανακάκη και την δεύτερη κίτρινη κάρτα που δεν έδειξε στον Πρίγιοβιτς.

Σημαντική η απώλεια του Βέλεθ. Η ομάδα έχασε την αυτοσυγκέντρωση της και την δυνατότητα να δημιουργεί παιχνίδι από την άμυνα. Θα ήταν σίγουρα διαφορετικό παιχνίδι, εάν ο Ισπανός ήταν “μέσα” σε όλο το 90λεπτο.

Στο δεύτερο ημίχρονο, κορυφώθηκε η ποδοσφαιρική… αφέλεια του Άρη. Μπήκε καλύτερα, ήταν πιο δημιουργικός, ειδικά μετά την είσοδο του Ματίγια, έχασε ευκαιρίες και το πέναλτι με τον Γιουνές που θα μπορούσε να αλλάξει υπέρ του τις ισορροπίες και να πάρει την νίκη. Ο Τυνήσιος όπως και ο Ντιγκινί (ειδικά στο ξεκίνημα, αντί να δώσει πάσα στον αμαρκάριστο Γιουνές, προτίμησε να σουτάρει…), θα μπορούσαν να γίνουν… ήρωες, αλλά κλότσησαν τις ευκαιρίες αυτές.

Κόντρα στην ροή του αγώνα, το… άστρο του φετινού ΠΑΟΚ  (o οποίος έχει σχεδόν το δεκαπλάσιο μπάτζετ σε σχέση με τον Άρη) εμφανίστηκε και διαμόρφωσε το τελικό σκορ που δημιουργεί μόνο πικρία στους κιτρινόμαυρους. Σίγουρα, η ομάδα του Λουτσέσκου είχε την τύχη με το μέρος της, αλλά ο Άρης έδειξε αδυναμίες, βασικά στελέχη του, όπως π.χ. ο Μπάσα είναι εκτός φόρμας, λείπει η ποιότητα του Μαρτίνες κ.α. και καλείται να δουλέψει πάνω σε αυτές… χθες, για να τις διορθώσει και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα.

Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες σε αυτήν την ομάδα, αρκεί να μην την πιάσει πανικός και τρικυμία. Η στήριξη επιβάλλεται και είναι δεδομένη. Ο κόσμος μπορεί να γέμισε ασφυκτικά το γήπεδο, έφυγε πικραμένος, αλλά γνωρίζει ότι μπορεί να έχει ψηλά το κεφάλι. Δεν του άξιζε τέτοιο αποτέλεσμα, δεν έχει να φοβηθεί τα ματς με ΑΕΚ και Ολυμπιακό και περιμένει να δει άμεσα βελτίωση για να μείνει ο Άρης στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας… Το κέρδος είναι ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Άρης επέστρεψε δυναμικά!

ΥΓ1: Σημαντική η επισήμανση Ερέρα, ότι ο Άρης στο δεύτερο γύρο θα είναι θεαματικά καλύτερος. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Ο ίδιος πάντως, έχει σημαντικές ευθύνες. Όπως και στις νίκες, έτσι και στις ήττες. Δυστυχώς δεν τον ενδιαφέρει το ισόπαλο αποτέλεσμα, πάει για όλα η τίποτα.
Και αυτό έχει στοιχίσει ξεκάθαρα.

ΥΓ2: Ο Γιουνές βρέθηκε στο επίκεντρο για το χαμένο πέναλτι, δεν πήρε “μπάλες”, δεν του ταίριαζε και το χθεσινό παιχνίδι. Συνολικά είναι πικρή αλήθεια, ότι η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση στη θέση του φορ τον Ιανουάριο. Όπως και ενίσχυση στα άκρα της άμυνας, πέρα από την θεαματική βελτίωση που έχουν δείξει οι Τζανακάκης, Βαλεριάνος.

ΥΓ3: Μαθήματα οπαδικής συμπεριφοράς για μια ακόμη φορά από τον κόσμο του Άρη…

Με βαριά φανέλα ο Άρης! Η χαρά να φεύγεις… τσαντισμένος για την ισοπαλία από την Τούμπα

“Η χαρά να φεύγεις… τσαντισμένος για την ισοπαλία από την Τούμπα”. Αυτός είναι ο τίτλος που μπορεί να μπει στην πρώτη ανάγνωση του αγώνα της Τούμπας και το ισόπαλο 1-1 του Άρη με τον ΠΑΟΚ.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με 300+ ειδικά στοιχήματα σε κάθε αγώνα του Άρη!

Αν πριν από τη σέντρα έλεγε κάποιος ότι ο αγώνας θα τέλειωνε με σκορ 1-1 θα ήταν μια ρεαλιστική προσέγγιση, με βάση τον χαρακτήρα του ντέρμπι και τις αλλαγές στις ενδεκάδες που επιχείρησαν οι δυο προπονητές.

Η ροή του αγώνα, όμως, η εικόνα του Άρη, οι χαμένες ευκαιρίες και η διαχείριση του παιχνιδιού δίνει την αίσθηση ότι η ομάδα του Πάκο Ερέρα έχασε μια καλή ευκαιρία να πάρει ένα “τρίποντο” απέναντι σε έναν αντίπαλο με πολλαπλάσιο μπάτζετ, με ένα τεράστιο επικοινωνιακό μηχανισμό από πίσω του και σίγουρα με ένα πολύ μεγάλο… στόμα.

Ο Άρης ήταν καλύτερος από τον ΠΑΟΚ του “Τσάμπιονς λιγκ” (εδώ γελάνε…), είχε πιο χαρακτηριστικές φάσεις για γκολ, αλλά σίγουρα σεβάστηκε παραπάνω από όσο έπρεπε τον αντίπαλό του και δεν τον “σκότωσε” στο διάστημα 60′-88′, όταν είχε το αριθμητικό πλεονέκτημα, λόγω της 100% δικαιολογημένης αποβολής του Κίτσιου. Ίσως δεν το πίστεψε, ίσως όταν έχασε τρεις κλασικές ευκαιρίες στα σουτ των Σόουζα, Ματίγια Γκαρσία, κυριάρχησε το αίσθημα της αυτοσυντήρησης (αν δεν μπορώ να κερδίσω, τουλάχιστον να μην χάσω…), ίσως και τα δυο μαζί.

Σημαντική επισήμανση που οφείλουμε να κάνουμε, ήταν τα αρκετά λάθη των ποδοσφαιριστών του Άρη, που “δώρισαν” φάσεις στους παίκτες του ΠΑΟΚ με χαρακτηριστική περίπτωση την ευκαιρία του Πέλκα στο 52′. Ο Άρης στο σημείο αυτό δεν το πλήρωσε, σίγουρα όμως, οφείλει να το δουλέψει για να το περιορίσει. 

Ξεκάθαρα καλύτερο διάστημα μετά το 30′ του πρώτου μέρους και μέχρι το 1-1, όπου η ομάδα του Ερέρα ήταν κυρίαρχη στο χορτάρι. Εδειξε ποιότητα, χαρακτήρα και όπως είπε και ο Θωμάς Ναζλίδης κατέδειξε σε όλη την Ελλάδα ότι “επέστρεψε δυναμικά”. Με φανέλα βαριά. 

