Euroleague: Κίνδυνος απόσυρσης του ενδιαφέροντος της BC Partners

Το συμβούλιο των ιδιοκτητών της Euroleague, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στα παράλια του Βοσπόρου, είχες όλες τις «προϋποθέσεις» να μείνει στην ιστορία. Κάτι τέτοιο, βέβαια, αναμενόταν να είχε συμβεί, όμως και στο προηγούμενο, που διεξήχθη πριν από τρεις εβδομάδες στην Βαρκελώνη (07/04), ως προς τρία εκκρεμή ζητήματα, που αν έπαιρναν έγκριση από τους μετόχους, θα ισχυροποιούσαν σε μέγιστο βαθμό τον οργανισμό.

Και αυτό κι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω ενός πολύ κρίσιμου momentum, για το οικοσύστημα του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην σύγχρονη εποχή, ειδικότερα μετά την δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας του ΝΒΑ (σε συνεργασία με την FIBA) για την δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής λίγκας, που ακόμη βρίσκεται σε καθεστώς διερεύνησης και εμπορικής χαρτογράφησης.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στην υπογραφή του νέου δεκαετές συμβολαίου με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (έχουν υπογράψει οι 9 από τις 13 ομάδες), στην απόφαση των εταίρων της ECA να αποδεχθούν ή όχι την πρόταση της BC Partners για εξαγορά του 30% των μετοχών της EL (έναντι 300 εκατομμυρίων Ευρώ) και φυσικά στην έγκριση της πρότασης που έχει πέσει στο τραπέζι, για αύξηση του αριθμού των ομάδων της διοργάνωσης από 18 σε 20, με φόντο τη νέα σεζόν.

Κι ενώ, λοιπόν, η αδυναμία που επέδειξε το Δ.Σ. στην λήψη αποφάσεων, στο πλαίσιο της συνάντησης που έγινε στις 7 Απρίλη στα γραφεία του συνεταιρισμού στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, δεν προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, οι πληροφορίες που συλλέγουμε μετά το πέρας της σημερινής (28/07) συνεδρίασης στην Πόλη, δεν μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε κλίμα αισιοδοξίας όσον αφορά την «θωράκιση» της διοργάνωσης απέναντι στις «απειλές» που έρχονται.

Ίσα-ίσα που πλέον μετά την νέα κωλυσιεργία που προέκυψε από το Δ.Σ. της Euroleague, ειδικότερα στο θέμα της συνεργασίας με έναν τόσο στρατηγικής σημασίας επενδυτή, όσο η BC Partners και μετά την έλλειψη κοινής γραμμής από την πλειοψηφία των μετόχων στο συγκεκριμένο ζήτημα (επισήμως, η απόφαση μετατέθηκε για την επόμενη συνάντησή τους στις 12 Μαϊου, έγκυρες πηγές αναφέρουν στο Gazzetta ότι το deal βρίσκεται στον «αέρα».

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, το εν λόγω βρετανικού fund με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 60 δις Ευρώ, έχει συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες για την εκάστοτε επένδυση ΄στην οποία αποφασίζει να συμμετάσχει, κάτι που σημαίνει ότι πλέον η απόσυρση της πρότασης από το τραπέζι δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται διόλου απίθανη.

Ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, άλλωστε, που ήταν και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ενδεχόμενης συνεργασίας με την Euroleague, φέρεται να είναι σφόδρα ενοχλημένος και δυσαρεστημένος με την παραπάνω εξέλιξη και πλέον όλα τα σενάρια είναι δυνατά. Ακόμη και αυτό του οριστικού «ναυαγίου» της επένδυσης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην ενότητα και στην συνοχή των 13 ομάδων-εταίρων της Euroleague, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της διοργάνωσης.

Θυμίζουμε ότι η Ρεάλ δεν έστειλε εκπρόσωπό της στην Κωνσταντινούπολη και ούτε συμμετείχε διαδικτυακά, η Μπαρτσελόνα παρακολούθησε απλά την διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η Βιλερμπάν είχε ως απεσταλμένο της τον οικονομικό διευθυντή, Αντριέν Ταλέκ.

Κι όλα αυτά, ενώ, ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσον αφορά την επέκταση του ΝΒΑ και στην δημιουργία νέας ευρωπαϊκής λίγκας, με ομάδες από τις αγορές της Αγγλίας και της Γαλλίας αλλά και την συμμετοχή παραδοσιακών ευρωπαϊκών συλλόγων που εκπροσωπούν Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μιλάνο, Ρώμη, Αθήνα, Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ.

 

To Top