Επίσης, είδαμε τον Μάβραϊ σαν έτοιμος από καιρό να συνθέτει ένα αξιόπιστο δίδυμο με τον Βέλεθ, από τα καλύτερα της κατηγορίας, αλλά και τον Γκαρσία με περίσσιο ταλέντο και ποδοσφαιρικό θράσος. Το παρόν είναι σπουδαίο, το μέλλον του ανήκει. Η μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο συνεχώς θα ανεβαίνει.

ΥΓ1: Τώρα, ο Άρης έχει μπροστά του το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, όπου με ανασύνταξη δυνάμεων και με γεμάτο από 20.000 φιλάθλους Χαριλάου η νίκη “μετράει” έξι βαθμούς. 

ΥΓ2: Η φάση πάνω στον Γκάμα χωράει πολλή συζήτηση. Σίγουρα εάν είχε γίνει στην περιοχή του Άρη, ο Σιδηρόπουλος θα έδινε πέναλτι. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Μήπως όμως και στο πέναλτι που δόθηκε στον Γιουνές, προηγήθηκε φάουλ στον Σιώπη;

ΥΓ3: Απώλεια ο Γκάμα. Η ατυχία χτύπησε τον Πορτογάλο. Εδώ όμως έρχεται η λογική (και τα αντανακλαστικά) της ομάδας που έχει ένα ρόστερ “γεμάτο” για να αναπληρώσει ακόμη και την απώλεια ενός τέτοιου ποδοσφαιριστή.

ΥΓ4: Αλήθεια, η αστυνομία έγραψε στην έκθεση της για όσα έγιναν πριν το παιχνίδι στην Τούμπα; Μολότοφ, ρίψη δακρυγόνων, καμένες περιουσίες, ζημιές στ’ αυτοκίνητα. συλλήψεις; Ή ο περιβάλλων χώρος της Τούμπας είναι… λαστιχένιος, όπως η χωρητικότητα των κερκίδων του συγκεκριμένου γηπέδου, άρα δεν προβλέπεται ποινή;

Αυτές οι εικόνες με τα μικρά Αρειανάκια είναι η μεγαλύτερη νίκη του Άρη…

Όμορφη βραδιά (και) αυτή της 17ης Σεπτεμβρίου… Ένα όμορφο κιτρινόμαυρο πάρτι που κράτησε τον Άρη στην 1η θέση, με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, αήττητο, χωρίς να έχει δεχθεί γκολ. Πολλά θα ειπωθούν και θα γραφούν σε αγωνιστικό επίπεδο. Για το ταλέντο του Γκαρσία, το επιβλητικό στιλ του Κουέστα, το γκολ αλά Πανένκα του Γιουνές ή τον Πάκο Ερέρα που (είμαστε σίγουροι) ότι θα κάνει τον Έκτορ Κούπερ να αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση… Οι εικόνες με τα μικρά Αρειανάκια, θεωρούμε ότι ήταν  χθες η μεγαλύτερη νίκη του Άρη…

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Οι οπαδοί του Αρη μετά το τέλος του παιχνιδιού με τον Λεβαδειακό χειροκρότησαν και αποθέωσαν τους ποδοσφαιριστές του Πάκο Ερέρα… “Θεέ μου, τι πάρτι ήταν αυτό;”. Μια γροθιά κόσμος και ομάδα, ετοιμάζονται για νέες επιτυχίες… Γιατί πολύ απλά υπάρχει ταλέντο, εμπειρία, επιλογές στο χορτάρι, καλός προπονητής. Όμως τα όσα έγιναν χθες σε αυτό το κιτρινόμαυρο πάρτι αξίζουν ιδιαίτερου σχολιασμού.

Είναι αλήθεια ότι μόνο ο Άρης μπορεί να το πετύχει αυτό… Δευτέρα απόγευμα, ημέρα εργάσιμη, δύσκολη, παιχνίδι με τον πλέον αντιεμπορικό αντίπαλο (Λεβαδειακός), μετάδοση από ανοιχτό κανάλι (ΕΡΤ) κι όμως το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Όχι μόνο από φιλάθλους του Άρη που ήταν πιστοί και στα χρόνια της αυτοεξορίας, ούτε από εκείνους που άρχισαν να πείθονται ότι γεννιέται κάτι όμορφο και δυναμικό. Είδαμε κόσμο από την επαρχία, από το εξωτερικό, όμορφες εικόνες, πρόσωπα χαμογελαστά…

Κορυφαία εικόνα όλων; Τα μικρά παιδιά, τα Αρειανάκια που γέμισαν το γήπεδο, με τις φανέλες τους, με την φλόγα τους, με την πίστη ότι θα ζήσουν κι αυτά, όλα εκείνα που τους διηγούνται οι μεγαλύτεροι. Που θα πάνε στο σχολείο με ψηλά το κεφάλι και θα νιώθουν υπερηφάνεια για μια ομάδα που γεννήθηκε για τα δύσκολα, για έναν λαό που αντέχει στα δύσκολα…

(Και) Χθες ο Άρης με αυτήν την εμφάνιση και την νίκη, σε ένα ανοιχτό κανάλι “γέννησε” φιλάθλους, νέους υποστηρικτές και είναι η μεγαλύτερη νίκη του τα τελευταία χρόνια… Μέχρι την επόμενη… Με υπερηφάνεια, αλλά και (λόγω της χθεσινής ημέρας) με σοφία, πίστη, αγάπη για την ομάδα και ελπίδα…

Μια φωτογραφία, χιλιάδες συναισθήματα, εκατομμύρια μηνύματα!

Μια φωτογραφία, χιλιάδες συναισθήματα, εκατομμύρια μηνύματα!

Ο Άρης… σκούπισε και την Λάρισα, νίκησε με 2-0, πέτυχε την δεύτερη νίκη στο πρωτάθλημα και κέρδισε μπροστά στους 20.000 φιλάθλους του!

Πέρα από τα όποια σχόλια ή τις περιγραφές, μια φωτογραφία με αφορμή τα όσα έγιναν με την λήξη του αγώνα καταγράφει ότι ο ΑΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Κανένας δεν κουνήθηκε από τη θέση του. Κανείς. Ο κόσμος στις κερκίδες, οι παίκτες στο γήπεδο. Όλη η ομάδα πηγαίνει στο πέταλο των φανατικών. ΣΕΙΣΜΟΣ αντιδράσεων, συναισθημάτων, σεισμός χαράς, ελπίδας και προοπτικής.

Θα τολμήσουμε να πούμε ότι η νίκη του Άρη ήταν σχεδόν η… μισή χρονιά. Γιατί;

Επειδή το γήπεδο γέμισε και πάλι και πολύ απλά μετά από πολλά χρόνια “κατάφερε” η ομάδα να δώσει χαρά σε αυτό τον κόσμο. Λέγαμε ότι λες κι έχει “κατάρα” αυτή η ομάδα, μια “κατάρα” που όταν γεμίζει το γήπεδο να διώχνει τον κόσμο της. Ο Άρης μετά από πολλά χρόνια ξεκίνησε με δυο νίκες σε δυο αγώνες και το κυριότερο: κέρδισε ένα παιχνίδι μπροστά σε χιλιάδες ψυχές.

Ο Άρης δεν πήρε λοιπόν απλά ένα τρίποντο… Πήρε μια νίκη που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση χιλιάδες μηνύματα. Όποιος έχει μάτια βλέπει…

Ξέσπασμα χαράς με μάτι που γυαλίζει και ένα σύνθημα: “Μπρούνο Γκάμα, Μπρούνο Γκάμα…”!

Ο Άρης μπήκε εμφατικά στην Σούπερ λίγκα! Χόρευαν στην βροχή, η ομάδα στο χορτάρι, ο κόσμος στην κερκίδα και με το εκκωφαντικό 0-3 μέσα σ’ ένα… στοιχειωμένο γήπεδο, αυτό της Λαμίας, όπου όλοι γνωρίζουμε τι έγινε δυο χρόνια πριν (και τι “γραμμάτια” έπρεπε να ξεχρεώσει), έδωσε το σύνθημα για ένα δικαιολογημένο ξέσπασμα χαράς.

Ο Πάκο Ερέρα ζήτησε να μην πάρουν τα μυαλά όλων αέρα, αλλά ποιος μπορεί να… αφαιρέσει το δικαίωμα από την οικογένεια του Άρη να χαίρεται και να αισιοδοξεί;

Πέρασαν 1.594 μέρες, δύσκολες, πικρές, σκληρές. Πέρασαν 1.594 νύχτες ατέλειωτες… Ο Άρης μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών δοκιμασιών, σε έναν ανηφορικό Γολγοθά, επέστρεψε με τον καλύτερο τρόπο στην μεγάλη κατηγορία, δείχνοντας ότι δεν επέστρεψε απλά, αλλά είναι και… αγριεμένος!

Όλοι δικαιούνται να χαίρονται και να αισιοδοξούν γιατί:

1. Σε μια εκτός έδρας πρεμιέρα, όπου πάντα υπάρχουν παγίδες και κακοτοπιές πήρε ένα πολύτιμο τρίποντο, μπήκε με το δεξί, πήρε βαθμούς και ψυχολογία, χωρίς να δεχθεί γκολ.

2. Σε ένα γήπεδο βαρύ, με αντίξοες καιρικές συνθήκες και συνεχή βροχόπτωση, ο Άρης έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής, είχε ποιότητα, έκανε ευκαιρίες, έβαλε τρία γκολ, του ακυρώθηκε ένα, θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα…

3. Έδειξε ότι παίκτες που ήρθαν φέτος μπορούν με την ποιότητα, την εμπειρία και το ταλέντο τους να κάνουν σπουδαία πράγματα (π.χ. Γκάμα, Γκαρσία, Μπάσα, Βέλεθ, Ντιγκινί κ.α.), αλλά και παίκτες Έλληνες που μετέδωσαν το… μικρόβιο της κιτρινόμαυρης οικογένειας, δείχνοντας καρδιά και μεγάλη ποδοσφαιρική βελτίωση (π.χ. Δεληζήσης, Τζανακάκης, Βαλεριάνος).

4. Έχει παίκτες που έχουν ποιότητα, αλλά έδειξαν ότι δεν διστάζουν να βάλουν τα πόδια τους στην φωτιά, να παίξουν… αντρίκια, με μάτι που γυαλίζει, όπως γυάλιζε και το μάτι της “κερκίδας”. Μαχητές με τα όλα τους, σε ένα παιχνίδι που οι γηπεδούχοι πήγαν να “κλέψουν” κάτι με τον τσαμπουκά και τις αδικαιολόγητες διαμαρτυρίες.

5. Έχει έναν προπονητή που έβαλε με το καλημέρα την σφραγίδα του στην ομάδα. Ο Ερέρα από την αρχή εμπνέει σοβαρότητα, δίνει ταυτότητα στο σύνολο και πλέον έχει τον ευχάριστο πονοκέφαλο να διαχειριστεί ένα αρκετά αξιόλογο και πολυπρόσωπο ρόστερ. Δείχνει ότι μπορεί να το κάνει, θα κριθεί σίγουρα εκ του αποτελέσματος.

6. Έρχονται στον… δρόμο κι άλλοι παίκτες (Σιώπης, Μαρτίνες) που μπορούν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την ισχύ της ομάδας.

7. Υπάρχει ένας κόσμος νικητής, μαχητής, παντός καιρού! Πήγε στην Λαμία, χιλιόμετρα μακριά, Δευτέρα βράδυ, με καταιγίδα και 20 ευρώ (!) εισιτήριο και παρέδωσε μαθήματα οπαδικής συμπεριφοράς, κερδίζοντας για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις… Με εκδηλώσεις που προκαλούν μόνο ανατριχίλα. Το ραντεβού ήδη δόθηκε για τον αγώνα με την Λάρισα. Όπου κι αν γίνει… Χαριλάου ή Καυταντζόγλειο, οι κερκίδες θα ξεχειλίζουν…

Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα, μπορεί να ειπωθούν κι άλλα περισσότερα. Αλλά είπαμε είναι ακόμη αρχή… Ήταν σίγουρα ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, ήταν μια σημαντική νίκη εκτός έδρας, υπάρχει πολύς δρόμος, πολλές παγίδες και κακοτοπιές.

Υπάρχει όμως κι ένα… σύνθημα, συνοδοιπόρος και σύμμαχος, σε αυτή την νέα διαδρομή… Το “Μπρούνο Γκάμα, Μπρούνο Γκάμα” μπορεί να δονεί την ατμόσφαιρα, με την προσμονή ότι τα καλύτερα έρχονται… 

 

“Δύσκολο”! Η πρώτη λέξη στα ελληνικά που ακούστηκε από Ισπανικά χείλη

“Δύσκολο”! Η πρώτη λέξη στα ελληνικά που ακούστηκε από Ισπανικά χείλη κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας της προετοιμασίας του Άρη! Τυχαίο; Σίγουρα συμβολικό, κάτι που καταγράφει πολλά.

Το περίμενες 4 χρόνια! Ήρθε η στιγμή να απολαύσεις το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Stoiximan.gr! Αμέτρητα Στοιχήματα και πλούσιο παιχνίδι κάθε μέρα! 

Ξεχωριστό στιγμιότυπο λίγο πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη προπόνηση του Άρη στα Τρία Πέντε Πηγάδια. Ο ήλιος άρχισε να χάνεται πίσω από τις κορυφές του Βερμίου. Ο Τέλμο ντε Αντρές συγκέντρωσε τους ποδοσφαιριστές του Άρη και λίγο πριν δώσει το πρόσταγμα για τις ασκήσεις “αποθεραπείας” τους μίλησε εξηγώντας τους κατά κάποιο τρόπο το τι έκαναν σε αυτήν την πρώτη μέρα.

Η ένταση και ο ιδρώτας στα πρόσωπα όλων. Κάποια στιγμή από τα χείλη του βγήκε η λέξη “είναι δύσκολο” σε… άπταιστα ελληνικά, καταγράφοντας προφανώς το τι έγινε και το τι θα επακολουθήσει.

Η πρώτη λέξη στα ελληνικά: δύσκολο.

Αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης κι ενώ ο Πάκο Ερέρα κατευθυνόταν από το γήπεδο στο ξενοδοχείο, τον πλησιάσαμε και του είπαμε αυθόρμητα: “Η πρώτη λέξη στα ελληνικά που μάθατε ως τεχνικό τιμ είναι ‘δύσκολο’, μάλλον αυτό σημαίνει πολλά;”, για να “εισπράξουμε” το πλατύ χαμόγελο του Ισπανού τεχνικού, γεμάτο νόημα, αλλά και ικανοποίηση.

Είναι γεγονός ότι ο Άρης άρχισε να γράφει μια νέα σελίδα. Επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία, επιστρέφει στην φυσική του θέση, με όλη εκείνη την δημιουργική αγωνία και τον προβληματισμό του κόσμου του, αναγνωρίζοντας ότι έχει δύσκολο δρόμο να διαβεί…

Αρκεί όλοι όσοι θα σηκώσουν το βάρος της φανέλας, της ιστορίας, του συλλόγου να σταθούν στο ύψος τους…

 

Υπόθεση Πλατέλλα: Το βελούδινο διαζύγιο και η ευθύνη της επόμενης μέρας

Ο Βαγγέλης Πλατέλλας αποχαιρέτησε τον Άρη. Έφυγε σαν φίλος και σαν φίλο τον αποχαιρέτησε ο Άρης… Στην ποδοσφαιρική διάλεκτο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά για ένα “βελούδινο διαζύγιο”, αλλά σε μια τόσο έντονα συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο για την κιτρινόμαυρη οικογένεια, οφείλουμε είναι να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους.

Το περίμενες 4 χρόνια! Ήρθε η στιγμή να απολαύσεις το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Stoiximan.gr! Αμέτρητα Στοιχήματα και πλούσιο παιχνίδι κάθε μέρα! 

1. Ο Πλατέλλας ήρθε στον Άρη πέρσι, ως επιλογή του Καρυπίδη 100%, από το… παράθυρο. Την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Ήρθε και βοήθησε τα μέγιστα για την άνοδο στην Σούπερ λίγκας. Ήταν από τους πιο ποιοτικούς παίκτες (αν όχι ο πιο ποιοτικός) σε μια ομάδα “ειδικού σκοπού”, σε ένα πρωτάθλημα ιδιαίτερο, περίεργο, όπου είχε πολλές καλές στιγμές, είχε και μέτριες. Το τελικό “ταμείο” είναι απόλυτα θετικό. Και για την δική του παρουσία και για την ομάδα.

2. Ο Άρης ήθελε να συνεχίσει την συνεργασία μαζί του, το ίδιο και ο Πλατέλλας. Αμοιβαία τα αισθήματα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν αρκούν… Μέσα σε λιγότερο από δέκα μήνες αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί, παίκτη και κιτρινόμαυρου οργανισμού. Ο Άρης πήρε ουσία, ο παίκτης βγήκε και πάλι στο προσκήνιο. Από κει και πέρα, όπως επιβεβαιώνουν και οι δυο πλευρές (ΠΑΕ, παίκτης) υπήρχε προφορική συμφωνία ανάμεσα τους. Όμως ποτέ δεν έφτασαν στο τελικό στάδιο των υπογραφών. Για ουσιαστικούς λόγους. Δεν είναι θέμα καλού και κακού πάντα η παραμονή ή η αποχώρηση ενός παίκτη. Παίζουν πολλά ρόλο και όχι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι.

3. Ο Πάκο Ερέρα πήρε την ευθύνη της απόφασης. Ήταν αυτός που ζύγισε τα δεδομένα, σε σχέση με τους παίκτες που θέλει να φέρει στον Άρη, τον σχεδιασμό της ομάδας, αλλά και τις οικονομικές της δυνατότητες. Κι αυτός έκρινε (καλώς ή κακώς) – και φυσικά θα κριθεί η επιλογή του στο χορτάρι και εκ του αποτελέσματος- ότι αντί του Πλατέλλα, μπορεί να αποκτηθεί ένας άλλος και κατά την γνώμη του καλύτερος παίκτης. Γι αυτή του την επιλογή, φυσικά, δεν θα κριθεί τώρα, αλλά σε ένα χρόνο από τώρα.

4. Ο Ισπανός προπονητής δεν θεωρεί τον Πλατέλλα κακό παίκτη. Όμως προφανώς έχει στο μυαλό του πως με τα συγκεκριμένα χρήματα, που θα δίνονταν στον Πλατέλλα μπορεί να βρει παίκτη με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν περισσότερο στο δικό του τρόπο παιχνιδιού, στην δική του φιλοσοφία… Απλά και ξεκάθαρα. Για παίκτη πρώτης επιλογής και όχι εναλλακτικές λύσεις.

5. Το διαζύγιο ήρθε με βελούδινο τρόπο. Βήμα προς τα μπροστά. Μετά από πολύ καιρό, ένας παίκτης δεν φεύγει “σαν εχθρός”, αλλά σαν φίλος, γιατί πολύ απλά δεν τα βρήκε με την ομάδα του Άρη, επιλέγοντας να πάει στον ΟΦΗ, όχι στην ΑΕΚ ή στον Ατρόμητο που έπαιξε ή στον Ολυμπιακό… Και μόνο αυτή η αναφορά στην επόμενη ομάδα του παίκτη, θα μπορούσε να κόψει κάθε άλλη συζήτηση… Για ευνόητους λόγους.

7. Εδώ προκύπτει η ουσία, κατά την ταπεινή μας άποψη. Η οποία έχει δυο παραμέτρους:

Α. Να μην πέσει ο Άρης στην παγίδα της προσωπολατρείας και να διχαστεί για έναν (μεν) καλό παίκτη, ο οποίος τραβάει τον δρόμο του και στην προκειμένη περίπτωση κρίθηκε ότι δεν θα συνεχίσει.

Β. Να υπάρξει η ευθύνη της απόκτησης καλύτερου παίκτη στη θέση του. Ευθύνη που βαρύνει τις επιλογές του νέου τεχνικού, με τις οικονομικές πλάτες της διοίκησης. Όλοι οι φίλοι του Άρη θέλουν, περιμένουν, απαιτούν έναν πολύ καλύτερο παίκτη, όπως προαναγγέλλεται.

Απλά, τίμια, ποδοσφαιρικά, παλικαρίσια…

Τι πρέπει να… θέλει ο Άρης τώρα που τέλειωσε το μαρτύριο

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για να τελειώσει και τυπικά το μαρτύριο του Άρη. Τελείωσε μαθηματικά πριν μερικές μέρες, τελειώνει και τυπικά σε λιγότερο από τρεις βδομάδες. Ένα μαρτύριο που κρατάει ουσιαστικά επτά χρόνια, για να μην ξεχνιόμαστε.

Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague;

Η απαγόρευση μεταγραφών που προκάλεσε ασφυξία στον Άρη, μετέπειτα η σωτηρία στην Σούπερ λίγκα στο παρά… ένα και τέλος η χρονιά του υποβιβασμού. Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια εξορίας. Πικρά χρόνια. Δύσκολα χρόνια. Το μεγαλείο του φίλαθλου κόσμου του Άρη ήταν ο μεγάλος νικητής. Έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις για να το περιγράψουν. Εάν δεν το βιώσεις, δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις, αυτό είναι σίγουρο.

Ξεκίνησε η συζήτηση για την επόμενη μέρα του ποδοσφαιρικού Άρη. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα, ερωτήματα, τα οποία θα κληθεί να “απαντήσει” με πράξεις (κυρίως) ο Θοδωρής Καρυπίδης. Ερωτήματα όπως:

Α. Θα σηκώσει μόνος το βάρος της ΠΑΕ στη νέα χρονιά, μπορεί να τα καταφέρει;

Β. Θα έχει “συμπαίκτες”; Θέλει να έχει;

Γ. Θα εμπλακεί ή όχι ο Τομ Παπαδόπουλος σε επίπεδο μετοχικού κεφαλαίου; Θέλει να εμπλακεί, να είναι μεγαλομέτοχος, μπορεί να είναι ή απλά επιθυμεί να παραμείνει ένας καλός φίλος, ένα ουσιαστικός χορηγός;

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατό για να μην μείνει ο Άρης αιχμάλωτος σε εικασίες, φήμες, σενάρια και διαδοχολογία που θα τον γυρίσει πίσω… Θα τον κρατήσει εγκλωβισμένο, όχι ελεύθερο να αναπτυχθεί. Ο κόσμος πρέπει να νιώσει σιγουριά, το κάδρο να είναι ξεκάθαρο, να μπει κανείς στη διαδικασία της αμφισβήτησης και του αντιπερισπασμού.

Από κει και πέρα, η συζήτηση έχει ξεκάθαρη ατζέντα. Ο Καρυπίδης θα αποφασίσει εάν θα παραμείνουν ο Σπανός (θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, έως απίθανο), ο Μυροφορίδης (το ίδιο με τον προπονητή) κι αν όχι, ποιοι θα αναλάβουν το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας, ποιοι θα αποφασίζουν για τους παίκτες και τις μεταγραφές, ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι όχι, ποιο θα είναι το μπάτζετ και φυσικά πώς θα οργανωθεί η ΠΑΕ Άρης για να επιστρέψει πραγματικά με δυναμική στη μεγάλη κατηγορία. Να έχει ένα αξιοπρεπές, σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο, όπως και ένα προπονητικό κέντρο που να τον εξυπηρετεί με αξιοπιστία.

Μισόλογα δεν χωρούν, μόνο ξεκάθαρες, σταράτες κουβέντες και φυσικά απαιτείται το αυτονόητο: οργάνωση, σχέδιο, χρήματα, δράση.

Ο Άρης πρέπει όχι μόνο να επιστρέψει, αλλά να πατήσει γερά, να αποκτήσει και πάλι τον αέρα που του δίνει το DNA του, να πρωταγωνιστήσει κοιτώντας ψηλά, χωρίς κακοδιαχείριση και υπερβολές.

 

Όταν δεν (πρέπει να) τρως τις σάρκες σου από μια ήττα και ετοιμάζεσαι να επιστρέψεις πιο δυνατός!

Τώρα που πέρασαν κάποιες μέρες και κάθισε η “σκόνη” από την πρώτη ήττα του Άρη, μετά από ένα και πλέον χρόνο, μπορούσε να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις για το 2-0 από την ΟΦΗ και την συνέχεια του δρόμου…

Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague; 

Σε ότι αφορά το παιχνίδι:

Α. Δεν υπάρχει φίλαθλος του Άρη που να μην έχει “χαλαστεί”. Κάθε ήττα… χαλάει το κέφι όλων, τη διάθεσή του, πόσο μάλλον, όταν η ομάδα έχει να χάσει από τον Μάρτιο του 2017. Το συναίσθημα της στιγμής, των ωρών, των ημερών, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να χαλάσει την γενική ψυχολογική κατάσταση των κιτρινόμαυρων. Προσοχή: όχι κατάσταση ευφορίας ή ενθουσιασμού, αλλά κατάσταση εγρήγορσης, πίστης και αποφασιστικότητας για την επιστροφή.

Β. Η διαφορά των δυο ομάδων και το σημείο του αγώνα ήταν σε άμεση σχέση με την αποτελεσματικότητα. Η μια ομάδα (Άρης) έκανε ευκαιρίες και τις έχασε. Η άλλη ομάδα (ΟΦΗ) έκανε τις ίδιες και σκοράρισε δυο φορές.

Γ. Ο Άρης δέχθηκε δυο γκολ σε άχαρα σημεία. Το πρώτο κόντρα στην ροή του αγώνα και ενώ ετοιμάζονταν όλοι να πάνε στα αποδυτήρια. Το δεύτερο από κόντρα στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Κι όταν από “κρύες” φάσεις, σ΄έναν τέτοιο παιχνίδι το σκορ γίνεται 2-0, τότε “θέλει δουλειά πολλή για να γυρίσει ο ήλιος…”.

Δ. Ο διαιτητής που ετοιμάζεται σίγουρα για… προαγωγή έδειξε ιδιαίτερα “πρόθυμος” να προστατεύσει τον ΟΦΗ (όπως έχει γίνει σε ουκ ολίγα παιχνίδια μέχρι τώρα). Η φάση του φάουλ που δεν δόθηκε στον Μουμίν βγάζει μάτια, για τις προθέσεις του Ρατσιάτου. Το γκολ που ακυρώθηκε (και ενώ θα ήταν στο 59′ το 2-1) καταγράφει εκκωφαντικά την επίσης πρόθεσή του, να κάνει ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει τον ΟΦΗ. Φυσικά και δεν είναι ο απόλυτος και μοναδικός παράγοντας που διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Ε. Η ευθύνη ξεκινάει και τελειώνει στον Άρη. Είχε πολλά νεύρα (χαρακτηριστικές οι εικόνες με Πλατέλλα κ.α.), έχασε το καθαρό του μυαλό και την αυτοσυγκέντρωση στην άμυνα, για μια ακόμη φορά δείχνει ότι δεν έχει το εύκολο γκολ. Όλα αυτά πρέπει να βελτιώσει μέχρι το τέλος. Να μην επαναληφθούν στο χορτάρι…

Σε ότι αφορά την γενικότερη προσπάθεια:

1. Ο Άρης, όπως έχει ειπωθεί κατά κόρον, είναι φέτος μια ομάδα “ειδικού σκοπού” και βρίσκεται στα τελειώματα της επίτευξης του στόχου της με επιτυχία. Εκτός κι αν “καταφέρει” να κάνει τέσσερις ήττες σε επτά ματς και η Παναχαϊκή πετύχει το 7Χ7…

2. Ο Άρης του χρόνου θα αγωνίζεται στην Σούπερ λίγκα. Το μαρτύριο τελειώνει… Αρκεί να υπάρχει ενότητα, ηρεμία και καθαρό μυαλό μέχρι το τέλος. Κι όταν τελειώσει το… μαρτύριο, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για όλα όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου ο Άρης να είναι πρωταγωνιστής και όχι φτωχός συγγενής…

3. Ο Άρης της επόμενης περιόδου 2018-19, θα είναι άλλος Άρης, άλλων προδιαγραφών, αλλών στόχων, άλλου επιπέδου. Ομάδα που θα πρωταγωνιστεί και θα διεκδικεί, που θα χτυπάει όλα τα παιχνίδια και θα έχει στόχους που θα ταιριάζουν με την ιστορία του και το μέγεθος του.

4. Σαφώς και οι κινήσεις μπορούν να γίνονται από τώρα για να είναι ο Άρης, πραγματικός Άρης…

Η κριτική που θα είναι γόνιμη και καρποφόρα επιβάλλεται και θα γίνει. Χωρίς κραυγές, χωρίς λόγια που αντί να συνθέσουν, αποσυνθέτουν…

Η οικογένεια του Άρη έκανε τέσσερα χρόνια υπομονή. Δεν μπορεί μια ήττα να τα διαλύσει όλα και να φάει μόνη τις σάρκες της.

 

 

Τέσσερα παιχνίδια “ξηλώνουν” το… πουλόβερ της απόδρασης του Άρη!

Εν μέσω οπλοφόρων «εξυγιαντών», σκανδαλωδών αποφάσεων που βγαίνουν ξημερώματα ή αναβάλλουν ένα αθλητικό παιχνίδι για ένα συλλαλητήριο, αμφιβόλου μαζικότητας (αλλοιώνοντας επί της ουσίας το πρωτάθλημα μπάσκετ), αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην τελική προσπάθεια του Άρη για την άνοδο. Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague;

Το… πουλόβερ της «φυλάκισης» του Άρη και τις αυτοεξορίας του ξηλώνεται μέρα με τη μέρα, βδομάδα με την βδομάδα. Ξεκάθαρα…

Για 21 αγώνες από την αρχή της σεζόν ο Άρης οδηγεί την κούρσα στη Football League, δείχνοντας αποφασισμένος να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των οπαδών του και να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία. Βέβαια, χρειάστηκαν κανά δυο-τρία σκοτσέζικα ντους, ένα «ρεκόρ» πέντε ισοπαλιών που αποτελεί δέκα χαμένους βαθμούς, αλλά δεν είναι μικρό πράγμα να παραμένεις αήττητος για 21 αγώνες.

Η λογική (υπάρχει άραγε στο ποδόσφαιρο ή στον αθλητισμό γενικά) λέει ότι η διαφορά από τους αντιπάλους του θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη, αλλά ας δούμε την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται τώρα.

Ο Άρης είναι στο +7 από την 3η θέση που είναι η Παναχαϊκή, την αντιμετωπίζει την Κυριακή κι έχει την ευκαιρία να της «κόψει» τον βήχα, μια και με μια νίκη, φτάνει στο +10 και μετά ψάχτε τον… δευτεροτρίτο.

Είναι το πρώτο από τα τέσσερα παιχνίδια που θα ξηλώσουν (ανεπιστρεπτί θεωρούμε) αυτό το… πουλόβερ της ανόδου και θα φέρουν τους «κιτρινόμαυρους» με το ενάμιση πόδι στην κατ’ ευφημισμό –όπως την κατάντησαν- μεγάλη κατηγορία.

Είναι φανερό με έξι γκολ παθητικό και την καλύτερη άμυνα, οι ποδοσφαιριστές του Άρη ξέρουν φέτος να κερδίζουν, πολύ περισσότερο όμως ξέρουν να μην χάνουν, κάτι σημαντικό, καθοριστικό σε αυτήν την κατηγορία, σε αυτήν την γκρίζα σελίδα της ιστορίας του!

Μετά την Πάτρα ακολουθούν τα δύο κρίσιμα ματς με ΑΟΧ Κισσαμικό (εκτός έδρας) και Δόξα Δράμας (Κλεάνθης Βικελίδης), τον τέταρτο και πέμπτο δηλαδή της βαθμολογίας και η τετράδα αγώνων κλείνει με το παιχνίδι στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ, ο οποίος «νεκραναστήθηκε» παίρνοντας το φιλί της ζωής μετά από έναν «ξαφνικό έρωτα» και την (προφανώς) εφαρμογή των «συγκοινωνούντων δοχείων. Ας μην επεκταθούμε εδώ περισσότερο σήμερα.

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, ο Άρης θα ξέρει πόσο πιο εύκολη θα είναι η επιστροφή του κι αν θα έχει ξεπεράσει μια πολύ κρίσιμη καμπή στον δικό του «Γολγοθά».

Με μια επιτυχημένη παρουσία, θα μπορέσει ο Άρης πια να ανοίξει την συζήτηση για την νέα χρονιά. Εκεί όπου η επιστροφή του με ένα ισχυρό πρόσωπο είναι επιβεβλημένη. 

Η “δεύτερη ανάγνωση” της δήλωσης Καρυπίδη

Ακριβώς την τελευταία μέρα της προθεσμίας για την κατάθεση του φακέλου της ΠΑΕ Άρης στην επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, ο πρόεδρος της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ έκανε μια δήλωση με αρκετά μηνύματα εντός κι εκτός των τειχών, βάσει των όσων καταγράφει πάντα η “δεύτερη ανάγνωση”. Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague;

Ο Θόδωρος Καρυπίδης επιχείρησε να καταγράψει κάποιες από τις σκέψεις και τις θέσεις που έχει για τον Άρη του σήμερα, αλλά και σε ότι αφορά το προσεχές μέλλον.

Πρώτο μήνυμα: η πίστη και η βεβαιότητα για την αγωνιστική επιτυχία της ομάδας. Μια “υποχρέωση” που έχουν αναλάβει φέτος όλοι στον Άρη, έχοντας “διδαχθεί” από τα περσινά λάθη. Και όταν λέμε επιτυχία, είναι ξεκάθαρο το σφράγισμα του εισιτηρίου της ανόδου στην “μεγάλη” (έστω και με αυτά τα χάλια…) κατηγορία. Είναι πεποίθηση στην Αλκμήνης, ότι ο Άρης δεν θα χάσει τον δρόμο της ανόδου.

Όπως τόνισε: Μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή του ΑΡΗ στη φυσική του θέση και έχουμε όλοι τη βεβαιότητα πως θα επιτευχθεί αυτό σύντομα.

Δεύτερο μήνυμα: το γεγονός ότι υπάρχουν πρόσωπα, δυνάμεις και καταστάσεις που ενοχλούνται από τον Άρη και την διαδικασία επιστροφής του στην φυσική του θέση, κάνοντας άλλωστε με κραυγαλέο τρόπο ο,τι μπορούν για να σταματήσει η διαδικασία αυτή. Η αναφορά σε εμπόδια και τρικλοποδιές ήταν ξεκάθαρη. Όπως και η θέληση να μην κάνει πίσω ο Άρης (δεν πρέπει να κάνει πίσω) σε κάθε περίπτωση.

Όπως ανέφερε: Η ομάδα μας έχει αποδείξει ότι ξέρει τον τρόπο να κερδίζει τα παιχνίδια, τις… αντιξοότητες και τους… αστάθμητους παράγοντες. Γιατί και οι… τυφλοί βλέπουν ότι υπάρχουν συμφέροντα, που ακόμη και σήμερα προσπαθούν να μας βάλουν “τρικλοποδιές”. 

Τρίτο μήνυμα: η δέσμευση ότι ο Άρης σύντομα θα είναι έτοιμος και ισχυρός, επιστρέφοντας στην Σούπερ λίγκα. Είναι μια ξεκάθαρη απαίτηση του κόσμου, όχι απλά μια επιστροφή στην Σούπερ λίγκα, αλλά η δυναμική επιστροφή, με τον Άρη υπερήφανο και πρωταγωνιστή.

Χαρακτηριστικές οι αναφορές: Σύντομα θα ξεκινήσουμε την προεργασία μας για τον ΑΡΗ της Superleague… και  το γεμάτο Κλεάνθης Βικελίδης θα στείλει… μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ενόψει αυτών που θα συμβούν στο προσεχές μέλλον.

Τέταρτο μήνυμα: ουσιαστικά έστειλε ένα κάλεσμα προς τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης σε αυτά τα τελευταία έξι παιχνίδια εντός έδρας. Ο κόσμος είναι πικραμένος, έχει “αδειάσει” άπειρες φορές, αλλά το “θέλω” όλων είναι εντός της ομάδας να υπάρξει μαζική παρουσία και συσπείρωση, προκειμένου να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία και βαρύτητα τα προηγούμενα. Με ένα Χαριλάου γεμάτο τα οφέλη και τα μηνύματα θα είναι πολλαπλά. Και πολύτιμα.

Χαρακτηριστικές οι “ατάκες”: Είναι αναγκαίο μαζί με την ομάδα μας και το Κλεάνθης Βικελίδης να στείλει τα δικά του… μηνύματα. Κατανοώ πλήρως τους λόγους που τα τελευταία χρόνια ο κόσμος ήταν απογοητευμένος. Όμως, ήρθε η στιγμή να αλλάξει αυτό. Είναι η ώρα που πρέπει να επιστρέψετε μαζικά στο σπίτι μας και στο πλευρό της ομάδας μας. Έφτασε η στιγμή να υπενθυμίσουμε σε όλους, με το γεμάτο Κλεάνθης Βικελίδης, ότι ο ΑΡΗΣ επιστρέφει για να ξαναπάρει τη θέση του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τρεις μήνες απέμειναν. Όλοι στο γήπεδο…

H αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει ο Άρης για να… αποδράσει

Ο Άρης βρίσκεται στη διαδικασία απόδρασης από τον εφιάλτη της “φυλάκισης” που βιώνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Ξηλώνει βδομάδα, βδομάδα το “πουλόβερ” της αυτοτιμωρίας του και ετοιμάζεται να αποδράσει. Τρία είναι τα μέτωπα στα οποία δίνει την μάχη με ένα και μοναδικό στόχο: την άνοδο και την επιστροφή. Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague;

Η αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει ο Άρης για να επικυρώσει την απόδρασή του έχει τρεις ισχυρούς κρίκους (προϋποθέσεις):

Α. Την αγωνιστική του κυριαρχία και επιβολή. Είναι 1ος και αήττητος, παίρνοντας νίκες ακόμη και σε μέτριες ημέρες, δείχνοντας όμως πάθος, μέταλλο, ομοιογένεια. Ο Αναγνωστόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι “είμαστε ομάδα καμικάζι, πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο”. Αυτό λέει πολλά και είναι η μαγιά για την επιτυχία. Από κει και πέρα, όμως, ο Δημήτρης Σπανός, ο Παύλος Μυροφορίδης, οι παίκτες θα πρέπει να βρουν τον αγωνιστικό δρόμο που θα ξεκλειδώνει τις νίκες και θα φέρει ακόμη πιο κοντά τον Άρη στην επιστροφή… Ο Άρης έπαιξε πολλές φορές φέτος με τη… φωτιά, ίδρωσε, καρδιοχτύπησε και προς το παρόν δεν είχε ανεπανόρθωτες απώλειες. Το ζητούμενο είναι να κάνει την… ζωή του πιο εύκολη στον αγωνιστικό χώρο. Επιβάλλεται…

Β. Την αδειοδότηση. Δεν νοείται καμία αγωνιστική προσπάθεια χωρίς την εξασφάλιση της αδειοδότησης για τη Σούπερ λίγκα. Ο Θοδωρής Καρυπίδης γνωρίζει ότι το “βάρος” πέφτει στις πλάτες του και έχει δεσμευτεί δημόσια ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καλύπτοντας τα περσινά λάθη και κλείνοντας τις περσινές “πληγές”. Είναι η αυτονόητη “υποχρέωση” που έχει απέναντι στον κόσμο του Άρη, στον σύλλογο, αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό, όντας ο παράγοντας που έχει βάλει χρήματα και έχει την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ.

Γ. Την μάχη για την ισονομία. Η δήθεν “εξυγίανση” είναι παραμύθι για μικρά παιδιά, που κάνει ακόμη και τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ή τον Αίσωπο να νιώθουν… ατάλαντοι! Είμαστε μάρτυρες διαιτησιών σε βάρος του Άρη, αλλά και άλλων σφυριγμάτων που “σπρώχνουν” τον νέο αγαπημένο των “εξυγιαντών”, τον ΟΦΗ, με μοναδικό στόχο να σταματήσουν την πορεία της επιστροφής. Είναι επίσης βάρος της διοίκησης να θωρακίσει τον Άρη και να πετύχει το 50-50, με πράξεις και όχι με ευχολόγια.

Οι τρεις αυτοί κρίκοι της αλυσίδας δεν σπάνε. Δεν πρέπει να σπάσουν για να επιτευχθεί ο στόχος. Ξεκάθαρη η αποστολή, το χρέος όλων.

ΥΓ1: Μέσα σε αυτό το κάδρο η βοήθεια, συσπείρωση και συμμετοχή του κόσμου του Άρη αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς. Η δύναμη των φιλάθλων του Άρη είναι πηγή ενέργειας και δυναμικής. Είναι στιγμές που μπορεί να μπουν στην άκρη (όχι να διαγραφούν ή να ξεχαστούν…) λάθη και παραλείψεις και να αναδειχθεί η ανάγκη για μαζικότητα, συσπείρωση, βοήθεια προς το ίδιο το σπίτι της κιτρινόμαυρης οικογένειας. Αδιαπραγμάτευτο…

ΥΓ2: Όλοι οι δρόμοι πρέπει να οδηγούν την Τετάρτη στο Αλεξάνδρειο για τον αγώνα με το Λαύριο. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για αγωνιστική σωτηρία της ομάδας, πέρα από την επιβεβλημένη λύση της διοικητικής “ομηρίας” του συλλόγου. Τα κουπόνια ενίσχυσης είναι μια πρώτη αφορμή για να δοθεί μια ακόμη βοήθεια προς την ομάδα.

 

 

 

Οι τρεις παγίδες που πρέπει να αποφύγει ο Άρης

Ξεκίνημα στο 2018 την Κυριακή, ανήμερα του Άι Γιάννη, για τον ποδοσφαιρικό Άρη, μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης και φράσεις κλισέ, όπως “θέλει να μπει με το δεξί” περιγράφουν εύστοχα το “θέλω” των κιτρινόμαυρων.

Ο Άρης μπαίνει στην νέα χρονιά με ένα και μοναδικό στόχο, να “καλύψει” στο τέλος της περιόδου την “λαϊκή επιταγή” για απόδραση από την αυτοεξορία των τεσσάρων χρόνων, να την “εξαργυρώσει” και να επιστρέψει πιο δυνατός στην κορυφή. Γνωστά και ξεκάθαρα όλα αυτά…

Με την Καλαμαριά, οι κιτρινόμαυροι καλούνται να αποφύγουν τρεις παγίδες για να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν φέτος με επιτυχία:

Α. Την χαλαρότητα από τις ημέρες των διακοπών και την αίσθηση της πρώτης θέσης με το αήττητο σερί των επτά νικών και των δυο ισοπαλιών. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να “δώσει” δικαίωμα ο Άρης. Ομάδα, παίκτες, αλλά και κόσμος εφόσον είναι σε εγρήγορση θα έχουν το ξεκάθαρο προβάδισμα να πάρουν την νίκη, αφήνοντας πίσω μια ακόμη ομάδα που θεωρητικά είναι στο “πρώτο” γκρουπ, μαζί με Παναχαϊκή, ΟΦΗ, Δόξα Δράμας, Τρίκαλα.

Β. Την παρουσία στον αντίπαλο πάγκο και τα όσα κάνει ο προπονητής που “κατάφερε” να τερματίσει δεύτερο τον Άρη στην Γ’ εθνική, ίσως στην πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας του. Είναι γνωστός για όσα δημιουργεί στους αγώνες από… υπερβάλλοντα ζήλο και ό,τι άλλο μπορεί να έχει στο μυαλό του, αλλά σε καμία περίπτωση ομάδα και κόσμος δεν πρέπει να παρασυρθούν. Άλλωστε, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της δίωξης για την Δράμα, ο Άρης είναι “μόνος” και πολλοί θα ήθελαν να τον δουν να σκοντάφτει. Οπότε προσοχή και εγρήγορση. Κανένα δικαίωμα, καμία αφορμή.

Γ. Η μεταγραφολογία πρέπει να μείνει στην άκρη αυτό το 48ωρο. Ακούγονται ονόματα, γίνονται συζητήσεις, ζυμώσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος στόχος είναι μια νίκη… έξι πόντων όπως είναι αυτή με την Καλαμαριά και από Δευτέρα, μπορεί να ανοίξει και πάλι η κουβέντα για μεταγραφές, ενίσχυση του ρόστερ κ.ο.κ. Την Κυριακή θα παίξουν συγκεκριμένοι παίκτες, από την ομάδα που υπάρχει. Κανένα “όνομα” που ίσως ή θα έρθει.

Ούτε… τρένα, ούτε ναυαγισμένα καράβια! Ψυχραιμία, αυτοκριτική, εγρήγορση, ενίσχυση!

Αν κάποιος στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος έλεγε ότι ο Άρης θα ήταν μετά από εννιά αγώνες 1ος, έχοντας επτά νίκες, δυο ισοπαλίες και απόσταση πέντε εώς οκτώ βαθμούς πάνω από τον 3ο της βαθμολογίας, σίγουρα θα “κατέθετε” μια ικανοποιητική προοπτική.

Με την ολοκλήρωση των πρώτων εννιά αγώνων μέσα στο 2017, ο Άρης έχει στο “μαξιλάρι” του όλα τα παραπάνω, έχοντας μάλιστα παίξει με αντιπάλους, τις ομάδες που θεωρητικά πριν από τη σέντρα ήταν οι άμεσοι ανταγωνιστές του: Παναχαϊκή, Δόξα Δράμας, ΟΦΗ, Τρίκαλα.

Οπότε πρέπει να είναι ευχαριστημένοι όλοι στον Άρη; Αν θεωρήσουμε ότι ο “εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο” η απάντηση είναι “όχι δεν πρέπει να είναι απόλυτα ευχαριστημένοι” ειδικά, εάν σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε με το εντυπωσιακό 7Χ7, δίνοντας την αίσθηση ότι μπορεί να πετύχει το απόλυτο στα εννιά πρώτα παιχνίδια, ώστε να “τελειώσει” πρόωρα τη συζήτηση για το “ποιος θα κόψει το ένα από τα δυο εισιτήρια της ανόδου”…

Βέβαια, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από το “όχι απόλυτα ευχαριστημένοι” μέχρι το σκωτσέζικο ντους του υπέρμετρου ενθουσιασμού ή του απόλυτου αφορισμού υπάρχει τεράστια απόσταση.

Είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα φιλάθλου (το οποίο το… κουβαλάει μοιραία και ο Αρειανός) να ενθουσιάζεται εύκολα, αλλά και να απογοητεύεται και να καταστροφολογεί εξίσου εύκολα. Κι εκεί που έβλεπε… τρένα, να βλέπει βραχοτσακισμένα, ναυαγισμένα καράβια! 

Κάποιες λοιπόν διαπιστώσεις…

1. Ο φετινός Άρης είναι πολύ πιο ομάδα από πέρσι, παίζει πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, δείχνει να έχει ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν το πού βρίσκονται και έχουν φτάσει την ομάδα σε θέση οδηγού. Να την κυνηγούν και όχι να κυνηγάει. Κάνει φάσεις, ευκαιρίες, παίρνει νίκες, βγάζει πάθος στο γήπεδο, προσπαθεί να ανταποδώσει την αγάπη και την πίστη του κόσμου. Εχει στεγανά στ’ αποδυτήρια και μια γενικότερη ηρεμία που “αποτυπώνεται” στο γήπεδο.

2. Χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία αυτήν την στιγμή. Όπως μετά από τις νίκες και το σερί, δεν επιτρεπόταν καμία θριαμβολογία ή υπερβολή, αλλά επισήμανση των λαθών, δουλειά και αποτελεσματικότητα, έτσι και τώρα. Ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, μετά από τα δυο 0-0 με ΟΦΗ και (κυρίως) με Παναιγιάλειο και όχι πανικός και καταστροφολογία.

3. Σε αυτήν την περίοδο της διακοπής, επιβάλλεται η αυτοκριτική. Το “ταμείο”. Τα λάθη που έγιναν, που πρέπει να διορθωθούν, να μην ξαναγίνουν, αλλά παράλληλα να γίνει και η επισήμανση των θετικών στοιχείων που υπάρχουν και δεν μπορεί να θαφτούν κάτω από το τελευταίο ισόπαλο αποτέλεσμα στο Αίγιο. Τα θετικά του φετινού Άρη είδε ο κόσμος κι αγκάλιασε ακόμη περισσότερο την ομάδα, όπως φάνηκε π.χ. στην Δράμα ή στον αγώνα με τον ΟΦΗ κι αυτά πρέπει να είναι η… μαγιά και στο 2018. Όχι ενθουσιασμός, όχι κραυγές καταστροφής.

4. Εκείνο που επιβάλλεται τώρα είναι η εγρήγορση απ’ όλους. Από τη διοίκηση, το τεχνικό τιμ, τους παίκτες. Ανοιχτά μυαλά, ανοιχτά μάτια, μέσα στο κάδρο όλων των παραπάνω. Κανένας εφησυχασμός. Καμία “καραμέλα” του στιλ “είμαστε πρώτοι κι αήττητοι”, αλλά παραγωγική ανησυχία, χωρίς ισοπέδωση της προσπάθειας, ισοπέδωση των πάντων.

5. Και φυσικά, χρειάζεται η ενίσχυση με την κατάλληλη διαχείριση του ρόστερ. Το ξεσκαρτάρισμα, αλλά και ο εμβολιασμός παικτών που θα δώσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με την έναρξη του 2018.

Ο Σπανός έδωσε θετικά δείγματα γραφής, κέρδισε πόντους, έκανε και λάθη. Όπως χθες. Για το 0-0 με τον Παναιγιάλειο έχει σημαντική ευθύνη, όπως διαχειρίστηκε το παιχνίδι μετά το 65’… Έχει κι αυτός την αποστολή του. Μια και μοναδική. Αυτή που έχει μαζί του ο Μυροφορίδης, όλοι στην διοίκηση με πρώτο τον Καρυπίδη, τους παίκτες… Οφείλουν να συνεχίσουν για την απόδραση από το τούνελ της αυτοεξορίας.

Ο Άρης έχει ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ: να επιστρέψει στην Α’ εθνική και μάλιστα πρωταγωνιστής. Δεν υπάρχει άλλη χρονιά στο τούνελ. Για τον σύλλογο, για τον κόσμο, για όλους. Τέσσερα χρόνια είναι πάρα πολλά…

 

 

 

To Top